Ελλαδα

Μήνυμα του 112 στην Αττική για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας»

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολίτες με ομπρέλα εν μέσω βροχής στο κέντρο της Αθήνας
Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στην Αττική για ισχυρές καταιγίδες © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 στην Αττική για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι της Πέμπτης (4.7)

Μήνυμα από το 112 έλαβαν στις 12:05 οι κάτοικοι της Αττικής για την επικείμενη κακοκαιρία. Το μήνυμα προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι της Πέμπτης (4.7). 

«Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει το μήνυμα του 112. Η κακοκαιρία αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να πλήξει την Αττική. 

Μήνυμα του 112 στην Αττική για ισχυρές καταιγίδες από το μεσημέρι

Κακοκαιρία προ των πυλών στην Αττική - Ισχυρές καταιγίδες και κεραυνοί

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για «24ωρη παύση του καλοκαιριού» και καιρό που θυμίζει άλλες εποχές. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Τσατραφύλλιας θα υπάρχει μεγάλη συχνότητα κεραυνών κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική Εύβοια (πέριξ της Χαλκίδας), ανατολικές και παράκτιες περιοχές Αρκαδίας και Λακωνίας, ν.Λαρίσης, ν.Θεσσαλονίκης.

Παρακαλώ διαδόστε την ενημέρωση και στα Αγγλικά για να προστατέψουμε και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες! Summer put on...

Posted by Γιώργος Τσατραφύλλιας on Wednesday, July 3, 2024

Ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει με τη σειρά του ότι ο υετός δεν εμφανίζει ιδιαίτερα μεγάλα ύψη, δεδομένο που σημαίνει ότι οι βροχές δεν θα είναι ιδιαίτερα έντονες. Ωστόσο, στην Αττική και τη Βοιωτία αναμένονται πολλοί κεραυνοί

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Λέσβου).
β. Στη Θεσσαλία και τις Σποράδες.
γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.
Τα φαινόμενα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις, αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Στα κεντρικά, τα ανατολικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι τοπικά ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι και στο νότιο Αιγαίο δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει τους 28 με 30 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2ftq051alt5)

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομοί Θεσαλλονίκης - Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς και στα ηπειρωτικά τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από αργά το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ στα ανατολικά βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς και στην Κρήτη τοπικά έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (βορείως της Λέσβου). Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία βόρειοι έως 5 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου

Σε ισχύ είναι και το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού. Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σήμερα Πέμπτη 04/07/24 θα επηρεάσουν:

α. Την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως νομοί Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής) καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έως νωρίς το απόγευμα.
β. Τη Θεσσαλία και τις Σποράδες έως το απόγευμα.
γ. Την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια έως αργά το απόγευμα. Επισημαίνεται ότι σε τοπικό επίπεδο στην Αττική η ραγδαιότητα των φαινομένων θα είναι υψηλή, με μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν πέφτουν κεραυνοί και εμείς βρισκόμαστε έξω ή στη θάλασσα

Λόγο για πολλούς κεραυνούς σήμερα Πέμπτη (4.7) κάνουν οι μετεωρολόγοι, προειδοποιώντας μας για ραγδαία αλλαγή του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Στην Αττική και τη Βοιωτία αναμένεται να έχουμε αυξημένη συχνότητα κεραυνών, που δεν αποκλείεται να προκαλέσει πυρκαγιές. 

Μετά τον θάνατο 13χρονης από κεραυνό, η Πολιτική Προστασία μάς θυμίζει τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουμε όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Έτσι, θα πρέπει να προσέξουμε: 

•   Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

•   Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

•   Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

•   Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

•   Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

•   Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

•   Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

•   Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

•   Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Τι γίνεται όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα ενώ πέφτουν κεραυνοί - Η εξήγηση Κολυδά

Την ίδια ώρα, με ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς μάς προειδοποιεί για τους κινδύνους καταιγίδα και κεραυνοί να μας βρουν στη θάλασσα. Μάλιστα, μαζί με τις συμβουλές του, δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τη στιγμή που κεραυνός χτυπά ψαρά που με το καλάμι του βρίσκεται όρθιος πάνω σε βάρκα, δίπλα από ακόμη δύο ψαράδες. 

Ο κ. Κολυδάς εξηγεί ότι οι κεραυνοί που πέφτουν στην ξηρά είναι δεκαπλάσιοι από αυτούς που πέφτουν στη θάλασσα. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα οι καταιγίδες με κεραυνούς παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος, όπου εκεί και τα καλοκαιρινά μπουρίνια είναι συχνότερα. Και διευκρινίζει: «Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω του ότι το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού η τάση διαχέεται επίπεδα δημιουργώντας διαφορά τάσης και το ρεύμα περνάει από το σώμα του λουόμενου. Αυτό έχει σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στην ξηρά και σε ακτίνα από 50 μέχρι και 100m από το σημείο που έπεσε ο κεραυνός. Η ηλεκτρική τάση ενός κεραυνού είναι 300 εκατομμύρια βολτ Αυτά είναι άσχημα νέα για όσους επιπλέουν στο νερό ή κολυμπούν στην επιφάνειά του, καθώς το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Τα ψάρια, τα οποία κολυμπούν βαθύτερα, είναι περισσότερο προστατευμένα από τους ανθρώπους.

» Όταν ο κεραυνός πέσει στην επιφάνεια της θάλασσας λόγω της πολύ μεγάλης θερμοκρασίας (30.000 ºC) εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα νερού δημιουργώντας έκρηξη και το πιεστικό κύμα μεταφέρεται πολλά μέτρα μακριά. Ο κολυμβητής στην καλύτερη περίπτωση θα υποστεί σπάσιμο τύμπανων και στη χειρότερη και αν βρεθεί πολύ κοντά ρήξη πνευμόνων, εμβολή αέρος, απώλεια αισθήσεων. Σε περίπτωση που κάνετε αμέριμνοι το μπάνιο σας και διαπιστώσετε ότι μία σφοδρή καταιγίδα έρχεται προς το μέρος σας, τότε βγείτε γρήγορα στη στεριά και βρείτε ένα ασφαλές καταφύγιο μέχρι να περάσει. Όπως σημειώσαμε παραπάνω είναι πολύ πιθανότερο ένας κεραυνός να χτυπήσει στη Γη από ότι στη θάλασσα, ωστόσο δεν είναι ποτέ κακό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας σε περίπτωση καταιγίδας. Σημειώνεται ότι οι κίνδυνοι ποικίλλουν ανάλογα και με τις εποχές». 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.