Ελλαδα

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη» λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στην Κρήτη

Αισθητές οι δονήσεις

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: Οι εκτιμήσεις Ευθύμη Λέκκα και Άκη Τσελέντη - Αισθητές οι δονήσεις

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς που καταγράφηκαν το βράδυ της Τρίτης (2.7) στην Κρήτη. 

Οι σεισμοί ήταν μεγέθους 4,5 και 4,6 Ρίχτερ και καταγράφηκαν νότια των Καλών Λιμένων. Τρεις σεισμοί μικρότερου μεγέθους καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ για τη σεισμική δραστηριότητα. «Είχαμε πέντε δονήσεις, το επίκεντρο ήταν στον θαλάσσιο χώρο και είχαμε σταδιακή μετάθεση της δραστηριότητας προς το νότιο τμήμα, απομακρυνόταν από το χέρσο. Υπήρχε προβληματισμός για τη δραστηριότητα, ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη», είπε ο κύριος Λέκκας σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις. Είναι η πιο ενεργή σεισμική περιοχή της χώρας, σεισμοί αναμένονται, τους αξιολογούμε κάθε φορά, δεν υπάρχει ανησυχία από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα».

Σεισμοί στην Κρήτη: «Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας», λέει ο Άκης Τσελέντης

«Υπάρχουν δυο περιοχές Β και Ν της Κρήτης που μας έδωσαν σήμερα λίγους μικρούς σεισμούς με τους μεγαλύτερους 4,5R και 4,6R Νότια. Δεν βλέπω λόγο ανησυχίας για τους κατοίκους του Ηρακλείου που έγιναν πολύ αισθητοί. Απλώς να εφαρμόζουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. Όσοι κολυμπούν στις νότιες παραλίες αν δουν κάποια απόσυρση των υδάτων ας απομακρυνθούν από την ακτή» γράφει σε ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης.

Σεισμοί στην Κρήτη 4,5 και 4,6 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο πρώτος σεισμός είχε μέγεθος 4,5 Ρίχτερ και επίκεντρο 16 χιλιόμετρα νότια των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ είχε εστιακό βάθος 19,6 χιλιόμετρα. Λίγα λεπτά αργότερα καταγράφηκε και η δεύτερη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ με το επίκεντρο της δόνησης να εντοπίζεται στα 56.1 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και το εστιακό βάθος στα 2 χιλιόμετρα.