Ελλαδα

«Η φωτιά στην Κερατέα ξεκίνησε από εργασίες σε ιδιοκτησία» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού

Στο σημείο έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στην Κερατέα: Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού υποστηρίζει ότι η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες που γίνονταν σε ιδιοκτησία

«Η φωτιά στην Κερατέα φέρεται να ξέσπασε από κάποια εργασία» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού, Σταύρος Πετρόπουλος, για τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29.6) στην περιοχή Φέριζα. 

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η φωτιά στην Κερατέα προήλθε από σπίθα που έπεσε σε ξερά χόρτα σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου γίνονταν εργασίες σε αυλή σπιτιού. Όπως σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος, από κοντινή δομή για άτομα με ειδικές ανάγκες, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 32 παιδιά. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έως και 6 μποφόρ. 

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην Κερατέα

Η φωτιά στην Κερατέα ξέσπασε περί τις 08:40 το πρωί του Σαββάτου (29.6) στην περιοχή Φέριζα Κερατέας. Η φωτιά οριοθετήθηκε λίγες ώρες αργότερα. Στην επιχείρηση για την κατάσβεση πήραν μέρος 48 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ από αέρος 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Μάλιστα, εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Φέριζα και Όλυμπο Κερατέας να μετακινηθούν προς Παλαιά Φώκαια. Λόγω της πυρκαγιάς, υπήρξε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αιγιάλειας, από το ύψος της οδού Δάφνης έως την οδό Αριστοδίκου και στην οδό Αριστοδίκου από τη Λ. Αναβύσσου.

Κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Σάββατο - Οι περιοχές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.