Ελλαδα

«Δεν πάσχει από ψυχική νόσο» ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα - Τι έδειξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη

«Ήταν σε θέση να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους: Τι έδειξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στον δολοφόνο 

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για την ψυχική κατάσταση του δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα, έδωσε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε. Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του μετά τη γυναικοκτονία έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, ο δολοφόνος υποστήριξε ότι πάσχει από ψυχική νόσο, όμως, ο ψυχιάτρος που τον εξέτασε υποστήριξε το αντίθετο.

Σύμφωνα με το STAR, ο ψυχίατρος που εξέτασε τον δράστη της γυναικοκτονίας στους Αγίους Αναργύργους με θύμα την Κυριακή Γρίβα, είχε εντολή να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: Πρώτον αν ο δράστης είναι εξαρτημένος από τοξικές ουσίες και δεύτερον αν πάσχει από σοβαρή ψυχική νόσο. Πρόκειται για τους δύο ισχυρισμούς που προέταξε από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, όμως η απάντηση του ψυχιάτρου, που τον εξέτασε στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται, ήταν αρνητική και στα δύο.

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Τι έδειξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη για τον δράστη 

Όπως αναφέρει η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, στον παρόντα χρόνο δεν έχει ενεργή ψυχοπαθολογία και την ημέρα που τέλεσε το έγκλημα δεν είχε διαταραγμένη καμία πνευματική του λειτουργία. «Ήταν σε θέση να αντιληφθεί το άδικο των πράξεών του». Σε ό,τι αφορά στην εξάρτησή του από τις τοξικές ουσίες το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εξηρτημένο άτομο με πολυχρησία τοξικών ουσιών.

Ο ψυχίατρος συμπεραίνει ότι ο δράστης ήξερε τι έκανε όταν μαχαίρωνε το κορίτσι έξω από το αστυνομικό τμήμα. Η πραγματογνωμοσύνη ανοίγει πλέον τον δρόμο για να μεταφερθεί ο δράστης από το Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού στις ανδρικές φυλακές. Επιπλέον, οι δικηγόροι του πατέρα της Κυριακής θα προχωρήσουν σε όλες οι κινήσεις για να γίνει άμεσα η μεταγωγή.

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: Ελλείψεις στην ΕΔΕ διαπιστώνει ο ΣτΠ

Ο Συνήγορος του Πολίτη επέστρεψε στην ΕΛ.ΑΣ. την ΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τη γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων την 1η Απριλίου 2024. Σύμφωνα με τον Ant1, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις. 

Η δικηγόρος της μητέρας της Κυριακής, Έλενα Τζούλη, μίλησε σήμερα (30.5) στον Ant1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Η επιλογή αυτή εκ μέρους της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, είναι κάτι που δεν συμβαίνει συχνά σε αντίστοιχες υποθέσεις. Αποδεικνύει αυτό που ισχυριζόμαστε εδώ και καιρό: ότι διαπράττεται εγκληματική κωλυσιεργία και ότι γίνεται προσπάθεια να προστατευτούν πρόσωπα, από τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών. Ο Συνήγορος του Πολίτη στην απόφαση επιστροφής της δικογραφίας, αναφέρει ότι σκοπός της επιστροφής είναι αυτή να συμπληρωθεί για περαιτέρω παραπτώματα και για περαιτέρω πρόσωπα στο πλαίσιο διενέργειας νέας πειθαρχικής ανάκρισης», είπε αρχικά η δικηγόρος και πρόσθεσε:

«Το λέω ανοιχτά: οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με απόπειρες συγκάλυψης ευθυνών. Όποιοι νομίζουν ότι ο καταλογισμός θα περιοριστεί στους 3 χαμηλόβαθμους παρόντες αστυνομικούς, πλανώνται πλάνην οικτράν, διότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και στα υψηλά στρώματα. Και αναφέρομαι στις αρχές που έπρεπε να σφαγιαστεί μια κοπέλα κατ’ αυτόν τον απαίσιο τρόπο, για να λογοδοτήσουν που προστάτευαν και κάλυπταν π.χ. έναν αστυνομικό προς απόταξη, ή εν πάση περιπτώσει του επέτρεπαν να συνεχίζει να υπηρετεί. Μία ακόμα μορφή της απαράδεκτης κωλυσιεργίας η οποία διαπράττεται είναι ότι ακόμα εκκρεμεί η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη του δράστη, ο οποίος επικαλείται ψυχική διαταραχή, αλλά εκκρεμεί και η περισυλλογή και αξιοποίηση πολλών ακόμα χρήσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στο απόλυτο αδιέξοδο τη μητέρα της Κυριακής, η οποία μιλώντας ευγενικά και ήρεμα, έφτασε στο σημείο να παρακαλά δημόσια τις αρχές να επισπεύσουν την απόδοση δικαιοσύνης».