Ελλαδα

Φωτιά στην Ύδρα: Ποιοι ήταν οι πλούσιοι Καζάκοι επιβάτες της θαλαμηγού «Περσεφόνη»

Τι αποκαλύπτει κοινή έρευνα του inside story και του OCCRP

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ύδρα: Ποιοι ήταν οι Καζάκοι επιβάτες της «Περσεφόνης» - Έρευνα του inside story και του OCCRP για τη θαλαμηγό και τη φωτιά που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα.
Πολίτες του Καζακστάν επέβαιναν στη θαλαμηγό «Περσεφόνη», από την οποία φέρεται να εκτοξεύτηκαν πυροτεχνήματα με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά στην Ύδρα © Eurokinissi

Ύδρα: Ποιοι ήταν οι Καζάκοι επιβάτες της «Περσεφόνης» - Έρευνα του inside story και του OCCRP για τη θαλαμηγό και τη φωτιά που προκλήθηκε από πυροτεχνήματα.

Καθώς οι ελληνικές αρχές διερευνούν τις καταγγελίες ότι πυροτεχνήματα από το υπερπολυτελές σκάφος «Περσεφόνη» προκάλεσαν στην Ύδρα φωτιά στις 21 Ιουνίου, πληροφορίες του inside story και του OCCRP αποκαλύπτουν ότι στο σκάφος επέβαιναν επιφανείς πολίτες του Καζακστάν.

Αυτοί οι επιβάτες εγκατέλειψαν τη χώρα την επόμενη ημέρα με ιδιωτικό τζετ.

Η πυρκαγιά έκαψε 300 στρέμματα στο νησί της Ύδρας, το βράδυ της Παρασκευής, εν μέσω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών. Οι αρχές συνέλαβαν 13 μέλη του ελληνικού πληρώματος του γιοτ στις 22 Ιουνίου. Οι πλούσιοι επιβάτες του γιοτ, που μπορεί να ενοικιαστεί για 250.000 ευρώ την εβδομάδα, δεν συνελήφθησαν.

Όπως αποκαλύπτει το inside story και η Ελίζα Τριανταφύλλου, στο γιοτ «Περσεφόνη» επέβαιναν επτά Καζάκοι, σύμφωνα με τον κατάλογο επιβατών που περιήλθε στην κατοχή των δημοσιογράφων. Ανάμεσά τους ήταν ο Ντανιγιάρ Αμπουλγκαζίν, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του Καζακστάν. Τα αρχεία πτήσεων δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό τζετ που χρησιμοποιεί τακτικά ο Αμπουλγκαζίν έφυγε από την Αθήνα για το Αλμάτι στις 22 Ιουνίου.

Ο κατάλογος επιβατών του πλοίου έδειξε ότι ο γιος του Αμπουλγκαζίν και η σύζυγός του, Έινταν Σουλεϊμένοβα, επικεφαλής μεγάλου φιλανθρωπικού ιδρύματος στο Καζακστάν, ήταν επίσης στο πλοίο, μαζί με τον υποδιευθυντή της. Άλλοι επιβάτες ήταν η Ουμούτ Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλος της Halyk Bank, ο σύζυγός της Μπεμπέτ Σαγιαχμέτοφ και η κόρη τους.

Τόσο ο Αμπουλγκαζίν όσο και η Σαγιαχμέτοβα έχουν στενούς δεσμούς με τον Τιμούρ Κουλιμπάγεφ, επιχειρηματία και γαμπρό του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Προηγούμενη έρευνα του OCCRP αποκάλυψε ότι ο Ναζαρμπάγεφ έκρυβε τεράστιο πλούτο μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, με πολλά μέλη της οικογένειάς του να γίνονται πλούσιοι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Αμπουλγκαζίν εργαζόταν ως υποδιευθυντής του Κουλιμπάγεφ σε ένα κρατικό ταμείο και ήταν συνέταιρός του σε πολλές εταιρείες. Η Σαγιαχμέτοβα εργάζεται σε τράπεζα που ανήκει στον Κουλιμπάγεφ. 

Τα δεδομένα ναυτικού εντοπισμού δείχνουν ότι η θαλαμηγός στην οποία επέβαιναν οι Καζάκοι έπλεε ανοικτά των ακτών μιας απομακρυσμένης περιοχής της Ύδρας τη στιγμή της πυρκαγιάς, αν και οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν τους έχουν κατηγορήσει ότι την ξεκίνησαν. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.