Ελλαδα

Η εκτέλεση του Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό «ανοίγει» και πάλι υποθέσεις ξυλοδαρμών στη Μύκονο

Ο δολοφόνος είχε κάνει «πρόβα» τη διαδρομή

Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκτέλεση Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό: Το συμβόλαιο θανάτου, το χρονικό του εγκλήματος και η «μαφία της Μυκόνου»

Μια σειρά επιθέσεων σε βάρος επιχειρηματιών, ελευθέρων επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων στη Μύκονο, μπήκαν στο μικροσκόπιο των αστυνομικών του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι ερευνούν τη δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, χθες (2.7) το πρωί στο Νέο Ψυχικό.

Η δολοφονία του Παναγιώτη Στάθη, του μεγαλύτερου τοπογράφου της Μυκόνου, με 20 σφαίρες, έχει απόλυτη σχέση με τα κατασκευαστικά δρώμενα στο νησί των ανέμων, αναφέρουν οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, ξεκαθαρίζοντας πως όλα τα ευρήματα οδηγούν προς το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου. Ήδη, αστυνομικοί βρίσκονται στη Μύκονο, αναζητώντας συγκεκριμένους φακέλους υποθέσεων τις οποίες είχε χειριστεί από το 2020 και έπειτα ο 54χρονος τοπογράφος. Ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, είτε βρίσκεται στα δικαστήρια με τον 54χρονου, είτε προσφάτως δέχθηκε οικονομικό πλήγμα από τις επιστημονικές τοποθετήσεις του θύματος και αποφάσισε να τον «τιμωρήσει».

Το συμβόλαιο θανάτου για τον Παναγιώτη Στάθη και το χρονικό του εγκλήματος

Το συμβόλαιο θανάτου σίγουρα είχε υψηλό τίμημα, εκτιμούν οι αστυνομικοί που έχουν γνώση τέτοιων καταστάσεων. Ο δολοφόνος, φαίνεται ότι έδρασε μόνος του. Τουλάχιστον δεν προκύπτει από τις μέχρι τώρα αναλύσεις των οπτικών υλικών πως υπήρχε ομάδα υποστήριξης. Είχε κάνει πρόβα τουλάχιστον μια φορά το δρομολόγιο, τη Δευτέρα όπως προκύπτει από τις κάμερες ασφαλείας του γραφείου του θύματος, στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης. Χθες, Τρίτη, έκανε την κίνηση του. Μόλις ο 54χρονος τοπογράφος πάρκαρε το σκούρο εταιρικό ηλεκτρικό όχημα μάρκας BMW, τον πλησίασε και με το δεξί χέρι τράβηξε το πιστόλι των 9 χιλιοστών και αφού άδειασε μια γεμιστήρα πάνω στο κορμί του στόχου του, στη συνέχεια αλλάζει γεμιστήρα και ρίχνει τις λεγόμενες «χαριστικές» βολές, για να είναι σίγουρος πως ο 54χρονος δεν αναπνέει. Αμέσως μετά, φεύγει κατά μήκος της οδού Κρήτης και έκτοτε τα ίχνη του χάνονται.

Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους τουλάχιστον 15 βίντεο από κλειστά κυκλώματα που δείχνουν ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του δολοφόνου, καθώς και αρκετά ακόμη υλικά όπου υπάρχει στιγμιαία καταγραφή του scooter να κινείται στο δρόμο. Μέχρι και αυτή τη στιγμή, το σημείο όπου ο δολοφόνος εγκατέλειψε το μηχανάκι που χρησιμοποιούσε δεν έχει εντοπιστεί. Θεωρούν όμως πως αυτό είναι θέμα χρόνου για να συμβεί.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η εξέταση της σορού του τοπογράφου στο νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, φαίνεται πως έχει βληθεί από διψήφιο αριθμό βολίδων.

Τα κίνητρα της δολοφονίας του τοπογράφου, οδηγούν στη «Μαφία της Μυκόνου»

Ως προς τα κίνητρα της δολοφονίας, αυτά είναι ξεκάθαρα και οδηγούν στη «μαφία της Μυκόνου». Το γεγονός πως το 2021 ο 54χρονος είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και το είχε καταγγείλει στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου, καθώς και δύο ακόμη φορές μεταγενέστερα τις οποίες ουδέποτε κατήγγειλε στις αρχές, θεωρείται βέβαιο πως οφείλονται στον ίδιο άνθρωπο. Τον ηθικό αυτουργό δηλαδή της δολοφονίας, ο οποίος προφανώς και θα είχε δεχθεί οικονομικά πλήγματα από την επαγγελματική διαχείριση των υποθέσεων του από τον 54χρονο τοπογράφο.

Η υπόθεση της δολοφονίας του γνωστού τοπογράφου της Μυκόνου, έχει ως αποτέλεσμα ήδη αστυνομικοί της Ασφάλειας να ανοίγουν παλαιότερες υποθέσεις ξυλοδαρμών ιδιωτών, επιχειρηματιών και κρατικών λειτουργών, που την τελευταία 4ετία σημειώθηκαν στη Μύκονο. Μια περίπτωση εξ’ αυτών είναι ο ξυλοδαρμός ενός αρχαιολόγου που κακοποιήθηκε βάναυσα από ομάδα μπράβων, ο ξυλοδαρμός γνωστού επιχειρηματία εστίασης στο νησί, ενώ τουλάχιστον τρεις ακόμη υποθέσεις ερευνώνται ήδη εξονυχιστικά. Δεν αποκλείεται η «μαφία» που αναλαμβάνει τα συμβόλαια για τις επιθέσεις να είναι η ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Ο ηθικός αυτουργός ίσως να μην είναι μόνο ένας στις παραπάνω περιπτώσεις, αλλά περισσότεροι, κάτι που ερευνούν με προσοχή οι αστυνομικοί.