Ελλαδα

«Ο πατέρας του δεν το δεχόταν»: Τι υποστηρίζει η μητέρα του 15χρονου που ξυλοκοπήθηκε άγρια σε χωριό της Πάτρας

Τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πάτρα: Τι υποστηρίζει η μητέρα του 15χρονου για την κακοποίησή του - Τα στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για την υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού του 15χρονου σε χωριό της Πάτρας από τον πατέρα και τον θείο του. Η μητέρα του ανήλικου υποστηρίζει ότι για 20 χρόνια υπήρξε θύμα κακοποίησης από τον πρώην σύζυγό της, ενώ υπηρεσίες στην πόλη φαίνεται ότι ήταν ενήμερες για προηγούμενες περιστατικά με θύμα και πάλι τον ανήλικο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αιτία για τον άγριο ξυλοδαρμό του 15χρονου στην Πάτρα ήταν το γεγονός ότι αποκάλυψε στον πατέρα του ότι είναι ομοφυλόφιλος. 

Πάτρα: «Ο πατέρας του δεν συμφωνούσε, δεν το δεχόταν» υποστηρίζει η μητέρα του 15χρονου

«Δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου ούτε μου είχε πει κάτι το παιδί όσο μιλάγαμε στο τηλέφωνο ή επικοινωνούσαμε ή ερχόταν σε μένα. Είναι στο νοσοκομείο το παιδί ακόμα. Εγώ το γνώριζα (σ.σ. ότι είναι ομοφυλόφιλος) και συμφωνούσα με το παιδί. Το στηρίζω. Ο πατέρας του δεν συμφωνούσε ποτέ, δεν το δεχόταν. Από πέρυσι το καλοκαίρι το ήξερε» δήλωσε στο Mega η μητέρα του 15χρονου και αποκάλυψε: «με χτύπαγε εμένα την ίδια 20 χρόνια. Είχαμε και δικαστήριο μαζί, είχε γίνει για ξυλοδαρμό. Από τότε που έφυγε από αυτόν τον άνθρωπο γλίτωσα. Τρία παιδιά έχουμε. Τα δύο υποστηρίζουν τον μπαμπά. Ο μεγάλος και η τελευταία η κόρη μου υποστηρίζουν τον μπαμπά, όχι τον αδερφό μας εδώ». 

Πότε ενημερώθηκε πρώτη φορά το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την κακοποίηση του 15χρονου στην Πάτρα

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί και στο παρελθόν για προβλήματα στην οικογένεια: «Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το θέμα. Λάβαμε τις κλήσεις από δύο πολίτες του χωριού και μας είπαν ότι είδαν το παιδί αιμόφυρτο στην πλατεία, να συνεχίζει με ξύλο να το χτυπάει ο πατέρας και στη συνέχεια να πέφτει αναίσθητο. Αυτήν τη φορά θα προχωρήσει η καταγγελία και δε θα κολλήσει κάπου. Εμείς ειδοποιήσαμε αμέσως τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα. Ξετυλίχτηκε το κουβάρι του προβλήματος όλα αυτά τα χρόνια γιατί την οικογένεια τη στηρίζαμε το 2009. Στη συνέχεια δεχτήκαμε μια αναφορά, το 2012, για μια κατάσταση άσχημη, βία, αμέλεια. Το παιδί τότε ήταν 4 χρόνων. Το 2012 έγινε η αναφορά, έπρεπε κάποιος να παρακολουθεί την οικογένεια, το 2019 το ίδιο, το 2020 το ίδιο. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε σε μια οικογένεια παρά μόνο δίνουμε την αναφορά στον εισαγγελέα».

«Το 2021 δεχτήκαμε ενημέρωση από γιατρό στο Καραμανδάνειο ότι πήγε ο πατέρας το παιδί και του είπε να το βοηθήσει να γίνει έτσι, αλλιώς και αλλιώτικα. Να το βοηθήσει με πράγματα που δε συνάδουν με πατέρα. Και έτσι μας είπε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι βίαιος, επικίνδυνος και το παιδί κινδυνεύει. Του ζητήσαμε να κάνει εκείνος την καταγγελία για να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Έτσι λοιπόν ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα. (…) Έχει ρωτήσει κανείς τα τραύματα της ψυχής πότε θα επουλωθούν; Αν επουλωθούν ποτέ» σημείωσε.

Παρέμβαση εισαγγελέα για την κακοποίηση του 15χρονου στην Πάτρα

Η άγρια κακοποίηση ενός 15χρονου από τον πατέρα και τον θείο του στην Πάτρα προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών, η οποία ζητά τη διεξαγωγή κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. Την ίδια ώρα, ζητά λύση για την προστασία του ανήλικου από τη στιγμή που θα πάρει εξιτήριο από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (29.6), ο 15χρονος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον πατέρα και τον θείο του, όταν αποκάλυψε στους γονείς του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 15χρονος ζήτησε να βγει από το σπίτι όπου έμενε και ο πατέρας του δεν του το επέτρεψε, διαπληκτίστηκαν και το παιδί βρέθηκε με κακώσεις. Λίγο αργότερα, το παιδί έφτασε αιμόφυρτο στην πλατεία του χωριού της Πάτρας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Ο Εισαγγελέας Ανηλίκων Πατρών αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό από την Αστυνομία, προέβη σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την προστασία του ανηλίκου. Ο ανήλικος θα υποβληθεί σε ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η βαρύτητα των κακώσεων που υπέστη, όπως κατήγγειλε, από τον πατέρα του και αναλόγως του πορίσματος θα κινηθεί η ποινική διαδικασία.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών ανέλαβε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να βρεθεί δομή φιλοξενίας για να μεταβεί ο ανήλικος μετά το εξιτήριο ή να εξετάσει οποιαδήποτε άλλη λύση μετά την επιβεβλημένη απομάκρυνσή του από το σπίτι όπου διέμενε. Οι κρατικές δομές αδυνατούν στην παρούσα φάση θα φιλοξενήσουν τον 15χρονο, ενώ την ίδια ώρα η μητέρα του εκδήλωσε εγγράφως την επιθυμία να αναλάβει η ίδια την επιμέλεια του παιδιού με την Εισαγγελική Αρχή να εξετάζει σοβαρά εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις, ώστε το περιβάλλον να είναι ενδεδειγμένο για το παιδί.