Ελλαδα

Γιώργος Καλαμίτσης: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι τεράστιο και δεν υπάρχει εθνική στρατηγική»

Ο πρόεδρος του ΔΣ «Προμηθέας» εξηγεί πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ναρκωτικών

Λουκάς Βελιδάκης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης μιλά στην ATHENS VOICE 

Τι σχέση μπορεί να έχει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας» με την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών; Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΔΣ της οργάνωσης, Γιώργος Καλαμίτσης, η σχέση πέραν από μεγάλη, είναι απολύτως ουσιώδης, καθώς ανάμεσα στους χρήστες οι ηπατικές λοιμώξεις θερίζουν. 

Κι εκεί έρχεται ο «Προμηθέας» να συνδράμει ποικιλοτρόπως. Η οργάνωση ιδρύθηκε το 2012, εν μέσω οικονομικής κρίσης - είναι η μοναδική ΜΚΟ στην Ελλάδα αποκλειστικά αφιερωμένη σε άτομα με ηπατικές παθήσεις. Στην ίδρυση της πρωταγωνίστησαν μία χούφτα άνθρωποι που είχαν βιώσει το βάρος του προβλήματος, άρα διαμόρφωσαν την αποστολή τους έτσι ώστε να βοηθήσουν όσους περισσότερους μπορούν.

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Ο πρόεδρος της οργάνωσης «Προμηθέας» Γιώργος Καλαμίτσης μιλάει στην ATHENS VOICE

«Τότε, το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να φροντίσαμε να ενημερωθεί η κοινότητα των χρηστών για το τι είναι η ηπατίτιδα, πώς μεταδίδεται και πώς την αντιμετωπίζουμε», λέει ο κ. Καλαμίτσης, σημειώνοντας ότι εκείνη την εποχή «υπήρχε χαλασμένο τηλέφωνο», άρα η γνώση ήταν περιορισμένη.

Εξ αρχής στόχευσαν στην ενημέρωση, με κάθε τρόπο. Όχι μόνο διαδικτυακώς, αλλά κι απευθείας στο πεδίο, «στον δρόμο, στις πλατείες» και έτσι «ξεκινήσαμε βήμα-βήμα να ενημερώνουμε την κοινότητα για κάτι το οποίο είναι υπαρκτό, το γνωρίζαμε όλοι, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα». Κάνει λόγο για «πραγματική επιδημία στην κοινότητα», καθώς «χάναμε κόσμο με κίρρωση, με καρκίνο στο ήπαρ, ανθρώπους που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αλλά απλά δεν είχαν πάει να εξεταστούν και να διασυνδεθούν με τη θεραπεία». 

Ο Προμηθέας, ως συλλογικός ασθενών έθεσε ως βασικό στόχο να γεφυρώνει το χάσμα με το σύστημα υγείας. «Ασχοληθήκαμε πολύ με τα ναρκωτικά, επειδή το 2012 -οπότε ιδρυθήκαμε-, η συντηρητική πλειονότητα των μελών και του ΔΣ ήταν άνθρωποι που είχαν παρελθόν χρήσης ουσιών, είχαν μολυνθεί με ηπατίτιδα C. Υπήρχε μεγάλη ανάγκη τότε, ούτε φάρμακα υπήρχαν ούτε πρόσβαση. Κατέρρεε το σύστημα λόγω της οικονομικής κρίσης». 

Με την υποστήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων, έχουν προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε περισσότερους από 20.000 ωφελούμενους, έχοντας καταφέρει να διασυνδέσουν πολλούς από αυτούς με το σύστημα υγείας, κυρίως χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών. «Έχουν γίνει δύο μεγάλα προγράμματα, το Αριστοτέλης και το Αλέξανδρος, τα οποία αφορούσαν την ανίχνευση, την εξέταση και τη διασύνδεση με το σύστημα Υγείας ενεργών χρηστών στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης», λέει ο πρόεδρος του «Προμηθέα».

Δεν έμειναν μόνον στους δρόμους: Τα τελευταία 3 χρόνια τρέχουν ένα ειδικό πρόγραμμα στις φυλακές της χώρας - κλιμάκιο της οργάνωσης μετέβαινε επί τόπου και παρέχει δωρεάν ελαστογραφίες ήπατος. «Έχουμε πάει στις μεγαλύτερες φυλακές, τους εξετάζουμε με rapid test, ανιχνεύουμε το αντίσωμα και προχωράμε μετά σε αιμοληψία». Ελλείψει γιατρών και νοσηλευτών, έχουν αναλάβει αυτό τον σημαντικό ρόλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, έχουν εξετάσει περίπου 7.500 κρατούμενους, ενισχύοντας σημαντικά την πρόληψη.

Αυξημένες οι πιάτσες, αυξημένη η χρήση

Ο «Προμηθέας» βγαίνει στους δρόμους, έρχεται σε επαφή με την πραγματική εικόνα - ζητώ από τον κ. Καλαμίτση να εκτιμήσει την κατάσταση. «Στο κέντρο της Αθήνας είναι αυξημένες οι πιάτσες και η χρήση ουσιών. Οι πιάτσες είναι μεγάλες, είναι παντού, μετακινούνται και τα προβλήματα που αφορούν στη βία είναι άγρια. Αυτή είναι η εικόνα που έχω». 

Ο ίδιος διαφωνεί με την παρουσίαση μίας εικόνας που μοιάζει να είναι καλύτερη από το παρελθόν - αφού επικαλείται σειρά ερευνών και εκθέσεων, σημειώνει ότι υπάρχει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης και διεγερτικών ουσιών, που είναι φθηνά, όπως το σίσα. Υπογραμμίζει δε ότι η αύξηση της χρήσης διεγερτικών λαμβάνει μία νέα εξάπλωση, καθώς και οι τιμές έχουν αλλάξει - «γίνεται σε πολύ αυξημένα νούμερα». Αυτή η εξέλιξη σημειώνει μπορεί να συσχετιστεί και με την «αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας που βλέπουμε καθημερινά στις ειδήσεις».

«Είμαστε μία χώρα, όπου το φαινόμενο της χρήσης των ναρκωτικών είναι έντονο, υπάρχει αύξηση στη χρήση σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν υπάρχει εθνική στρατηγική. Δεν υπάρχει ένα εθνικό στρατηγικό πλάνο για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου, το οποίο αφήνει αναμφισβήτητο αποτύπωμα στην κοινωνία. Είτε έχει να κάνει με τα λοιμώδη νοσήματα είτε αφήνει αποτύπωμα που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να κάνεις χρήση ναρκωτικών και να πηγαίνεις στο σπίτι το βράδυ. Σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Και το αποτύπωμα δεν νομίζω να έχει περάσει κάτω από το ραντάρ των οργανισμών».

«Εμείς δεν έχουμε υπόψη μας μια εθνική στρατηγική που να έχει σχέση με αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί όσοι νοσούν αυτή τη στιγμή είναι στα σωφρονιστικά καταστήματα, είναι στις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, είναι στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ, είναι έξω στην πιάτσα. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μολύνονται καθημερινά από λοιμώδη νοσήματα, όπως η ηπατίτιδα και ο HIV. Είναι άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν σαν τις μύγες εξαιτίας της αυξημένης θνησιμότητας», τονίζει. 

Ο «Προμηθέας» ήταν ο οργανισμός που «υποστήριξε με πολύ πάθος τη μεταρρύθμιση της εποπτευόμενης χρήσης», λέει ο κ. Καλαμίτσης, για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι δεν αρκεί ένας και μόνο χώρος στο κέντρο της Αθήνας. «Δηλαδή ο Πειραιάς, το Μενίδι, η Θεσσαλονίκη, ο Δεντροπόταμος δεν θα έπρεπε να έχουν μερικούς ακόμα χώρους, να κάνουν χρήση οι άνθρωποι σε ασφαλές πλαίσιο, να μην μεταδίδεται η ηπατίτιδα;», διερωτάται.