Ελλαδα

Τέμπη: Στον εισαγγελέα 7 ύποπτοι για τη διαρροή των ηχητικών καταγραφών

Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Τέμπη: Στον εισαγγελέα 7 ύποπτοι για διαρροή των ηχητικών καταγραφών - Καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στις αρχές

Ως ύποπτοι για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου καλούνται σε εξηγήσεις επτά άτομα από τον ΟΣΕ για τη διαρροή ηχητικών καταγραφών αμέσως μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ των προσώπων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις είναι ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, καθώς και στελέχη και υπάλληλοι του ΟΣΕ, για τους οποίους προέκυψε από την προκαταρκτική εισαγγελική έρευνα ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μετείχαν στη διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης του υπηρεσιακού απορρήτου από κοινού δίνοντας στη δημοσιότητα ηχητικά από τη μοιραία σύγκρουση στα Τέμπη.

Τέμπη: Δεν συμπεριλαμβάνεται στην εισαγγελική διερεύνηση η καταγγελία για μοντάζ

Η κατηγορία για την οποία οι επτά θα δώσουν εξηγήσεις στον εισαγγελέα Ιωάννη Πιέρρο είναι πλημμέλημα, ενώ δεν περιλαμβάνεται στην εισαγγελική διερεύνηση για τα ηχητικά η καταγγελία ότι έγινε και μοντάζ σε αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, για νομικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ποινικής αξιολόγησης, καθώς πρέπει να προκαλείται εξ αυτού κάποια σοβαρή έννομη συνέπεια, που στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε, καθότι ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών έχει από την αρχή το σύνολο των ηχητικών καταγραφών χωρίς να είναι μονταρισμένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις ανωμοτί εξηγήσεις δεν περιελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, γιατί κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από την έρευνα ότι στοιχειοθετεί ποινικές ευθύνες. Ειδικότερα, για να αποδοθεί ευθύνη για τη δημοσιοποίηση των ηχητικών, κατά τον νόμο, η δημοσιοποίηση πρέπει να βλάπτει το κράτος ή κάποιον άλλο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Νίκο Καραχάλιο που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα.