Ελλαδα

Reuters: Λειψυδρία στα ελληνικά νησιά την ώρα που η χώρα «σφύζει» από τουρίστες

Η λύση της αφαλάτωσης και τα προβλήματα στις καλλιέργειες

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λειψυδρία: Το Reuters για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά - Η περίπτωση της Νάξου και το νέο ρεκόρ τουρισμού

Ένα εκτενές ρεπορτάζ για τα φαινόμενα λειψυδρίας στα ελληνικά νησιά παρουσιάζει το Reuters, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ στην τουριστική κίνηση. 

Σύμφωνα με το Reuters, λόγω της λειψυδρίας η μεγαλύτερη δεξαμενή στη Νάξο έχει στεγνώσει ενώ στα άδεια πηγάδια άρδευσης εισχωρεί μόνο θαλασσινό νερό, βλάπτοντας την πολύτιμη καλλιέργεια πατάτας του νησιού. Πιο νότια, στο νησί της Κάρπαθου, οι αρχές έχουν επιβάλει περιορισμούς στη συμπλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, αξιωματούχοι αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να καταστεί πόσιμο το θαλασσινό νερό. Το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες. Τώρα, καθώς τα νησιά της χώρας ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν έναν αριθμό ρεκόρ καλοκαιρινών τουριστών, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, δήλωσαν αξιωματούχοι, αγρότες και επιστήμονες στο πρακτορείο.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί, οι πυρκαγιές άρχισαν ασυνήθιστα νωρίς, μερικές σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός παρουσιαστής Μάικλ Μόσλεϊ, πέθαναν τον περασμένο μήνα καθώς οι καύσωνες σάρωσαν τη χώρα. Οι ειδικοί για το κλίμα φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης Copernicus, δήλωσε ότι μόλις γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της ξηρασίας, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση.

Η λειψυδρία στα ελληνικά στις καλλιέργειες

Λόγω της λειψυδρίας έχουν προκληθεί προβλήματα στις καλλιέργειες. Στη Νάξο, οι δύο δεξαμενές του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρησιμοποιήσιμου νερού, το ένα τρίτο του επιπέδου του περασμένου έτους και το ισοδύναμο μόλις μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών. Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να είναι ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως είπε ο δήμαρχος, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για σπίτια, ξενοδοχεία και πισίνες. Αλλά οι αγρότες θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες της θάλασσας. 

Χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας, αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους σε νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση, αλλά οι προμηθευτές είπαν ότι οι μονάδες ήταν σε έλλειψη αυτό το καλοκαίρι λόγω της αυξανόμενης ζήτησης. Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.