Ελλαδα

Πώς έχασε τη ζωή της η 40χρονη ιστιοπλόος στην Κάρπαθο - Οι εκκλήσεις στον ασύρματο

«Βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι»

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κάρπαθος: Ο θάνατος της 40χρονης ιστιοπλόου - Οι εκκλήσεις στον ασύρματο για τη διάσωσή της και το χτύπημα στο κεφάλι

Την τελευταία της πνοή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου άφησε 40χρονη ιστιοπλόος από τη Γαλλία, η οποία συμμετείχε στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean600.  H ιστιοπλόος βρέθηκε με σοβαρά τραύμα στο κεφάλι στη θάλασσα, εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών, με τους διασώστες να την ανασύρουν τελικά χωρίς τις αισθήσεις της.

Νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για τον θάνατο της 40χρονης ιστιοπλόου στην Κάρπαθο, αναφέρουν ότι τα πληρώματα από τα υπόλοιπα σκάφη άκουγαν από τους ασυρμάτους την εξέλιξη της επιχείρησης περισυλλογής των ατόμων και τις εκκλήσεις για συνδρομή στη διάσωση της αθλήτριας.

Κάρπαθος: Πώς βρέθηκε στο νερό η 40χρονη ιστιοπλόος

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς έπνεαν άνεμοι με 60 μίλια την ώρα και κύματα ύψους δύο μέτρων, δύο μέλη ιστιοπλοϊκού σκάφους με σημαία Ισπανίας, έπεσαν στη θάλασσα στην περιοχή της Αστακίδας στην Κάρπαθο. Τα ιστία του σκάφους φέρεται να έσπασαν. Η 40χρονη γυναίκα ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από τη θάλασσα και γρήγορα διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Το άλλο μέλος του ιστιοπλοϊκό διασώθηκε. Την επιχείρηση διάσωσης τω δύο ατόμων ανέλαβε δράση το σκάφος από το λιμεναρχείο της Καρπάθου, ενώ λιμενικοί από την Κάρπαθο συνόδευσαν το σκάφος με ασφάλεια στο λιμάνι της Κάσου.

Θάνατος 40χρονης ιστιοπλόου στην Κάρπαθο: Οι συνθήκες ήταν πιο δύσκολες από ό,τι περιμέναμε

Για την τραγωδία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο αθλητής Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, που λάμβανε μέρος στον ίδιο ιστιοπλοϊκό αγώνα. «Όπως έλεγαν και οι προβλέψεις σε εκείνο το σημείο μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, στο Καρπάθιο, ξέραμε ότι θα περιμένουμε πολύ δύσκολες συνθήκες, οπότε η προετοιμασία και του πληρώματος και των κυβερνητών του κάθε σκάφους θα έπρεπε να είναι η ανάλογη. Οι συνθήκες ήταν ακόμη πιο δύσκολες απ' ό,τι περιμέναμε, είχε 45 με 60 κόμβους αέρα, που θέλει τεράστια προσοχή. Ακούσαμε το περιστατικό στον ασύρματο, ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, έγιναν όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις, έστειλαν το στίγμα, κινητοποιήθηκε άμεσα ο μηχανισμός, οι συνθήκες δυσκόλεψαν. Ακούγαμε την επιχείρηση όπως εξελισσόταν, δόθηκε το στίγμα από τη θάλασσα, ακούγαμε τους ανθρώπους από το ελικόπτερο και το ράδιο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και πρόσθεσε: «Ο αγώνας δεν έχει καμία σχέση αν συνεχίζεται, μπορεί ανά πάσα στιγμή κάθε σκάφος να κάνει ό,τι θέλει, να εγκαταλείψει, να αλλάξει πανιά κ.λπ. Αυτό που μας μαθαίνουν είναι "η ασφάλεια πρώτα", μας λένε "δεν μας ενδιαφέρει ο αγώνας, ο εξοπλισμός, αρκεί να μην κινδυνέψει άνθρωπος"».

Η ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας για τον θάνατο της 40χρονης

Ανακοίνωση για τον θάνατο της 40χρονης ιστιοπλόου εξέδωσε η διοργανώτρια εταιρεία του ιστιοπλοϊκού αγώνα Aegean 600. 

«Οι εξαιρετικά ισχυρές εντάσεις του Μελτεμιού που επικρατούσαν στο Καρπάθιο Πέλαγος δυσκόλεψαν το στόλο του Aegean 600, ο οποίος πραγματοποιεί τον περίπλου του Αιγαίου σε μία διαδρομή 600 ναυτικών μιλίων χωρίς σταθμό, με αποτέλεσμα 14 σκάφη να εγκαταλείψουν τον αγώνα. Δυστυχώς, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία 40χρονη υπήκοος Γαλλίας από το σκάφος HEAVEN, βορειοδυτικά της Κάσου. Η 40χρονη βρέθηκε στη θάλασσα με σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι και οι προσπάθειες ανάνηψης της δεν τελεσφόρησαν. Ολόκληρη η ιστιοπλοϊκή οικογένεια και οι ιδιαιτέρως οι διοργανωτές εκφράζουν τη βαθιά λύπη τους για το συμβάν», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τον θάνατο της 40χρονης

«Τις βραδινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Κάσου για πτώση στη θάλασσα δύο μελών του πληρώματος ενός ιστιοφόρου (Ι/Φ) σκάφους σημαίας Ισπανίας, το οποίο έπλεε βορειοδυτικά του νησιού. Τα άτομα πληρώματος περισυνελέγησαν από το Ι/Φ, όμως μία 40χρονη (υπήκοος Γαλλίας), ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της. Στην περιοχή μετέβη Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε το Ι/Φ και το συνόδευσε στο λιμάνι της Κάσου. Από ιατρό του Π.Π.Ι. Κάσου διαπιστώθηκε ο θάνατος της 40χρονης αλλοδαπής, η σορός της οποίας πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Ρόδου για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής. Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Κάσου».