Ελλαδα

Πανελλήνιες 2024: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις - Σε ποια επιστημονικά πεδία αναμένεται πτώση

Δείτε τις εκτιμήσεις του Γιώργου Χατζητέγα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βαθμολογίες έξω από σχολείο
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Βάσεις Πανελληνίων 2024: Οι εκτιμήσεις για πτώση ανά επιστημονικό πεδίο μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών

Σε μία πρώτη εκτίμηση για τις Βάσεις των Πανελληνίων 2024 προχωρούν οι ειδικοί μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των στατιστικών με τις επιδόσεις των υποψηφίων. 

Συνολικά, 90.416 υποψήφιοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, διεκδικώντας μία από τις 68.851 διαθέσιμες θέσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Από αυτούς, οι 74.847 υποψήφιοι προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 15.569 από τα ΕΠΑΛ. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Βάσεις Πανελληνίων 2024 αναφέρουν:

Βάσεις Πανελληνίων 2024: Η πρώτη εκτίμηση για τις τάσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 11,35 χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 11,73. «Το μάθημα που επηρέασε περισσότερο την κατάσταση ήταν η Ιστορία, όπου η μέση επίδοση έπεσε από το 10,10 στο 8,94», σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός και αναλυτής. Όπως σημείωσε, ωστόσο, «η αναμενόμενη πτώση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο αντισταθμίζεται από την αύξηση του αριθμού των διαγωνισθέντων, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά περίπου 1.300».

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Σπουδών, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν 12,10 - λίγο χαμηλότερη από την περσινή που ήταν 12,30 και σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα, αναμένεται μικρή πτώση των βάσεων, της τάξεως των 200 έως 300 μορίων.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Σπουδών Υγείας, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν ελαφρώς καλύτερη από την αντίστοιχη περσινή. «Οι χαμηλότερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα της Φυσικής αντισταθμίστηκαν από τις επιδόσεις στη Βιολογία και στη Χημεία», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας, προσθέτοντας ότι η μέση επίδοση στις Σπουδές Υγείας από 11,65 πέρσι διαμορφώθηκε στο 11,95 φέτος. Για τον λόγο αυτό, όπως εκτίμησε, στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις των βάσεων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των Σπουδών Οικονομία και Πληροφορικής, η μέση επίδοση των υποψηφίων ήταν φέτος 10,42 έναντι 10,45 πέρσι. Ο πληθυσμός του συγκεκριμένου Προσανατολισμού αυξήθηκε κατά 460 υποψηφίους και έτσι, ούτε στο 4ο πεδίο αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις στις βάσεις, σύμφωνα με τον κ. Χατζητέγα.

Σε ό,τι αφορά στα ΕΠΑΛ η μέση επίδοση των υποψηφίων σημείωσε αύξηση, από 9,21 πέρσι σε 9,85 φέτος στα Νέα Ελληνικά και στα Μαθηματικά. «Το γεγονός αυτό προμηνύει αύξηση των βάσεων, η οποία θα διαφοροποιείται ωστόσο ανά τομέα», σημείωσε, ο κ. Χατζητέγας.

Πανελλήνιες 2024: Οι πρώτοι των πρώτων μιλούν για την επιτυχία τους και αναμένουν τις Βάσεις

Οι φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις τέλειωσαν. Η Βασιλική, η Μαρίνα, ο Φώτης, η Ζωή και ο Αλέξανδρος πέτυχαν υψηλές βαθμολογίες σε όλα τα μαθήματα και αποκαλύπτουν στην ΕΡΤ το μυστικό της επιτυχίας. Στόχος όπως λένε να σπουδάσουν στις σχολές της πρώτης τους επιλογής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2bn2qxhaxix)

 

Το μέγιστο αριθμό μορίων με 19.440 μόρια συγκέντρωσε ο 18χρονος Αχιλλέας Παπαθανασίου από τη Φλώρινα. Ο 18χρονος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του φροντιστηρίου όπου παρακολουθούσε μαθήματα, πήρε 20 (Μαθηματικά), 20 (Φυσική), 19.7 (Χημεία) και 17.5 (Έκθεση).

Η Έλλη Σωτηροπούλου από την Πάτρα, συγκέντρωσε 19.260 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ: «Με ενδιέφεραν τα μαθήματα του συγκεκριμένου πεδίου, με έμφαση τη Βιολογία», προσθέτοντας: «Είμαι άνθρωπος που πιστεύω στον άνθρωπο και θέλω να βελτιώσω την ζωή του. Τι πιο άμεσο λοιπόν από την Ιατρική». Παράλληλα, αναφέρει ότι «θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές σε χώρα του εξωτερικού για περισσότερες ευκαιρίες».

Μιλώντας για την τελευταία σχολική χρονιά και την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, σημειώνει: «Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά όμορφη. Το διάβασμα ήταν πολύ και οι ώρες που αφιέρωνα σε αυτό πολλές. Όμως δεν ξυπνήσαμε μία ημέρα οι υποψήφιοι και γράψαμε καλά στις πανελλαδικές, διότι οι βάσεις έχουν τεθεί εδώ και χρόνια. Αυτή η χρονιά, ήταν η χρονιά της αφοσίωσης, της εμβάθυνσης και της τελειοποίησης των γνώσεων.

Ταυτόχρονα, είχα ελεύθερο χρόνο, όταν οργάνωνα καλά το πρόγραμμά μου και τον αφιέρωνα σε αγαπημένες δραστηριότητες, όπως ο χορός, αλλά και σε εξόδους που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d2bt0iec0fvl)

Η Τάνια Λεοντίτση συγκέντρωσε 19.020 μόρια και θέλει να εισαχθεί στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την επιλογή της, «η Ιατρική είναι ένα ανθρωποκεντρικό επάγγελμα που απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο και εγώ θέλω να συνεισφέρω σε αυτό», συμπληρώνοντας: «Ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά μου για τις επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας και της Βιολογίας και προσφέρει πολλές δυνατότητες, μέσω των ειδικοτήτων. Παράλληλα γνωρίζω ότι θα έχω την πολλές επιλογές, σχετικά με την επαγγελματική μου προοπτική».

Όσον αφορά στην επιλογή της ιατρικής ειδικότητας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πάει σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Μιλώντας για την προετοιμασία που έκανε την τελευταία σχολική χρονιά, εν όψει των εξετάσεων, είπε ότι «όλα είναι κάπως μυθοποιημένα» και συνέχισε: «Στην είχα αρχή άγχος για το πώς θα ανταπεξέλθω, αλλά τελικά το βίωσα πολύ πιο καλά και ήρεμα από ότι περίμενα. Σαφώς υπήρχε πίεση, αλλά βρήκα την ισορροπία μου, αφού υπήρχε ένα ευχάριστο κλίμα και στο σχολείο και στο σπίτι και στο φροντιστήριο, οπότε είχα και ψυχολογική στήριξη. Ταυτόχρονα, προσπαθούσα να δημιουργώ ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώνω, διότι δεν είναι δυνατόν ένας μαθητής να διαβάζει αδιάκοπα όλη την ημέρα».

Ο Σπύρος Βώρος, ο οποίος συγκέντρωσε 18.780 μόρια ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «θέλω να εισαχθώ στην σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ελπίζω να τα καταφέρω, με δεδομένο ότι υπάρχει πτωτική τάση στις βάσεις». Όσον αφορά στην συγκεκριμένη επιλογή του λέει: «Επιλέγω την συγκεκριμένη σχολή, λόγω του ενδιαφέροντός μου για την επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού, διότι θα παρέχει πολλές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα είναι και μία ευκαιρία για να ζήσω μόνος μου. Επίσης, με ελκύει περισσότερο ο οδηγός και το πρόγραμμα σπουδών της συγκεκριμένης σχολής, για αυτό και πιστεύω ότι θα βρω κάποια κατεύθυνση που θα μου ταιριάζει περισσότερο, αφού υπάρχουν παρά πολλές επιλογές. Ακόμη, θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου και μετά την απόκτηση του πτυχίου μου».

Μιλώντας για την τελευταία σχολική χρονιά και την προετοιμασία για τις εξετάσεις τονίζει: «Ήταν μία χρονιά, κυρίως μονότονη, αλλά είχε ωραίες στιγμές, όπως το να μπορεί να είναι κάποιος με τους φίλους του και να απολαμβάνει κάποιες δραστηριότητες, αλλά με μειωμένο χρόνο. Όμως, ήταν και μία αρκετά πιεστική, κυρίως προς το τέλος της».

Αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις σημειώνει: «Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι το διάβασμα, αλλά η φύση των πανελλαδικών εξετάσεων που επιβάλλουν ένα συγκριμένο μοτίβο διαβάσματος, που είναι κυρίως η αποστήθιση και η απομνημόνευση μεθοδολογιών και όχι η πραγματική εμβάθυνση στις γνώσεις».

Ακόμη, λέει ότι «υπήρχε ελεύθερος χρόνος, όμως χρειάζεται ένα προγραμματισμός όσον αφορά το διάβασμα, διότι υπήρξαν πολλές στιγμές όπου έλεγα ότι δεν μπορώ άλλο και θέλω να ξεκουραστώ, για αυτό και προσπαθούσα να δίνω χρόνο στον εαυτό μου».

Επανερχόμενος στο θέμα της προετοιμασίας, λέει ότι «είναι ένας συνδυασμός του προγράμματος και της δουλειάς που έχει κάνει ο κάθε ένας υποψήφιος τα προηγούμενα χρόνια» και συνέχισε: «Σίγουρα κάτι το οποίο μέτρησε σε εμένα, είναι ότι πολλές φορές, όταν πίστευα ότι φθάνω σε ένα σημείο που ένοιωθα κούραση, έκρινα ότι έπρεπε να δώσω χρόνο στον εαυτό μου και να συνεχίσω ουσιαστικά. Ακόμα και αν αυτό σήμαινε ότι δεν θα προλάβω να κάνω κάποια εργασία, αφού έπρεπε να σκεφθώ περισσότερο τον εαυτό μου, είτε κάνοντας μία βόλτα, είτε βρίσκοντας λίγο χρόνο ξεκούρασης».

Σχετικά με τις πανελλαδικές, υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτή η επιβολή που υφίστανται οι μαθητές όσον αφορά τις υποχρεώσεις τους, αλλά να ακούν τον εαυτό τους» και συμπληρώνει: «Οι υποψήφιοι είναι σε μία ηλικία που μπορούν να το κάνουν και πάνω από όλα πρέπει να δίνουν χρόνο στον εαυτό τους τις στιγμές που νοιώθουν κούραση, διότι η ψυχική και σωματική τους υγεία αξίζει κάτι παραπάνω από κάποιες περισσότερες ασκήσεις.

Αυτό απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια, δεν γίνεται αν δεν έχει υπάρξει δουλειά τα προηγουμένη έτη. Είναι μία διαδικασία που δεν είναι προσφιλής στον μαθητή και δημιουργεί πολλά προβλήματα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ξένοι Tik Tokers
Ξένοι TikTokers, πώς τα περνάτε στη χώρα μας, τι σας θυμώνει και τι σας συγκινεί;

Ο Απόλλων Τσεν, ο Ιερεμίας Εγκαρέιμπα, η Γιέβα Μπονταρένκο, ο Ντέιβ, η Βλάντα Ζασκλάβσκα, η Ουλιάνα Τσουπρίνα και η Παυλίνα Λη μιλούν στην Athens Voice για την ελληνική εμπειρία στο FYP

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.