Ελλαδα

Διασώθηκε αγριόγιδο στη Βάλια Κίρνα - Η ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ

Βρέθηκε εγκλωβισμένο στα βράχια από περιπατητή

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διασώθηκε αγριόγιδο στη Βάλια Κίρνα - Η ανακοίνωση του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ

Ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ΑΝΙΜΑ ανακοίνωσε τη διάσωση ενός αγριόγιδου στην περιοχή Βάλια Κίρνα στους πρόποδες του Σμόλικα, το οποίο βρισκόταν εγκλωβισμένο σε βραχώδες σύμπλεγμα. Το ζώο εντοπίσθηκε από περιπατητή την Τετάρτη 3 Ιουλίου, ο οποίος προχώρησε και στον απεγκλωβισμό του.

Η μικρή «Ελπίδα» είναι πλέον καλά στην υγεία της

Με ανάρτησή της στο Facebook, ο Σύλλογος ενημέρωσε ότι η μικρή «Ελπίδα» είναι πλέον καλά στην υγεία της, τρέφεται με γάλα και όταν ενηλικιωθεί θα επανενταχθεί και πάλι στο φυσικό περιβάλλον εκεί από όπου βρέθηκε. Τονίζει ακόμα ότι «Αν και η ανατροφή ενός τέτοιου ζώου είναι πολύ δύσκολη, το εγχείρημα υποστηρίζεται κτηνιατρικά από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Δρ Αναστασία Κομνηνού».

Η ανάρτηση της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση της «Ελπίδας»

«Την Τετάρτη, 3/7 περιπατητής βρήκε στην περιοχή Βάλια Κίρνα, στους πρόποδες του Σμόλικα ένα νεογέννητο αγριόγιδο», αναφέρει ο Σύλλογος.

«Το ζωάκι ήταν εγκλωβισμένο μέσα σε βραχώδες σύμπλεγμα ενώ δεν υπήρχε πουθενά παρουσία ενηλίκου ατόμου. Αφού το απεγκλώβισε, ειδοποίησε την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τον Σύλλογο #Αγριόγιδο στα Βουνά και το Δασαρχείο Γρεβενών, στους οποίους και το παρέδωσε.

Η μικρή "Ελπίδα" ήταν ελαφρώς αφυδατωμένη και έκλαιγε αναζητώντας φαγητό. Το Δασαρχείο Γρεβενών ανέθεσε την ανατροφή του στην Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που λειτουργεί ως Υποσταθμός της ΑΝΙΜΑ.

Σήμερα η μικρή "Ελπίδα" είναι ιδιαίτερα ζωηρή, τρέφεται με γάλα και σε λίγο καιρό θα απολαμβάνει την παρέα των ορφανών ζαρκαδιών που επίσης ανατρέφει η ΑΝΙΜΑ. Αν και η ανατροφή ενός τέτοιου ζώου είναι πολύ δύσκολη, το εγχείρημα υποστηρίζεται κτηνιατρικά από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Δρ Αναστασία Κομνηνού.

Στόχος είναι εφόσον το νεαρό αγριόγιδο ενηλικιωθεί να επανενταχθεί και πάλι στο φυσικό περιβάλλον εκεί από όπου βρέθηκε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Όσα δήλωσε ο Άρης Αβέλλας που απεγκλώβισε την «Ελπίδα»

Ο Άρης Αβέλλας, ο ιδιοκτήτης του «Γέρο Σμόλικα», της παραδοσιακής ταβέρνας στην Σαμαρίνα ήταν ο περιπατητής που εντόπισε την «Ελπίδα» και κατάφερε να την απεγκλωβίσει από τα βράχια. Σε βίντεο στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, περιγράφει το περιστατικό: «Σήμερα στους πρόποδες του Σμόλικα είχα και είχε την τύχη να σώσω ένα εγκλωβισμένο σε κάτι πέτρες Αγριογιδο Rupicapra Rupicapra», αναφέρει. Δείτε το βίντεο παρακάτω: