Ελλαδα

Μάτι: «Όσο δεν αλλάζει το πλημμέλημα σε κακούργημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση» λένε οι συγγενείς

Ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη στο Εφετείο Αθηνών

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μάτι: «Όσο δεν αλλάζει το πλημμέλημα σε κακούργημα, δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση» λένε οι συγγενείς
Φωτογραφία Αρχείου © EUROKINISSI

Φωτιά στο Μάτι: Η ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων - Ξεκίνησε η δευτεροβάθμια δίκη στο Εφετείο Αθηνών

Ξεκίνησε σήμερα (8.7) η δευτεροβάθμια δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων η δίκη των 21 κατηγορούμενων.

Μετά από εισαγγελική έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, όλοι οι κατηγορούμενοι για τη φωτιά στο Μάτι, από την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους οποίους αποδόθηκαν κατηγορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες, θα δικαστούν ξανά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα κρίνει και τις ομόφωνες αθωώσεις για δεκαπέντε κατηγορούμενους αλλά και το ύψος των ποινών για πέντε καταδικασθέντες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2k4gshqi809)

Με αφορμή την έναρξη της δίκης ανακοίνωση εξέδωσε o σύλλογος συγγενών θανόντων και εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «λειψή διαδικασία», τονίζοντας ότι το έγκλημα χαρακτηρίζεται ως πλημμέλημα.

Φωτιά στο Μάτι: Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Άρχισε, σήμερα, 8/7/24, στο Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση, σε 2ο βαθμό, του εγκλήματος της 23ης Ιουλίου 2018, με 104 νεκρούς και 57 εγκαυματίες, από 5 οικισμούς (Νέο Βουτζά, Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Προβάλινθο, Αμπελούπολη) της Ανατολικής Αττικής.

»Μας πήρε 3 ώρες να καούμε και τρία χρόνια για την συλλογή στοιχείων της προδικασίας, μιας διαδικασίας λειψής, η οποία κατέληξε σε μόλις 21 κατηγορούμενους με πολλούς εκτός κάδρου και τον χαρακτηρισμό του εγκλήματος, ως πλημμέλημα.

»Εξίσου, απαράδεκτη, ήταν και η πρωτόδικη απόφαση, γεγονός, που αποδεικνύεται και από την άσκηση έφεσης του Εισαγγελέα κατά όλων των κατηγορουμένων. Μια απόφαση αναντίστοιχη με το μέγεθος της τραγωδίας που προκάλεσαν οι υπαίτιοι, που προκάλεσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ως Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών, της 23ης Ιουλίου 2018, στην Ανατολική Αττική, δηλώνουμε, πως όσο δεν αλλάζει ο χαρακτηρισμός από πλημμέλημα σε κακούργημα (το οποίο ακόμα και στον πρώτο βαθμό αφέθηκε να εννοηθεί στην πρόταση του κυρίου εισαγγελέα), δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαίωση.

»Παραταύτα, εμείς ζητάμε μια δίκαιη δίκη, σεβασμό από όλους τους παράγοντες της δίκης και ουσιαστική διάγνωση της αλήθειας και απόδοση των ευθυνών και των ορθών χαρακτηρισμών. Εμείς, ως Σύλλογος, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη διαδικασία ασκώντας κάθε νόμιμο δικαίωμα μας, εντός και εκτός συνόρων για την αποκάλυψη της αλήθειας και την πραγματική δικαίωση των θυμάτων μας.»

Τι καλούνται να αξιολογήσουν οι εφέτες για τους κατηγορούμενους για την τραγωδία στο Μάτι

Οι εφέτες καλούνται να αξιολογήσουν τα στοιχεία της υπόθεσης και να αποφανθούν στο τέλος της πολύμηνης διαδικασίας που ξεκινά σήμερα, αν ορθώς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τέσσερα πρώην στελέχη της Πυροσβεστικής και τελικά αν ορθώς επέβαλε τις ποινές που επέλεξε στους καταδικασθέντες αξιωματικούς.

Υπό κρίση επίσης είναι και η ομόφωνη αθώωση των δεκαπέντε κατηγορουμένων. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αθώωσε τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστο Γκολφίνο, Φίλιππο Παντελεάκο, Δαμιανό Παπαδόπουλο, Χρήστο Λάμπρη, Χρήστο Δροσόπουλο, Γεώργιο Πορτοζούδη και Στέφανο Κολοκούρη.

Αθώωσε επίσης τον τότε αξιωματικό στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπο Συρογιάννη, τον τότε Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, την τότε περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τους τότε Δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, Πεντέλης Δημήτριο-Στέργιο Καψάλη και Ραφήνας- Πικερμίου Ευάγγελο Μπουρνούς καθώς και τους Αντιδημάρχους Βάιο Θανασιά (Μαραθώνα) και Αντώνη Παλπατζή (Ραφήνας Πικερμίου .

Ο 21ος κατηγορούμενος στην υπόθεση, κάτοικος στο Νταού Πεντέλης, καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση 3 ετών για την πρόκληση της φωτιάς και καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στην εισαγγελική έφεση θα δικαστεί με ζητούμενο τν μείωση της ποινής του κατόπιν δικής του έφεσης.

Η Έφεση του Εισαγγελέα που φέρνει ξανά στο εδώλιο τους αθωωθέντες κατηγορούμενους, ασκήθηκε λίγες ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, μετά από σχετική παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Για τον σύντομο προσδιορισμό του Εφετείου απαλλάχθηκε , με παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα, από κάθε άλλο καθήκον η πρόεδρος του Πλημμελειοδικείου που δίκασε την υπόθεση, ώστε να καθαρογραφεί τάχιστα η απόφαση και να προσδιοριστεί άμεσα η δίκη, όπως και έγινε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2jgkc6vle1l)

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.