Ελλαδα

Κύκλωμα εκβιαστών: Στον ανακριτή οι πρώτοι συλληφθέντες - Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν

Οι διάλογοι των μελών του κυκλώματος

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κύκλωμα εκβιαστών: Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι, οι διάλογοι των μελών και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν

Το κατώφλι του ανακριτή πέρασαν σήμερα (10.7) οι 14 κατηγορούμενοι δημοτικοί και άλλοι υπάλληλοι δημόσιων υπηρεσιών για το κύκλωμα εκβιαστών με θύματα επιχειρηματίες με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες που αφορούν τη δράση δομημένης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι έξι από τους κατηγορούμενος για το κύκλωμα εκβιαστών ζήτησαν από τον δικαστικό λειτουργό νέα προθεσμία και έτσι θα βρεθούν ξανά στο ανακριτικό γραφείο αύριο το πρωί, Πέμπτη 11 Ιουλίου.

Κύκλωμα εκβιαστών: Δρούσαν στο κέντρο της Αθήνας - Πώς εξασφάλιζαν «ασυλία»

Η δράση του κυκλώματος αφορούσε επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες, έναντι χρημάτων, εξασφάλιζαν «ασυλία» από καταλογισμό προστίμων για παραβάσεις ή άλλες διευκολύνσεις που πωλούσαν έναντι αδρής αμοιβής.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, που, μεταξύ άλλων, αφορούν συγκρότηση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, εκβίαση με απειλή και βλάβη επιχείρησης κατά επάγγελμα από κοινού κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, δωροληψία υπαλλήλου κατ' επάγγελμα κατ' εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση για ποσό άνω των 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, μετά από έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στην οποία έγινε καταγγελία, οι υπάλληλοι φέρονται να είχαν αναπτύξει την παράνομη δράση που τους καταλογίζεται «τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023». Το κύκλωμα φαίνεται να είχε πολυπλόκαμη δράση και να λάμβανε προφυλάξεις για να μην αποκαλυφθεί. Η εγκληματική ομάδα είχε αρχηγούς, οι οποίοι συντόνιζαν τις ενέργειες των μελών, όριζαν το ύψος της κάθε «είσπραξης» και κατέγραφαν τα παράνομα χρήματα που αναγκάζονταν να πληρώνουν τα θύματά τους.

Κύκλωμα εκβιαστών: Οι διάλογοι των μελών -  «Νάνσυ, για 16.000 ευρώ, αυτό δεν είναι προστασία»

Το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» οι αποκαλυπτικοί διάλογοι σχετικά με το πώς δρούσε το κύκλωμα των δημοσίων υπαλλήλων που δρούσε στον Δήμο Αθηναίων και κατάφερνε να βγάζει περισσότερα από 700.000 ευρώ τον χρόνο κάνοντας «εξυπηρετήσεις» σε καταστηματάρχες αλλά και εκβιασμούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, από τις συνομιλίες μεταξύ των μελών του κυκλώματος των δημοσίων υπαλλήλων η «ταρίφα» έφτανε πολλές χιλιάδες ευρώ ενώ δεν έλειπαν τα παράπονα από τους επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση που είχαν από το κύκλωμα.

Η δράση του κυκλώματος φαίνεται να ξεκίνησε πριν από το 2023, ενώ μόνο από τον Απρίλιο του 2024 έχουν ταυτοποιηθεί 47 περιπτώσεις. Τα μέλη της οργάνωσης λάμβαναν χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 6.000 έως 16.000 ευρώ ανά έτος από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.500 ευρώ ανά έτος από περίπτερα, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που τα μέλη του κυκλώματος έλαβαν αμοιβές από 1.000 έως 35.000 ευρώ για παράνομες ενέργειες ή παραλείψεις.

Επιχειρηματίας: Νάνσυ μου, θεωρώ το να δίνουμε 12.000 και πέρυσι 16.000 ευρώ και να έχουμε αυτή την αντιμετώπιση δεν είναι ό,τι καλύτερο. Θα σε παρακαλούσα πάρα πολύ μέσα στην εβδομάδα να κάνουμε ένα πολύ σοβαρό ραντεβού. Σίγουρα πάντως δεν είναι αντιμετώπιση για κάποιον που πέρυσι έδωσε 16.000 ευρώ για αυτό το κόλπο. Η προστασία ποια είναι, δηλαδή, να μας κλείσουνε δύο μέρες και να τραβήξουμε εμείς σφραγίδα; Αυτή είναι η προστασία και να δίνουμε αυτά τα χρήματα;

Σε άλλη συνομιλία μιλούν τα δύο αρχηγικά μέλη για ένα κατάστημα.

Μέλος 1: Στο Φ. έχε το νου σου. Στο Φ, εεε.
Μέλος 2: Στο Φ. τι να κάνω; Τώρα είναι που θα πάνε;

Μέλος 1: Δεν θα πάνε τώρα. Έχει πολλές καταγγελίες. Θα του την πέσουν και δεν θα το ξέρουμε.
Μέλος 2: Μμμ.

Μέλος 1: Απλά πες του, μην είσαι και συ τόσο κραυγαλέος, ρε φίλε. Με κάποιον τρόπο, αλλά πού να πάει κι αυτός ο άνθρωπος.
Μέλος 2: Τι να του πω εκεί πέρα.

Μέλος 1: Ε τι να σου πω, ρε Νάνσυ μου. Αυτά που μου λένε σου τα λέω, για να τους ενημερώνουμε να μην λένε ότι δεν τους ενημερώνουμε. Τους το λέμε. Είναι μερικά πράγματα, τώρα αυτός δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό, ε και παίρνει πάνω του. Γιατί τώρα πλέον αυτοί, αυτοί κοιτάνε τις ηλεκτρονικές καταγγελίες, που δεν, που δεν υπάρχει έλεγχος στην κατάσταση, πολύ. Απλά μόνο ότι ακούγονται μερικά πράγματα, ετοιμάζονται για να κάνουνε ντου, χωρίς να ενημερώνουνε, κατάλαβες γιατί, εεε υπάρχει διαρροή υποτίθεται. Μέσα λοιπόν απ’ αυτή την διαδικασία ξέρουμε ότι κάτι θα γίνει. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Βέβαια, στα κλιμάκια που βγαίνουνε έξω, ε ε ενημερώνουνε όσοι , όσοι μπορούν να ενημερώσουνε που είναι πιο κοντά τους, ότι αν τυχόν πάτε κει, θα είστε με αγάπη πολύ. Έχετε το νου σας. Κατάλαβες; Δηλαδή αν πέσεις σε δικό μας ζευγάρι είναι αλλιώς τα πράγματα.
Μέλος 2: (Ακατάληπτο περιεχόμενο).

Μέλος 1: Άμα πέσεις σε κανένα μαλάκα άλλονε, Κ. και πως το λένε Φ. και τα λοιπά θα τον…
Μέλος 2: Ο Φ. πηγαίνει συνήθως στο Φ.

Μέλος 1: Ναι. Ωραία. Αν πέσει εκεί μην μπλέξουμε. Κατάλαβες τι λέω τώρα; Αυτό τον Φ., το ε, έχω πει. Τους έχω πει. Κοιτάχτε γιατί καμία μέρα θα τον βρείτε σε κανένα χαντάκι. Είναι πολύ «εριστικός και κάνει πολλές αρκουδιές. Έχετε το νου σας. Δεν μπορεί να γίνει βασιλέτερος του βασιλέως αυτός. Τελείωσε. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον Αντιδήμαρχο ή το Δήμαρχο. Τι είναι αυτός; Θα πάει να φτιάξει όλη την Αθήνα; Στα πλαίσια που του ορίζει η τέτοια του θα κινείται. Τους το χω πει εγώ γιατί τον έχω βάλει σημάδι για άλλο θέμα αυτόνε να ξέρεις.
Μέλος 2: Μμμ.

Συνομιλία της αρχηγού με υπάλληλο του υγειονομικού

Αρχηγός: Πήγες σε αυτά που μου έλεγες;
Υγειονομικός: Πήγαμε σε ένα απ’ τα δύο την Παρασκευή.

Αρχηγός: Μπορείς να μιλήσεις ή όχι;
Υγειονομικός: Στο αρτοποιείο πήγαμε.

Αρχηγός: Α στο αρτοποιείο.
Υγειονομικός: Απλά γράφουμε τα τσεκλίστ τα ηλίθια και είμαστε σε φάση τέτοια.

Αρχηγός: Και; Τι είπε αυτός;
Υγειονομικός: Τίποτα, δικαιολογούσε αλλά αυτό είναι αρτοποιείο δεν του τα ‘χει πει καλά ο Λ. Εκεί κάνει κανονικά ψωμάκια.

Αρχηγός: Σωστά μα του το ‘πα και εγώ αλλά δε μ’ άκουγε.
Υγειονομικός: Ναι ε. Α.

Αρχηγός: Τι του είπες εσύ αυτουνού;
Υγειονομικός: Αυτό.

Αρχηγός: Αα.
Υγειονομικός: Και βρήκαμε. Ε για τα.

Η υγειονομικός στη συνέχεια βρίσκεται με έτερο άγνωστο άτομο την οποία αποκαλεί «Ειρήνη» και συνομιλεί μαζί της.

Υγειονομικός: Και τι άλλο βρήκαμε Ειρήνη; Ε για τα…

Ειρήνη: Κάνει και κουλούρια.

Υγειονομικός: Κάνει κουλούρια και ψωμάκια που είναι εε προϊόν αρτοποιείου, δεν είχε τη θερμοκρασία του θερμοθαλάμου. Εε τι άλλο είχε; Δεν τα θυμάμαι τώρα.

Ειρήνη: Αα, δεν είχε αλλεργιογόνα.

Υγειονομικός: Αλλεργιογόνα. Με ακούς;

Αρχηγός: Ναι ακούω ακούω τι λες.

Ειρήνη: Να τα δούμε λίγο.

Αρχηγός: Να σου πω, γι’ αυτό δεν έχει κυρώσεις; Γιατί είναι το δεύτερο, είναι επανέλεγχος, δεν έχει κυρώσεις;

Υγειονομικός: Τώρα επειδή έχει κάνει μερικά όμως είχε κάνει κάποια πράγματα, κυρώσεις δεν είναι ακόμα με την έννοια ότι είναι μια μερική συμμόρφωση, την έχει κάνει. Αν δεν είχε κάνει τίποτα θα πήγαινε για διακοπή λειτουργίας.

Αρχηγός: Ναι οκέι, άρα θα πρέπει να περιμένετε να πάτε για άλλα και για άλλο επανέλεγχο.

Υγειονομικός: Ναι.

Αρχηγός: Και μετά να κάνεις κυρώσεις αν είναι.

Υγειονομικός: Μμμ.

Αρχηγός: Κατάλαβα, γι’ αυτό δεν μ’ έχει πάρει αυτός.

Υγειονομικός: Δε στο ‘παμε βέβαια.

Αρχηγός: Όχι, αλλά κοίτα, αφού προφανώς θα ρώτησε αυτός, αν του ‘πες ότι θα κάνουμε μερική συμμόρφωση θα τα φτιάξει και τ’ άλλα λογικά.

Υγειονομικός: Όχι, δεν είπαμε ούτε μερική συμμόρφωση, τίποτα δεν του ‘παμε. Του ‘παμε τα προβλήματα που έχει.

Αρχηγός: Α ‘ντάξει μπράβο του, οκέι. Τον τρόμαξες καθόλου;

Υγειονομικός: Τρόμαξε καθόλου ή;

Ειρήνη: Εε λιγάκι (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Υγειονομικός: Ναι; Λιγάκι, γιατί εγώ δε διαπίστωσα.

Αρχηγός: Έτσι.

Υγειονομικός: Είχαμε και τέτοια κούραση που δε μπορούσα να δω μπροστά μου. (Ακούγεται γέλιο).

Αρχηγός: Μάλιστα γ*** τις επιτυχίες αυτή.

Υγειονομικός: Περπάτημα.

Αρχηγός: Το άλλο πότε θα πάτε; Που σου ‘πα να πας και από πάνω αν είναι;

Υγειονομικός: Στο άλλο θα πάμε πρώτα ο Θεός την Πέμπτη.

Αρχηγός: Α, θα πας και στο από πάνω, το θυμάσαι ε;

Υγειονομικός: Πως το ‘πες το από πάνω;

Αρχηγός: Τζ.

Υγειονομικός: Τζ.

Αρχηγός: Στο στέλνω λοκέισον.

Υγειονομικός: Α ναι στείλ’ το.

Αρχηγός: Είναι μπες οίκοθεν κατάλαβες μην.

Υγειονομικός: Ναι μωρέ ναι.

Αρχηγός: Εντάξει δεν έχουμε, δε χρειάζεται εκεί να πάρουμε.

Υγειονομικός: Εντάξει.

Συνομιλία της αρχηγού με υπάλληλο της Πολεοδομίας
Πολεοδόμος: Έλα. Στο κλασέρ.

Αρχηγός: Έλα ξεσυνδέθηκε στο αμάξι για πες.

Πολεοδόμος: (Ακατάληπτο περιεχόμενο).

Αρχηγός: Αυτό σημαίνει αρχείο μάλλον λες.

Πολεοδόμος: Όχι σημαίνει αρχείο, μήπως κάποιος το έχει βγάλει, αρχείο πάντα γράφουμε εμείς και στα κλασέρ. Μήπως κάποιος το έχει βγάλει για να το χρησιμοποιήσει κάτι. Ρώτησα το Μ., δεν έχει ανακατευτεί. Ρώτησα τον Τ., δεν έχει ανακατευτεί. Άρα;

Αρχηγός: Καλά πάει αυτό.

Πολεοδόμος: Δεν μπορώ δεν μπορώ να το εντοπίσω σαν έγγραφο αλλά θα το εντοπίσω ααα τι γίνεται; τι εννοώ θα το εντοπίσω; Δεν έχει γίνει ποτέ να ψάχνεις κάτι και να μην το βρεις, απλά είναι θέμα χρόνου.

Αρχηγός: Κοίτα μακάρι να πάει αρχείο, γιατί και εγώ αρχείο θέλω να το στείλεις, απλά να κάνουμε παιχνίδι να πάρεις λεφτά θέλω.

Πολεοδόμος: Ωραία άμα είναι, άμα είναι έτσι επιμένω τότε το το ψάχνω.

Αρχηγός: Ε ναι.

Συνομιλία της αρχηγού με καταστηματάρχη
Αρχηγός: Έλα Γιώργο μου, η Νάνσυ είμαι, τι έγινε;

Καταστηματάρχης: Γεια σου Νάνσυ, τι κάνεις;

Αρχηγός: Μου τα ‘χεις αφήσει;

Καταστηματάρχης: Για ποια μιλάμε τώρα; Για θύμισέ μου.

Αρχηγός: Ε χίλια εε στην Αριστογείτονος. Είκοσι δύο του μηνός έχουμε.

Καταστηματάρχης: Είκοσι δύο ή εικοσιπέντε είπαμε;

Αρχηγός: Είκοσι δύο.

Καταστηματάρχης: Εικοσιπέντε είπαμε για το, τη δημοτική ε;

Αρχηγός: Είκοσι δύο είπαμε να μου δώσεις τα πρώτα. Περίμενε να σου πω τις ημερομηνίες γιατί τα έχω συμπληρώσει, δεν, δεν κάνω λάθος.

Καταστηματάρχης: Α ναι για (ακατάληπτο περιεχόμενο).

Αρχηγός: Τα ‘γραφα την ώρα που μου τα ‘λεγες (ακατάληπτο περιεχόμενο). Λοιπόν είκοσι δύο, είκοσι δύο που είναι σήμερα και είκοσι εννιά τα υπόλοιπα. Είκοσι δύο χίλια, είκοσι εννιά χίλια διακόσια πενήντα. Και μετά το Πάσχα.

Καταστηματάρχης: Τα χίλια. Τα χίλια για το υγειονομικό είναι αυτά; Α όχι όχι τα σπάσαμε σε δύο.

Αρχηγός: Όχι όχι.

Καταστηματάρχης: Ναι εντάξει εντάξει. Χίλια σήμερα και χίλια διακόσια τέλος του μηνός.

Αρχηγός: Εντάξει, είκοσι εννιά τη Δευτέρα.

Οι διάλογοι των δύο αρχηγών για τις «ταρίφες»
63χρονος: Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά κοριτσάκι μου.

43χρονη: Αληθώς Σπύρο μου, τι έγινε;

63χρονος: Καλά εσύ. Θα ‘σαι ‘παιρνα τώρα και ‘γω.

43χρονη: Εεε να σε ρωτήσω.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Εεεε είπαμε η Φωκίωνος Νέγρη τα δύο μαγαζιά συν το τσίπουρο είναι τρείς χιλιάδες ευρώ έκαστος.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Εε το περίπτερο είναι χίλια ευρώ.

63χρονος: Μάλιστα.

43χρονη: Εεε η Παλαιών Πατρών Γερμανού που δεν σβήσαμε, που δεν μπορούσαμε γιατί ήτανε η Αρχή Διαφάνειας, μας δίνει δύο χιλιάρικα, θα το προσπαθήσουμε.

63χρονος: Μμ ναι.

43χρονη: Παλαιόν Πατρών Γε.

63χρονος: Θα το προσπαθήσουμε για δύο χιλιάρικα.

43χρονη: Σωστά γιατί.

63χρονος: Ναι, ναι.

43χρονη: Αυτοί σου είχανε πει τρία και είπες μήπως είναι δυόμιση και είπαμε δύο καλύτερα.

63χρονος: Ναι ναι ναι ναι.

43χρονη: Σωστά;

63χρονος: Ναι, ναι.

43χρονη: Σωστά τα λέω;

63χρονος: Ναι, ναι έτσι θα λες, θα προσπαθήσω να το κάνω εγώ δύο.

43χρονη: Ωραία.

63χρονος: Από τρία που λένε αυτοί, είπα μήπως το κάναμε δυόμιση το κόβαμε λίγο, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω δύο εγώ.

43χρονη: Και η Περικλέους τριάντα πέντε το ξενοδοχείο πόσο μου ‘χες πει;

63χρονος: Που ‘ναι με τις σκαλωσιές.

43χρονη: Μπράβο.

63χρονος: Με τις σκαλωσιές. Και αυτό είχαμε πει τρία τώρα. Εεε.

43χρονη: Όχι τρία δεν είχαμε πει σ’ αυτό σίγουρα γιατί είναι το ξενοδοχείο.

63χρονος: Ωραία, να του πούμε σ’ αυτόν.

43χρονη: Σ’ αυτό δεν είχαμε πει τρία.

63χρονος: Να του πούμε δυόμιση σ’ αυτούς; Να το να.

43χρονη: Όχι σ’ αυτόν σίγουρα θα είναι λίγο γιατί δεν έχει τραπεζοκαθίσματα και κοινόχρηστο αυτό.

63χρονος: Ωραία. Δύο δηλαδή, να τους πούμε δύο σε αυτό.

43χρονη: Ναι.

63χρονος: Ωραία.

43χρονη: Και στα και Παλαιών Πατρού και Περικλέους εε δύο.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Γιατί και, ε ρε παιδί μου, είναι συνολικά μαγαζιά.

63χρονος: Θα το παλέψω αγάπη μου, εγώ μην στεναχωριέσαι.

43χρομη: Κατάλαβες;

63χρονος: Θα το, θα το παλέψω εγώ.

43χρονη: Εεε και η Περικλέους τριάντα πέντε δεν έχει καθίσματα σε κοινόχρηστο. Δεν θα ‘χει τίποτα, είναι σε πρασιά της.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Οπότε δεν τους, κατάλαβες.

63χρονος: Ωραία.

43χρονη: Θα τους κάνουμε.

63χρονος: Θα θα θα το προσπαθήσω αυτό να το κάνω δύο, ρε παιδί μου.

43χρονη: Υπό την έννοια ότι δεν έχει και νόημα σαααν.

63χρονος: Το άλλο, το άλλο το ξενοδοχείο θα το κάνω δύο. Το ξενοδοχείο θα το κάνω δύο.

43χρονη: Το ξενοδοχείο είναι σίγουρο υπό ποια έννοια.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Δεν έχει καθίσματα έξω.

63χρονος: Ωραία.

43χρονη: Εεε δωμάτια είναι πάνω. Τι να ενοχλεί τα δωμάτια;

63χρονος: Εντάξει.

43χρονη: Κατάλαβες.

63χρονος: Εντάξει κατάλαβα.

43χρονη: Εεε δηλαδή μην τρελαθούμε.

63χρονος: Ναι.

43χρονη: Είπαμε να αξίζει κιόλας να τα παίρνουμε.

63χρονος: Ναι συμφωνώ ρε μαζί σου. Συμφωνώ.

Τα ποσά των «εξυπηρετήσεων»

  • υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας: από 3.000 έως και 6.000 ευρώ ανά κατάστημα, ανά έτος.
  • υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης: από 1.000 έως και 2.500 ευρώ ανά περίπτωση.
  • υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου: από 250 έως και 2.000 ευρώ ανά περίπτωση.
  • υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού: από 6.000 έως και 10.000 ευρώ ανά περίπτωση.