- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ασπροπάρης: Γεννήθηκε μετά από 6 χρόνια στα Μετέωρα - Ο «εργένης» των Μετεώρων βρήκε σύντροφο και έγινε μπαμπάς
Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλασσε ο Ιούνιος στα Μετέωρα καθώς γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά από το 2018, νεοσσός Ασπροπάρης.
Το Μάιο στην ίδια περιοχή παρατηρήθηκε πως ο Ασπροπάρης, ο διάσημος εργένης των Μετεώρων, βρήκε το ταίρι του και έναν μήνα μετά το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, μεγαλώνει την οικογένειά του.
Γεννήθηκε για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια Ασπροπάρης στα Μετέωρα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αβγών για περίπου 1,5 μήνα. Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό, η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη. Έως ότου, στις αρχές Ιουνίου, ερευνητής πεδίου της Ορνιθολογικής, διέκρινε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που επιλέγουν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους.
Υπογραμμίζεται ότι ο Ασπροπάρης είναι το πιο απειλούμενο είδος πουλιού στην Ελλάδα, ίσως και στα Βαλκάνια: μόλις πέντε ζευγάρια απομένουν σε όλη τη χώρα και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να χάσει πάνω από 80% του πληθυσμού του.
Η ανάρτηση του οργανισμού προστασίας ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ/BirdLife Greece
Τα βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν ένα μωρό-Ασπροπάρη μετά από 6 χρόνια!
🥳 Ο αγαπημένος μας "εργένης" των Μετεώρων όχι μόνο βρήκε φέτος ταίρι, αλλά έγινε και πατέρας!
Η #ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ επιβεβαίωσε την παρουσία του νέου ζευγαριού Ασπροπάρηδων στην περιοχή, με τον εντοπισμό μάλιστα της φωλιάς τους στα μέσα Απριλίου.
Έκτοτε, σε συνεργασία με τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσαμε συστηματικά τη φωλιά μέχρι που, αρχές του μήνα, διακρίθηκε το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους!
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των γονιών του. Στην περιοχή λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, ώστε να παρέχεται στους Ασπροπάρηδες σταθερή και ασφαλής πηγή τροφής, απαλλαγμένης από δηλητήρια.
Επιπλέον, οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ, με τους ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, σε μικτά κλιμάκια με το Δασαρχείο Καλαμπάκας, περιπολούν την περιοχή σε τακτική βάση.
🤞🤞 Η οικογένεια των Ασπροπάρηδων θα παρακολουθείται στενά, με την ελπίδα να πάνε όλα καλά και να αναχωρήσουν αρχές φθινοπώρου για την Αφρική.
Είναι στο χέρι όλων μας να μην αφήσουμε να χαθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον #Ασπροπάρη –και για εμάς τους ίδιους!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.