Ελλαδα

«Ο κεραυνός είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση»: Ο Χρ. Ζερεφός για τον θάνατο 13χρονης στη Χαλκιδική

«Φεύγουμε από τη θάλασσα όταν ξεσπά καταιγίδα», σημειώνει ο καθηγητής

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χαλκιδική: Ο Χρήστος Ζερεφός για τον θάνατο 13χρονης από κεραυνό - «Το μπουρίνι δεν ξεκινά απότομα», επισημαίνει ο καθηγητής

Στην επικινδυνότητα του να κολυμπά κανείς ενώ πέφτουν κεραυνοί αναφέρθηκε ο Χρήστος Ζερεφός με αφορμή τον θάνατο 13χρονης που χτυπήθηκε από κεραυνό στην παραλία του Ποσειδίου στη Χαλκιδική.

Ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδηµίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός, σημειώνει για το τραγικό περιστατικό στη Χαλκιδική, μιλώντας στον Ant1, ότι «ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στη θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό».

Σχετικά με το φαινόμενο του κεραυνού ανέφερε πως «είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση. Είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από τη θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο».

Ζερεφός: Θα είναι ένα από τα θερμότερα καλοκαίρια 

Ο κ. Ζερεφός αναφέρθηκε ακόμη στις θερμοκρασίες που αναμένονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ο Χρήστος Ζερεφός επισήμανε πως «θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή, 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό».

Μιλώντας για τις πυρκαγιές τόνισε ότι εξαιτίας του θερμού χειμώνα που προηγήθηκε «το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε στα ρεκόρ θερμοκρασίας που καταγράφονται επισήμανε πως «δεν γνωρίζω αν θα σπάσει και άλλο ρεκόρ φέτος. Πέρσι, πρόπερσι, το 2021 σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Όσο περνάνε τα χρόνια θερμαίνεται ο πλανήτης. Έχουμε 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό στη Μεσόγειο και νομίζω πως θα συνεχίζουμε να σπάμε ρεκόρ. Υπάρχει όμως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επαρκείς, για να ικανοποιηθεί η συμφωνία των Παρισίων ώστε μέχρι το 2030 το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης να αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές».

Η 13χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό σε παραλία της Χαλκιδικής

Η 13χρονη βρισκόταν την Παρασκευή (28.6) με την οικογένειά της σε παραλία στο Ποσείδι στη Χαλκιδική.

Την περιοχή έπληττε από το πρωί σφοδρή κακοκαιρία, με καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Στις 15:10 το μεσημέρι η ανήλικη χτυπήθηκε από κεραυνό. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε την ανήλικη στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Στην παραλία έγινε ΚΑΡΠΑ στην ανήλικη, χωρίς αποτέλεσμα. Το ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο 13 λεπτά μετά την κλήση που έλαβε συνεχίζοντας τις προσπάθειες μαζί με τη συμβολή γιατρού.

Ωστόσο, ήταν ήδη αργά.