Ελλαδα

Χανιά: Φράσεις λογοτεχνών ομορφαίνουν την πόλη

Μας μιλάει ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης για αυτήν την ξεχωριστή ιδέα προκειμένου να δώσει νέα πνοή  σε κατασχεμένες πινακίδες

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Χανιά: Mια πρωτότυπη δράση δίνει νέα πνοή στις κατασχεμένες πινακίδες

Μια ξεχωριστή ιδέα προκειμένου να δώσει νέα πνοή  σε κατασχεμένες πινακίδες της πόλης πραγματοποιεί ο Δήμος Χανίων. Συγκεκριμένα μέσω μιας ενδιαφέρουσας δράσης ο Δήμος επαναχρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες πινακίδες και τις επιστρέφει πίσω στον δημόσιο χώρο με συμβολικά μηνύματα, σε έναν νέο κύκλο χρήσης «φιλοξενώντας» πάνω τους κείμενα λογοτεχνών, αποσπάσματα από ποιητικά έργα, ερωτήματα που ξαφνιάζουν τον διαβάτη στον δημόσιο χώρο.

Χανιά: Δημοτική Παιδική Βιβλιοθήκη

Η ιδέα που ομορφαίνει μεταξύ άλλων δημόσιους χώρους αλλά και χώρους πολιτισμού, δίνει  περιθώριο για σκέψη σε κατοίκους και επισκέπτες μέσα από μια ξεχωριστή αστική παρέμβαση. Τα ιδιαίτερα μικρά κείμενα που στολίζουν την πόλη των Χανίων  δίνουν μια διαφορετική νότα στις βόλτες των περαστικών που θα συναντήσουν μηνύματα μεταξύ άλλων   στο Θέατρο Βλησίδη και το μικρό αμφιθέατρο Λενταριανών (εργατικές κατοικίες), στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων στα Νεροκούρου, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους και σε πάρκα, όπως το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας αλλά και στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.

Χανιά: Δημοτικός Κήπος

Για την ενδιαφέρουσα αυτή ιδέα να επιστρέφουν οι πινακίδες σε έναν νέο κύκλο χρήσης βάσει του προγράμματος Επανά-θέσις, «φιλοξενώντας» κείμενα λογοτεχνών μίλησε στην Athens Voice ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Η όλη καλλιτεχνική παρέμβαση ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων, σε συνεργασία και υπό την επιμέλεια της εικαστικού Ελίνας Μαυρομμάτη και έχει ως βασικό άξονα το σκεπτικό του πώς μπορούμε να «μετατρέψουμε» ένα χρόνιο πρόβλημα, σε κάτι ευεργετικό για τους πολίτες. Το πρόβλημα ήταν οι χιλιάδες παράνομες πινακίδες που καταλάμβαναν τον δημόσιο χώρο και αποτελούσαν πολύ συχνά, κίνδυνο για τους οδηγούς και τους περαστικούς, λόγω έλλειψης ορατότητας και προσβασιμότητας.

»Περισσότερες από 7.000 πινακίδες απομακρύνθηκαν με πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα συνεργεία του Δήμου Χανίων. Στη συνέχεια, το υλικό που δημιουργήθηκε μπόρεσε να βοηθήσει στον εξωραϊσμό και στην επικοινωνία μηνυμάτων προς τους πολίτες. Απομακρύνοντας έτσι, την ασχήμια, είχαμε την ευκαιρία να τη μετατρέψουμε σε μια ευκαιρία, μια αφορμή για διάλογο με τους περαστικούς. Είναι ένα μικρό παράδειγμα, πώς οι ιδέες που υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να εκφραστούν με τον τρόπο που ξέρουν και αγαπούν».

Χανιά: Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας

Όσο για το πώς έχουν υποδεχθεί κάτοικοι και επισκέπτες τις πινακίδες με τα λογοτεχνικά μηνύματα, ο Δήμαρχος Χανίων εξηγεί:

«Η επαφή τους με τις πινακίδες προκαλεί σχόλια, συζητήσεις, έναν δημιουργικό προβληματισμό, αλλά και την αισθητική αναβάθμιση της πόλης με φρέσκο και πρωτότυπο τρόπο. Μια όμορφη σύνθεση των εννοιών της ανακύκλωσης, της φρέσκιας αισθητικής και της αειφορίας, με έναν καλλιτεχνικό προσανατολισμό στην εφαρμογή του».

Χανιά: Ρωσικοί Στρατώνες

Αναφερόμενος στα σημεία της πόλης που θα έχουν οι περαστικοί την ευκαιρία να συναντήσουν τις ταμπέλες με τα ξεχωριστά αυτά μηνύματα, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εξηγεί πως «οι περαστικοί μπορούν να συναντήσουν τις πινακίδες γύρω από χώρους πολιτισμού, δίπλα σε εμβληματικά σημεία, σε ανοιχτούς χώρους και σε πάρκα, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Χανίων αλλά και σε γωνιές του δημόσιου χώρου που ξαφνιάζουν τον περαστικό».

Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης