Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Οι εκτιμήσεις Στρατηγάκη για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά πεδίο

Το κριτήριο για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανελλήνιες 2024: Εκτιμήσεις Στρατηγάκη για Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής - Το κριτήριο για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Εκτιμήσεις για τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2024 έκανε στην ΕΡΤ ο εκπαιδευτικός αναλυτικής και μαθητικός, Στράτος Στρατηγάκης. Ο κ. Στρατηγάκης σημείωσε ότι η εκάστοτε ΕΒΕ διαμορφώνεται από τη ζήτηση σε κάθε τμήμα. 

«Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για το πρώτο πεδίο είναι 9,1. Αυτό σημαίνει ότι όποιο παιδί έχει μέσο όρο κάτω από 9,1 βαθμούς στα 4 μαθήματα χωρίς κανένα συντελεστή βαρύτητας δε θα μπορεί να δηλώσει καμία σχολή που ανήκει μόνο στο 1ο πεδίο. Άρα, το κατώφλι είναι το 9,1» σημείωσε ο Στράτος Στρατηγάκης, μετά τη μελέτη που έκανε στα στατιστικά των Πανελληνίων 2024. Ο εκπαιδευτικός αναλυτικής σημείωσε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής που προσαρμόζεται στις επιδόσεις αντικατοπτρίζει τις χειρότερες επιδόσεις που έχουν φέτος τα παιδιά.

Πανελλήνιες 2024: Οι ΕΒΕ στο 2ο, 3ο και 4ο πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο ο μέσος όρος βαθμολογίας είναι: 14,06 στη γλώσσα, 9,07 στη Φυσική, 12,5 στη Χημεία, 12,17 στα Μαθηματικά. «Εδώ τη ζημιά την έχει κάνει η Φυσική, όπου βλέπουμε το μέσο όρο της φέτος να είναι 9,7, ενώ πέρυσι ήταν 11,19. Μεγάλος ο αριθμός των παιδιών κάτω από τη βάση και κατά δεύτερον τα μαθηματικά που φέτος έχουν μέσο όρο 12,17 έναντι 12,86», τόνισε ο κ. Στρατηγάκης και συμπλήρωσε ότι η μίνιμουμ Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώνεται στο 9,69 έναντι 9,87 πέρυσι. «Θα έχουμε και εδώ πτώση των βάσεων. Αυτό προαναγγέλλει χαμηλότερη η ελάχιστη βάση εισαγωγής» ανέφερε ο κ. Στρατηγάκης.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση στη φυσική με τον μέσο όρο να πέφτει από 9,97 πάει στο 8,66. «Αυτό παρασέρνει το μέσο όρο του πεδίου από το 9,31 στο 9,57» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο εκτίμησε ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα είναι 8,34 βαθμούς, όπως και το 2023.

Πανελλήνιες 2024: Το κριτήριο για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

«Η βάση διαμορφώνεται από τη ζήτηση. Έχει μια σχολή υψηλή ζήτηση, θα έχει υψηλή βάση, έχει χαμηλή ζήτηση, θα έχει χαμηλή βάση. Ακόμα και στις περιζήτητες σχολές. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ιατρική Αλεξανδρούπολης έχει τη χαμηλότερη βάση από τις Ιατρικές και η Νομική Κομοτηνής τη χαμηλότερη βάση από τις Νομικές. Αυτό συμβαίνει διότι είναι απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, οπότε η ζήτηση είναι μικρότερη. Δεν σημαίνει ότι είναι χειρότερες σχολές» είπε ο κ. Στρατηγάκης και κατέληξε: «Τα παιδιά επιλέγουν τώρα σπουδές και όχι επάγγελμα. Αυτό πρέπει να το έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους. Το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα και θα είναι ένας συνδυασμός των σπουδών που θα κάνουν, των εργασιακών αξιών που θα έχουν και των ευκαιριών που θα τους δοθούν επαγγελματικά».