Ελλαδα

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή Πειραιά σήμερα οι 13 συλληφθέντες

Οι επιβάτες από το Καζακστάν, η ανακοίνωση της εταιρείας και όσα είδαν οι μάρτυρες

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φωτιά στην Ύδρα: Στον ανακριτή Πειραιά σήμερα οι 13 συλληφθέντες - Οι επιβάτες από το Καζακστάν, η ανακοίνωση της εταιρείας και όσα είδαν οι μάρτυρες

Στον ανακριτή Πειραιά οδηγούνται σήμερα (26.06) για να απολογηθούν τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού που συνελήφθησαν από κλιμάκιο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ως υπαίτιοι της πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (21.06). Τελούν υπό προσωρινη κράτηση έπειτα από τις διώξεις για εμπρησμό από ενδεχόμενο δόλο που άσκησε ο εισαγγελέας, ενώ την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους ζήτησαν οι εισαγγελικές αρχές.

Για την υπόθεση έχουν συλλεχθεί από το λιμεναρχείο Ύδρας όλα τα στοιχεία των σκαφών που βρίσκονταν στη θαλάσσια περιοχή με περιπολία από πλωτό του λιμενικού, καθώς καπετάνιος σκάφους από παρακείμενο όρμο φέρεται να έχει καταγγείλει ότι στην περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, έπεσαν πυροτεχνήματα από κάποιο σκάφος. Ο ίδιος έχει δώσει αναλυτική κατάθεση στην Πυροσβεστική, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο και στη συνέχεια της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στους συλληφθέντες ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ οι εισαγγελικές Αρχές ζήτησαν την προσωρινή κατάσχεση του σκάφους απ' όπου εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα στην Ύδρα, προκαλώντας την πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή του νησιού, η οποία κατέστρεψε 300 στρέμματα.

Τι αναφέρει η διαχειρίστρια εταιρεία του σκάφους για τη φωτιά στην Ύδρα

Η «SALAMINIA YACHTING LTD» σε ανακοίνωσή της σχετικά με την υπόθεση αναφέρει "ότι η εταιρεία παρέχει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ναυλώσεως σκαφών, τηρουμένων απαρεγκλίτως όλων των όρων ασφαλείας που προβλέπονται στο διεθνές και ελληνικό δίκαιο.

Η εκδήλωση πυρκαγιάς στην νήσο Ύδρα στις 21/6/2024, στην οποία ελέγχεται τυχόν εμπλοκή των μελών του πληρώματος του σκάφους «PERSEFONI I» ιδιοκτησίας μας, διερευνάται από τα αρμόδια Δικαστικά όργανα, αναμένουμε δε το αποτέλεσμα της έρευνας αυτής.

Επισημαίνει επίσης ότι από την αντικειμενική θεώρηση των μέχρι τώρα στοιχείων που προέκυψαν από την ως άνω έρευνα, διατηρεί απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα και ειλικρίνεια των μελών του πληρώματος του ανωτέρω σκάφους περί μη ανάμειξης τους στην πρόκληση της πυρκαγιάς. 

Στην ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι αρωγός στις αρχές για τη  διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης και την ανεύρεση της πραγματικής αλήθειας, όπως αυτή θα προέλθει από στοιχεία και όχι από αμφισβητήσιμες εκτιμήσεις και επιλεκτικές αξιολογήσεις, ενώ επιφυλάσσεται ταυτόχρονα όλων των νομίμων δικαιωμάτων της.

Ποιοι ήταν οι πλούσιοι Καζάκοι επιβάτες της θαλαμηγού «Περσεφόνη»

Πληροφορίες του inside story και του OCCRP αποκαλύπτουν ότι στο σκάφος επέβαιναν επιφανείς πολίτες του Καζακστάν. Αυτοί οι επιβάτες εγκατέλειψαν τη χώρα την επόμενη ημέρα με ιδιωτικό τζετ.

Στο γιοτ «Περσεφόνη» επέβαιναν επτά Καζάκοι, σύμφωνα με τον κατάλογο επιβατών που περιήλθε στην κατοχή των δημοσιογράφων. Ανάμεσά τους ήταν ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν. Τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Αμπουλγκαζίν έφυγε από την Αθήνα για το Αλμάτι στις 22 Ιουνίου.

Ο κατάλογος επιβατών του πλοίου έδειξε ότι ο γιος του Αμπουλγκαζίν και η σύζυγός του, Έινταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος στο Καζακστάν, ήταν επίσης στο πλοίο, μαζί με τον υποδιευθυντή της. Άλλοι επιβάτες ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Halyk Bank, ο σύζυγός της Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ και η κόρη τους.

Τόσο ο Αμπουλγκαζίν όσο και η Σαγιαχμέτοβα έχουν στενούς δεσμούς με τον Τιμούρ Κουλιμπάγεφ, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Προηγούμενη έρευνα του OCCRP αποκάλυψε ότι ο Ναζαρμπάγεφ έκρυβε τεράστιο πλούτο μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με πολλά μέλη της οικογένειάς του να γίνονται πλούσιοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Αμπουλγκαζίν εργαζόταν ως υποδιευθυντής του Κουλιμπάγεφ σε ένα κρατικό ταμείο και ήταν συνέταιρός του σε πολλές εταιρείες. Η Σαγιαχμέτοβα εργάζεται σε τράπεζα που ανήκει στον Κουλιμπάγεφ. 

Τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν οι Καζάκοι έπλεε ανοικτά των ακτών μιας απομακρυσμένης περιοχής της Ύδρας τη στιγμή της πυρκαγιάς, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τους έχουν κατηγορήσει ότι την ξεκίνησαν. 

Τι είπαν αυτόπτες μάρτυρες για τη φωτιά στην Ύδρα

Δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε θαλαμηγό που ήταν στον διπλανό όρμο «Νικλειώτη», κατέθεσαν ότι πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στη πευκόφυτη πλαγιά στην ‘Υδρα άκουσαν 15 με 20 κρότους, και είδαν λάμψεις στον ουρανό. Το EΡΤΝews παρουσιάζει αποκαλυπτικά στοιχεία από τη δικογραφία για τη φωτιά που αφάνισε 300 στρέμματα δάσους.

«Πλησιάσαμε σε απόσταση 15 εως 20 μέτρα από το σκάφος, τους είπαμε αν χρειάζονται βοήθεια, αλλά οι επιβάτες και το πλήρωμα δεν μας απάντησαν. Υπήρχε καπνός και φωτιά σαν δακτυλίδι μήκους 150 μ. πάνω από την θάλασσα. Ήταν σκοτεινά και αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τους πυκνούς καπνούς και δεν μπορούσαμε να έχουμε καθαρή εικόνα», δήλωσε ο καπετάνιος και αυτόπτης μάρτυρας.

Στη συνέχεια όπως είπε ο 40χρονος κυβερνήτης πήρε τη συνοδευτική βάρκα της θαλαμηγού και με έναν ναύτη, έφτασαν κοντά στη θαλαμηγό Περσεφόνη.Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι δύο μάρτυρες υποστηρίζουν ότι είδαν το βοηθητικό σκάφος, της θαλαμηγού, να κινείται μεταξύ της παραλίας και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης, κάτι που φέρεται να έγινε δύο με τρεις φορές.

Ο κυβερνήτης, επίσης, κατέθεσε πως βγήκε ανοιχτά του όρμου γιατί δεν είχε σήμα το κινητό του τηλέφωνο, και ενημέρωσε τις Αρχές για την πυρκαγιά.

Όπως αναφέρουν στις καταθέσεις τους, είδαν στην πρύμνη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία κηλίδα από υλικό λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, με την προέλευση της να είναι άγνωστη.