Ελλαδα

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους κεραυνούς όταν είμαστε έξω

Τι πρέπει να αποφύγουμε όταν βρισκόμαστε στο σπίτι

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεραυνοί και κακακαιρία: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε
Κεραυνοί και κακακαιρία: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε © Garth Manthe/ Unsplash

Κεραυνοί και κακακαιρία: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε - Τι πρέπει να αποφύγουμε όταν βρισκόμαστε στο σπίτι

Με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες, με κεραυνούς και καταιγίδες να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ειδικοί δίνουν συμβουλές ώστε να μη διατρέξουμε κίνδυνο.

Για το θέμα μίλησε ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε ότι ο αυξημένος αριθμός των κεραυνών το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Εξήγησε ότι με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ πιο θερμό το περιβάλλον και έτσι υπάρχει περισσότερη αστάθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες καταιγίδες.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου είπε ότι αύριο θα πέσουν πολλοί κεραυνοί στην Αττική, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Χαλκιδική, τη Βοιωτία, την Κορινθία και στην Αργολίδα.

«Σε αυτές τις περιοχές χρειάζεται προσοχή. Καλό είναι να μην είμαστε πολύ εκτεθειμένοι σε εξωτερικό χώρο όταν πέφτουν κεραυνοί και να μην είμαστε σε παραλίες», τόνισε.

Πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί και οι καταιγίδες;

«Οι κεραυνοί ουσιαστικά δημιουργούνται όταν έχουμε καταιγίδες και ο λόγος που δημιουργούνται είναι λόγω της διαφοράς δυναμικού που υπάρχει μεταξύ των νεφών και του εδάφους, δηλαδή είναι θετικά φορτισμένο το έδαφος, είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για ξηρά, και είναι αρνητικά φορτισμένα τα σύννεφα, οπότε δημιουργούνται οι καταιγίδες» εξήγησε στη συνέχεια.

«Ένας κεραυνός μπορεί να έχει θερμοκρασία εκεί που θα χτυπήσει μέχρι και δεκάδες χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Προκαλείται τεράστια ισχύ όταν πέφτει ένας κεραυνός terrawatt και δισεκατομμύρια volt, γι' αυτό και είναι πολύ επικίνδυνοι, ακόμα και αν χτυπήσουν στα δύο μέτρα»,είπε.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι αυριανές καταιγίδες δεν θα έχουν πολύ μεγάλη έκταση, θα είναι όμως πολλές και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

Σημείωσε ότι σε μια τυπική καταιγίδα μπορεί να πέσουν 40-50 κεραυνοί, αλλά σε μια μεγάλη καταιγίδα μπορεί να πέσουν εκατοντάδες κεραυνοί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2fwawng9sht)

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τους κεραυνούς αν είμαστε έξω

«Όταν βλέπουμε άστατο καιρό και κακές καιρικές συνθήκες να απομακρυνόμαστε, να πηγαίνουμε σε ασφαλές σημείο» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Ράμος, πρόεδρος του ΟΦΚΑΘ.

«Καλό σημείο θεωρείται το αυτοκίνητο και ένας κλειστός χώρος. Ακόμα και αν είμαστε μέσα στη θάλασσα, να βυθιστούμε μέσα στο νερό όσο μπορούμε και όσο αντέξουμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ισχύς του κεραυνού που πέφτει είναι πάρα πολύ μεγάλη, γύρω στα 30.000 volt.

Είπε, τέλος, ότι ενημερώθηκε πως το κορίτσι που έχασε τη ζωή του από κεραυνό στη Χαλκιδική είχε επάνω στο φρύδι του ένα σκουλαρίκι piercing. «Όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε», τόνισε.

Η χρήση του αλεξικέραυνου στις καταιγίδες

«Βλέπουμε πλέον ότι οι καταιγίδες είναι τόσες πολλές και έντονες που και οι ιδιώτες καλούνται να βάλουν αλεξικέραυνα στα σπίτια τους» είπε αρχικά ο κ, Παναγιώτης Ιακωβάκης, ο οποίος είναι τεχνικός για αλεξικέραυνα.

Για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Το αλεξικέραυνο το βάζουμε για να μας προστατεύσει από άμεση κρούση κεραυνού. Είτε είναι μια ακίδα, είτε είναι ένα αλεξικέραυνο ιονισμού το οποίο μπαίνει πάνω σε έναν ιστό, μετά πέφτει επάνω ο κεραυνός, φεύγει μέσω του αγωγού κάτω στη γη, καρφώνουμε μέσα στη γη γειώσεις και έτσι δουλεύει το αλεξικέραυνο».

«Aν δεν απορροφηθεί ο κεραυνός θα έχουμε ή θάνατο ή κίνδυνο ή φωτιά»

«Το θέμα είναι ότι γίνονται πάρα πολλές εγκαταστάσεις που δεν μπορεί να απορροφηθεί ο κεραυνός», συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν απορροφηθεί ο κεραυνός, θα έχουμε ή θάνατο ή κίνδυνο ή φωτιά. «Οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες, που δεν γλιτώνεις», είπε.

Ανέφερε ότι είναι καλύτερο να μη βάλουμε αλεξικέραυνο, παρά να βάλουμε ένα κακό. «Όλο το αλεξικέραυνο είναι η γείωση, πρέπει να πετύχουμε μια χαμηλή αντίσταση στη γείωση. Όταν πετύχουμε χαμηλή αντίσταση στη γείωση σημαίνει ότι ο κεραυνός θα χτυπήσει το αλεξικέραυνο και θα απορροφηθεί άμεσα στη γη και θα εξαφανιστεί. Όταν δεν έχουμε μια καλή γείωση θα αιωρείται ο κεραυνός στο υπέδαφος», πρόσθεσε.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν πέφτει κεραυνός και είμαστε μέσα στο σπίτι

Τέλος, έδωσε τις δικές του ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε όταν εξελίσσεται μια καταιγίδα στον τόπο μας.

«Σίγουρα δεν κάνουμε μπάνιο, σίγουρα δεν ακουμπάμε βρύσες και μεταλλικά σημεία μέσα στο σπίτι, γιατί αν πέσει ένας κεραυνός επάνω στο σπίτι μας μπορεί να μας φέρει ρεύμα μέσω της ύδρευσης», είπε.

Παράλληλα, για να προστατέψουμε τα ηλεκτρολογικά μέσα στο σπίτι είπε ότι πρέπει να βάλουμε αντικεραυνικά-αντιυπερτασικά φίλτρα στον πίνακά μας, τα οποία για να λειτουργήσουν θέλουν μια πιστοποιημένη γείωση στο σπίτι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2fseislofn5)

Κακοκαιρία: Οι συστάσεις από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Προστασίας Προστασίας έχει εκδώσει οδηγίες προστασίας από κεραυνούς σε υπαίθριος και κλειστούς χώρους.

Συγκεκριμένα, όταν υπάρχει προειδοποίηση για καταιγίδα:

  • Πρέπει να βρούμε άμεσα ένα ασφαλές καταφύγιο σε κτίριο ή αυτοκίνητο και να κλείσουμε τα παράθυρα.
  • Να μην καταφεύγουμε σε μέρη που μπορεί να πλημμυρίσουν από την βροχή, όπως τα υπόγεια.
  • Να ακούμε συνεχώς ραδιόφωνο ή τηλεόραση για την εξέλιξη του καιρού.

Κατά τη διάρκεια της καταιγίδας:

  • Να μην αγγίζουμε τηλεφωνικές γραμμές ή μεταλλικούς σωλήνες που μπορούν να μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα – να γίνουν “αγωγοί”.
  • Να μην πλησιάζουμε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Να απομακρυνόμαστε μακριά από ηλεκτρικές συσκευές (ακόμα και από το ψυγείο!) γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα στο σπίτι από τα καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Να βγάζουμε τις συσκευές από την πρίζα.
  • Να αποφύγουμε να χρησιμοποιειήσουμε το τηλέφωνο γιατί ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από την τηλεφωνική γραμμή και να μας χτυπήσει. Όσο για τα κινητά τηλέφωνα αυτά δεν
  • συνδέονται με καλώδια αλλά μπορεί ο κεραυνός να δημιουργήσει δυνατό θόρυβο που θα προκαλέσει ζημιά στο αυτί ας.
  • Δεν κάνουμε μπάνιο και δεν πλένουμε άλλα αντικείμενα.
  • Κλείνουμε το κλιματιστικό. Οι μεταβολές στην ηλεκτρική ισχύ λόγω των κεραυνών μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημα.
  • Απομακρυνόμαστε από παράθυρα και τζαμαρίες
  • Ο κεραυνός μπορεί να περάσει επίσης στο σπίτι και από τα μεταλλικά τζάκια και τις μεταλλικές καπνοδόχους.

Αν μας βρει η καταιγίδα στο ύπαιθρο πρέπει να δράσουμε αμέσως:

  • Αν είμαστε έξω και ακούμε τον κεραυνό αυτό σημαίνει ότι η καταιγίδα είναι πολύ κοντά μας.Αν δούμε τα μαλλιά μας να ανασηκώνονται ή νιώσουμε στο δέρμα μας τσιμπήματα αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε κίνδυνο γιατί ηλεκτρικό φορτίο συγκεντρώνεται κάπου κοντά μας. Ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει από στιγμή σε στιγμή.
  • Δεν αναζηρούμε καταφύγιο κάτω από δέντρα για καταφύγιο γιατί μπορεί ο κεραυνός να χτυπήσει το δέντρο ή να περάσει από το δέντρο και να μας χτυπήσει.
  • Αν είμαστε στο δάσος και δεν προλαβαίνουμε να μετακινηθούμε σε πιο ασφαλή περιοχή, θα πρέπει να βρούμε καταφύγιο κάτω από τα πιο χαμηλά δέντρα.
  • Ιδανικά αναζητούμε κάποιο χαμηλό ανοιχτό μέρος μακριά από δέντρα ή μεταλλικά αντικείμενα.
  • Προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο μικρός στόχος γίνεται. Δεν ξαπλώνουμε εντελώς στο έδαφος γιατί θα γίνουμε μεγαλύτερος στόχος.
  • Αν δεν μπορούμε να βρούμε καταφύγιο τότε παίρνουμε τη “θέση προστασίας από κεραυνό” δηλαδή στεκόμαστε στα δάκτυλα των ποδιών, με τις φτέρνες ψηλά και ενωμένες και με τα χέρια μας καλύπτουμε το κεφάλι στο ύψος των αυτιών.
  • Αν είμαστε σε μικρό σκάφος ή κολυμπάμε, βγαίνουμε στη στεριά και αναζητούμε καταφύγιο αμέσως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.