Ελλαδα

Μήνυμα από το 112 για τη φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Δείτε τις πρώτες εικόνες - Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα  - Καίει δασική έκταση στο Κατσιμίδι - Μήνυμα από το 112 στην Αττική

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου (29.6) στο Κατσιμίδι Πάρνηθας. Στις 15:46 οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα από το 112 στα κινητά τους τηλέφωνα, το οποίο τους καλεί να είναι σε ετοιμότητα. 

Η φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση και ήδη μεγάλη είναι η κινητοποίηση επίγειων και εναέριων μέσων για την κατάσβεσης της. Στο σημείο επιχειρούν αυτή τη στιγμή 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα, ενώ δόθηκε εντολή να κινητοποιηθούν 5 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα. Στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί εθελοντές καθώς και υδροφόρες των ΟΤΑ. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, που δυσχεραίνουν το έργο κατάσβεσης. Λόγω της φωτιάς η Τροχαίο έχει προχωρήσει σε εκτροπές οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας και Μερκουρίου και σε: Ιπποκράτους και Λ. Τυρταίου, Τατοΐου και Χλόης, Γέφυρα Βαρυμπόμπης.

Συγκεκριμένα το μήνυμα από το 112 αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Κατσιμίδι Πάρνηθας - Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών»

Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αναφέρουν στον ΣΚΑΪ ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη και δυνατή σε ένταση φωτιά με γρήγορη εξάπλωση. Αυτό που είναι επικίνδυνο και δύσκολο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, με ριπές που φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ, ενώ η κίνηση της φωτιάς είναι προς κατοικημένες περιοχές.

Φωτιά τώρα στο Κατσιμίδι Πάρνηθας - Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής © ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ/ EUROKINISSI

Δείτε εικόνες από τη φωτιά στο Κατσιμίδι Πάρνηθας

Φωτιά τώρα: Οι περιοχές που βρίσκονται σε κατηγορία κινδύνου 4 σήμερα Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.