Τα SOS για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού - Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι
«Στα 17 δεν επιλέγουμε επάγγελμα, επιλέγουμε σπουδές» τονίζει σύμβουλος σταδιοδρομίας
Μηχανογραφικό 2024: Οδηγίες για τη συμπλήρωση από τους υποψηφίους των Πανελληνίων
Το Μηχανογραφικό Δελτίο θα κληθούν να συμπληρώσουν σε λίγες ημέρες οι υποψήφιοι των Πανελληνίων 2024. Πρόκειται για επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, Σπύρος Μιχαλούλης, επισημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δεν επιλέγουν επάγγελμα, αλλά σπουδές.
Οι ημερομηνίες για την κατάθεση του Μηχανογραφικού δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο, οι υποψήφιοι αναζητούν ήδη tips για τη σωστή συμπλήρωσή του. «Στις κορυφαίες σχολές θα έχει αυξομειώσεις. Αυτό που ακούτε ότι οι βάσεις θα πέσουν, δεν περιμένουμε δραματικές πτώσεις», σημείωσε ο κ. Μιχαλούλης σε δηλώσεις του στo Mega και πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να συμπληρώσουμε το μηχανογραφικό με βάση το τι θέλουμε και όχι με βάση τα μόριά μας. Να μπορέσουμε να δούμε τις κλίσεις του κάθε παιδιού. Δεν υπάρχουν καλές ή κακές σχολές. Σημασία έχει τα παιδιά μας να είναι πρώτα χαρούμενα και μετά επιτυχημένα. Πρέπει να προσέχουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών, τι κάνει κάθε μία».
Όπως σημείωσε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, είναι σημαντικό να υπάρχουν εναλλακτικές για κάθε υποψήφιο φοιτητή, στην περίπτωση που δεν περάσει στην πρώτη σχολή επιλογής του.
Βάσεις Πανελληνίων 2024: Πού αναμένεται πτώση - Τι δείχνουν οι επιδόσεις των υποψηφίων
Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις Πανελληνίων 2024 έχουν ήδη ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών για τις επιδόσεις των υποψηφίων. Οι βάσεις των Πανελληνίων 2024 φαίνεται ότι θα έχουν πτωτική πορεία μετά τη «βουτιά» στους αριστούχους στα Αρχαία, τη Φυσική και τα Μαθηματικά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» δεν αποκλείεται σε επιστημονικά πεδία να δούμε τις βάσεις να καταγράφουν μείωση 300 μορίων.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο Επιστημονική Πεδίο, τις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Σπουδές, το μάθημα που θα κρίνει τις βάσεις είναι η Ιστορία. Όπως σημειώνει ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας, η μέση επίδοση των υποψηφίων έπεσε από το 10,10 στο 8,94. «Η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται ωστόσο από την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, οι οποίοι φέτος αυξήθηκαν κατά 1.300», δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο». Με αυτά τα δεδομένα, αναμένεται οριακή πτώση ή και στασιμότητα στις δημοφιλείς σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου, όπως οι Νομικές αλλά και οι Ψυχολογίες.
Πέρυσι, η Νομική Αθήνας ήταν στα 18.125 μόρια, ενώ η Νομική Κομοτηνής στα 16.975 μόρια. Στις Ψυχολογίες η υψηλότερη στο ΕΚΠΑ έφτασε τα 17.845 μόρια, ενώ η χαμηλότερη στη Φλώρινα στα 16.260 μόρια. Σε αυτά τα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η νέα Ψυχολογία, η οποία λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος στο Διδυμότειχο με 100 εισακτέους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 59,87% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση στην Ιστορία, όταν πέρσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,76%.
Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, το μάθημα της Φυσικής ήταν αυτό που έφερε σε πολλούς υποψηφίους ένα μη ικανοποιητικό σύνολο μορίων. Τα θέματα δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους, κάτι που φάνηκε και από τη συρρίκνωση του αριθμού των αριστούχων στο μάθημα στους μόλις 1.958 από 3.949 πέρσι (σ.σ. και από τα δύο επιστημονικά πεδία). Η πτώση στις βάσεις αναμένεται πιο ξεκάθαρη, αφού στο 2ο πεδίο, η βουτιά στις επιδόσεις ήταν συνολική στα μαθήματα. «Αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, 200 έως 300 μόρια», εκτιμάει ο κ. Χατζητέγας, σημειώνοντας ότι η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10, λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το περσινό εντυπωσιακό άλμα στις βάσεις του 2ου πεδίου, με τις πολυτεχνικές σχολές στα κεντρικά αλλά και περιφερειακά Ιδρύματα να κερδίζουν έως και 600 μόρια φαίνεται ότι δεν θα διατηρηθεί φέτος, χωρίς όμως οι σχολές να χάσουν τις υψηλές τους βάσεις. Πέρυσι, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ είχε εκτοξευτεί στα 18.820 μόρια, ενώ η Μηχανολόγων Μηχανικών στα 18.554 μόρια. Υψηλά κινήθηκαν και οι πολυτεχνικές σχολές στην περιφέρεια, ενώ και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών κατέγραψαν άνοδο έως και 500 μόρια.
Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο, Επιστημών Υγείας, αναμένεται συγκρατημένη πτώση των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές. Ο αριθμός των αριστούχων μειώθηκε αισθητά, κάτι που μπορεί να επηρεάσει κάποιες από τις επτά Ιατρικές σε όλη τη χώρα, όμως οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα αντισταθμίζουν τις σημαντικές απώλειες στο μέσο όρο των υποψηφίων από το μάθημα της Φυσικής. Ειδικότερα, στη Βιολογία, οι αριστούχοι αυξήθηκαν στους 3.028 από 2.137 πέρσι. Στη Φυσική, δεν ξεπερνούν τους 900, με το 63% των υποψηφίων να γράφει κάτω από τη βάση.
«Η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή, καθώς οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν με το παραπάνω από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία. Ετσι, η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Κατά συνέπεια δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο», σημειώνει ο κ. Χατζητέγας.
Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, οι ειδικοί αναμένουν αυξομειώσεις στις βάσεις. Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ της Ελπίδας Οικονομίδου, πρόκειται για ένα πεδίο το οποίο έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές με 27.341 υποψηφίους. Έχοντας φέτος επιπλέον 500 υποψηφίους σε σχέση με πέρσι, διατηρεί τον ανταγωνισμό υψηλά, παρά το γεγονός ότι διαχρονικά οι υποψήφιοί του έχουν τις χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά πεδία. Το μάθημα των Μαθηματικών ανέδειξε γι’ ακόμα μια χρονιά τη διαχρονική αδυναμία των υποψηφίων, με το 72% να γράφει κάτω από τη βάση και τους αριστούχους σε απόλυτο αριθμό να μη ξεπερνούν τους 107. «Ούτε εδώ αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις εισαγωγής», αναφέρει ο κ. Χατζητέγας.
Πέρυσι, τα υψηλόβαθμα τμήματα στο πεδίο αυτό εκτοξεύτηκαν στα 17.500 με 18.000 μόρια, τόσο σε αυτά των οικονομικών σπουδών όσο και της Πληροφορικής. Αντίθετα, χαμηλές παρέμειναν οι βάσεις στην περιφέρεια.
Διαβάστε επίσης → Πανελλήνιες 2024: Ο δύσκολος δρόμος προς την επιτυχία για τους μαθητές που αρίστευσαν
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ - Παρουσιάστηκε και το επετειακό λογότυπο για τα 100 χρόνια
Ένας από τους πιο καταξιωμένους ντράμερ της ελληνικής ροκ σκηνής
«Δεν λέμε 2 βαθμοί υπό του μηδενός» - Ο σωστός τρόπος που χρησιμοποιείται το «σφετερίζομαι»
Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το δίκτυο της περιφέρειας διεξάγεται με προσοχή
Τι εξετάζει η ΕΛΑΣ - Στα χέρια της οπτικό υλικό από κάμερες
Πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου
Σε αυτά θα φοιτήσουν 6.000 μαθητές, οι οποίοι θα εισάγονται με τεστ δεξιοτήτων
Πτώση θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές της χώρας
Αναλυτικά οι δικαιούχοι και τα ποσά
Η ανάρτηση του αδερφού του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.