Ελλαδα

Με σκοτεινά σημεία αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ - Τι γνωρίζουμε για το συμβόλαιο θανάτου

Τα εμβάσματα, οι παραλήπτες των χρημάτων και ο ηθικός αυτουργός

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με σκοτεινά σημεία αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία Καραϊβάζ - Τι γνωρίζουμε για το συμβόλαιο θανάτου

Δολοφονία Καραϊβάζ: Η δίκη αρχίζει με ένα «ατού» αλλά και μια βασική έλλειψη

Τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αναμένεται σήμερα, Τετάρτη (26/6), να ξεκινήσει η δίκη των δύο συλληφθέντων για την υπόθεση. Των δύο αδελφών που συνελήφθησαν πριν από λίγους μήνες ως ύποπτοι για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του στον Άλιμο. Οι ιδιοκτήτες εταιρίας καθαρισμού φέρονται να ήταν οι άνθρωποι που οδήγησαν στον θάνατο με 13 σφαίρες τον Γιώργο Καραϊβάζ, κάτι που οι ίδιοι, μέχρι και αυτή τη στιγμή, αρνούνται κατηγορηματικά.

Τα εμβάσματα που υποδεικνύουν συμβόλαιο θανάτου 

Ωστόσο μόλις χθες, πληροφορίες από τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση, διαπιστώθηκε πως μετά το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των δύο προφυλακισμένων, εντοπίστηκαν συνολικά εμβάσματα ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ. Χρήματα, που όπως εκτιμούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, ήταν η πληρωμή για το συμβόλαιο θανάτου που είχε στηθεί για τον Γιώργο Καραΐβάζ.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα ποσά φαίνεται πως κατατέθηκαν από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο δικαστικής συνδρομής. Υπάρχει δηλαδή συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής στοιχείων και έκδοσης υπόπτων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d28z6gyh9j1l)

Πίσω από τα εμβάσματα κρύβεται η ταυτότητα του ηθικού αυτουργού

Ήδη, οι εισαγγελικές αρχές έχουν προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος συνδρομής, προκειμένου οι τοπικές αρχές να ενημερώσουν τις ελληνικές υπηρεσίες σχετικά με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του λογαριασμού, ο οποίος προχώρησε στην κατάθεση των χρημάτων.

Ο άνθρωπος αυτός, πιθανολογούν οι εισαγγελικές αρχές, εάν δεν είναι ο ηθικός αυτουργός του συμβολαίου θανάτου, πιθανότατα θα οδηγήσει στον άνθρωπο που έδωσε την εντολή.

Βεβαίως, όπως ανέφεραν αστυνομικοί με μεγάλη εμπειρία από αντίστοιχες περιπτώσεις, αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, ενώ ακόμη πιο χρονοβόρες είναι οι διαδικασίες αναζήτησης και άλλων στοιχείων που ενδεχομένως να ζητηθούν ξανά με τη διαδικασία της δικαστικής συνδρομής.

Το για ποιο λόγο ωστόσο, έγινε με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους η διαδικασία ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων, είναι κάτι που μόνο οι λειτουργοί που χειρίζονται την υπόθεση μπορούν να απαντήσουν.

Έμπειροι αστυνομικοί πάντως που έχουν χειριστεί παρεμφερείς υποθέσεις κατά το παρελθόν, αναρωτιούνται για ποιο λόγο οι δικαστικές αρχές δεν φρόντισαν να έχουν τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του λογαριασμού που κατέθεσε τα χρήματα στα δύο αδέλφια, προκειμένου να δικαστούν και οι τρεις στην ίδια δίκη. Είναι επί της ουσίας αδύνατο, εάν προκύψουν επιπλέον στοιχεία ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη να ενταχθεί στο κατηγορητήριο ένα νέο πρόσωπο.

Η ταυτοποίηση του ηθικού αυτουργού, του ανθρώπου δηλαδή που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, είναι ζωτικής σημασίας για τις κρατικές υπηρεσίες. Αρκετοί είναι αυτοί που λένε πως ο Γιώργος Καραϊβάζ «ενοχλούσε» την αφρόκρεμα της εγχώριας εγκληματικότητας. Άλλοι, υποστηρίζουν πως ο γνωστός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε για διαφορετικούς λόγους από ποινικούς. Συνεπώς, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι κρίσιμο να βρεθεί ποιος έδωσε την εντολή, πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ για να «βγάλουν» από την μέση τον Γιώργο Καραϊβάζ.

Φύλλο και φτερό τα στοιχεία για τους δύο κατηγορούμενους

Σε ό,τι αφορά τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία, θεωρούνται από τους αστυνομικούς που τους ερεύνησαν ιδιαίτερα σκληροί, γνωστοί στους χώρους των ποινικών, και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν και οδήγησαν στην προσαγωγή τους ήταν σημαντικά. Χαρακτηριστική είναι η φράση ανώτατου αξιωματικού πως «ερευνήσαμε ότι μπορούσε να ερευνηθεί. Δεν υπάρχει κάτι παραπάνω να ελέγξουμε. Όλες οι ενέργειες, επαναλήφθηκαν και δυο και τρεις φορές».

Η δίκη των δύο κατηγορουμένων αδελφών αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Τετάρτη. Το εάν θα υπάρξει κάποιο αίτημα αναβολής, όπως γίνεται σε τέτοιου είδους δίκες, αναμένεται να φανεί τις επόμενες ώρες. Αυτό που έχει ζητηθεί ωστόσο από στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η υπόθεση να ξεκινήσει άμεσα. Δεν είναι τυχαίο πως επί δύο χρόνια, διεθνείς οργανισμοί κατηγορούν την χώρα μας για καθυστέρηση στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.