Ελλαδα

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο

Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά σε Ζάκυνθο και Δίστομο - Ποια η κατάστασή τους - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές σε Αγία Μαρίνα Ζακύνθου και Δίστομο Βοιωτίας. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, από το πρώτο φως της ημέρας όπου έχουν διατεθεί τα εναέρια μέσα πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, οι φωτιές ήδη περιορίζονται.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Δίστομο, δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές και στα σημεία δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Ειδικότερα στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή Δίστομο Βοιωτίας, επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Επιπλέον, χθες γύρω στις 21.20 το βράδυ πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση, σε δύσβατο σημείο, στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο, ενώ αυτή την ώρα μεταβαίνουν δυνάμεις από την Κυλλήνη και συγκεκριμένα 14 πυροσβέστες με 4 οχήματα συμπεριλαμβανομένων δασοκομάντος από την ΕΜΟΔΕ της Πάτρας. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα, Δευτέρα 1η Ιουλίου

Σημειώνεται ότι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα για την Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.