Ελλαδα

Κινείται με ταχύτητα το μέτωπο στη Ροδόπολη Σταμάτας - Μάχη για την αναχαίτισή του

Ενισχύονται οι δυνάμεις, δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στη Σταμάτα: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν το μέτωπο που κινείται προς Ροδόπολη

Σκληρή μάχη δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Σταμάτα Αττικής, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη το απόγευμα της Κυριακής (30/6). Οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, καθώς οι άνεμοι σπρώχνουν με ταχύτητα τις φλόγες προς τον οικσμό της Ροδόπολης.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ροδόπολης Παρασκευάς Πολύζος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η φωτιά έφτασε στα 50 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της Ροδόπολης. Το μέτωπο μαίνεται πάνω από το γήπεδο της κοινότητας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας 45χρονος υπέστη ανακοπή, όταν εισέπνευσε καπνό στην προσπάθειά του να απεγκλωβιστεί.

Οι κάτοικοι σε Ροδόπολη, Αμυγδαλέζα και Γαλήνη έχουν λάβει μηνύματα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή προς Δροσιά, ενώ οι κάτοικοι του γειτονικού Διονύσου έχουν λάβει μήνυμα να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς οι πυκνοί καπνοί της φωτιάς κατευθύνονται προς την περιοχή τους.

Το μέτωπο είναι κοντά σε σπίτια © ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Το μέτωπο είναι κοντά σε σπίτια ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Μάχη κόντρα στον άνεμο στη Σταμάτα ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Μάχη κόντρα στον άνεμο στη Σταμάτα ©ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Κινείται με ταχύτητα το μέτωπο στη Ροδόπολη Σταμάτας - Μάχη για την αναχαίτισή του

Ισχυρές είναι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς στη Σταμάτα που κινείται απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια της Ροδόπολης. Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με εναέρια μέσα, με στόχο να καταφέρουν να ελέγξουν την πυρκαγιά πριν πέσει το φως του ήλιου.

Αυτή τη στιγμή, στη φωτιά της Σταμάτας επιχειρούν συνολικά 22 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα.

Το δάσος στη περιοχή είναι πυκνό και το μέτωπο που μαίνεται στην περιοχή της Σταμάτας έχει μπροστά του, δυστυχώς, πολλή καύσιμη ύλη. Από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (30/6) όταν ξέσπασε η φωτιά χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν κατοικημένες περιοχές.

Άμεσα έσπευσαν ισχυρες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τα μηνύματα από το 112 χτυπούσαν το ένα μετά το άλλο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς, ενώ στο σημείο συνδράμουν χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά στη Σταμάτα: 112 για εκκένωση οικισμών

Το πρώτο μήνυμα από το 112 καλούσε τους πολίτες  να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαία η εκκένωση οικισμών λόγω της φωτιάς.

Λίγη ώρα αργότερα εστάλησαν δύο νέα μηνύματα από το 112 για την εκκένωση οικισμών στην περιοχή. Συγκεκριμένα, το ένα μήνυμα δίνει οδηγίες για απομάκρυνση από την περιοχή Αμυγδαλέζας μέσω λεωφόρου Σταμάτας, ενώ άλλο καλεί για απομάκρυνση από τη Ροδόπολη μέσω λεωφόρο Σταμάτας προς Δροσιά. Ακολούθησε και τρίτο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γαλήνη μέσω λεωφόρου Σταμάτας προς Δροσιά.

Ακόμη ένα μήνυμα λίγη ώρα αργότερα καλεί τους κατοίκους στον Διόνυσο να κρατούν τα παράθυρά τους κλειστά, καθώς οι πυκνοί καπνοί κατευθύνονται προς την περιοχή τους λόγω των ισχυρών ανέμων.

Την ίδια ώρα, δεκάδες φωτιές ξέσπασαν ή μαίνονται ακόμα σε ολόκληρη τη χώρα. Καλύτερη είναι, πάντως, η εικόνα από το μέτωπο της Κερατέας, όπου νωρίτερα απεγκλωβίστηκαν πολλά άτομα και κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές σπίτια.