Ελλαδα

Αποφυλακίσεις και υποτροπές: 5.000 κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι

Πόσοι βγήκαν με τον «νόμο Παρασκευόπουλου», πώς καταδικασμένοι δεν φυλακίζονται και ποια εγκλήματα έχουν διαπραχθεί από υπότροπους κακοποιούς

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 5.000 υπότροποι κακοποιοί αδικαιολόγητα δεν φυλακίζονται
Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 5.000 υπότροποι κακοποιοί αδικαιολόγητα δεν φυλακίζονται © Andy Li/Unsplash

Ένα στρεβλό σύστημα αποφυλακίσεων και αναστολής ποινών για κακοποιούς που συνεχίζουν τη δράση τους έχει οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά

Πλήγμα για την ασφάλεια των πολιτών αποδεικνύονται οι χιλιάδες αποφυλακίσεις με τον παλιό «νόμο Παρασκευόπουλου», καθώς μεγάλο μέρος εκείνων των υπό όρους αποφυλακισθέντων, εξακολουθεί και απασχολεί τις Ελληνικές Αρχές.

Οι αποφυλακίσεις με τον «νόμο Παρασκευόπουλου»

Σε 17.000 υπολογίζονται οι αποφυλακίσεις σκληρών κακοποιών καθώς και μικροεγκληματιών με τις ευνοϊκές διατάξεις του «νόμου Παρασκευόπουλου», με πολλούς από αυτούς να συνεχίζουν να απασχολούν τους αστυνομικούς που συλλαμβάνουν ξανά και ξανά τα ίδια άτομα. Κάποιοι εξ αυτών, δε, είχαν συλληφθεί για δολοφονίες και μόλις έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου, βγήκαν και πάλι στους δρόμους, σκοτώνοντας εκ νέου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μετά και τις πρόσφατες αλλαγές για τις προφυλακίσεις, ειδικά για θέματα ενδοοικογενειακής βίας, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση.

Σύμφωνα με στοιχεία των αρχών, περίπου 45.000 κατάδικοι και υπόδικοι είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το παρόν κάθε μήνα στα αστυνομικά τμήματα της χώρας, με περίπου το 1\3 εξ’ αυτών να εξαφανίζεται και να μην ενημερώνεται το κεντρικό σύστημα των κρατικών υπηρεσιών για την αθέτιση των περιοριστικών όρων.

Τραγικά περιστατικά υπότροπων κακοποιών

Οι …ευεργετηθέντες του «νόμου Παρασκευόπουλου» ήταν επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί ληστές. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη περίπτωση της 11χρονης στην Ηλεία που προσπάθησε να βιάσει ο θείος της και τελικά την σκότωσε. Ο δράστης είχε καταδικαστεί σε εννέα χρόνια κάθειρξη για το βιασμό άλλης ανιψιάς του. Ωστόσο, φυλακή δεν έκανε ποτέ.

Η συμμορία των Γεωργιανών, που κακοποιούσε με βαναυσότητα ηλικιωμένους κατά την διάρκεια ληστρικών επιθέσεων, είχε τρία μέλη -από τα συνολικά επτά- που αποφυλακίστηκαν πρόωρα με τον συγκεκριμένο νόμο.

Τα περιστατικά είναι πάρα πολλά, με τους αστυνομικούς να καλούνται να συλλαμβάνουν ξανά τους ίδιους και τους ίδιους κακοποιούς οι οποίοι ενώ έχουν βιάσει, έχουν αφήσει ανάπηρους, έχουν σκοτώσει, εξέτισαν δύο-τρία χρόνια και κατάφεραν να βγουν από τις φυλακές και να συνεχίσουν κανονικά τη δράση τους.

Πολλοί κακοποιοί αποφυλακίστηκαν ή δεν εξέτισαν ποτέ ποινή και συνεχίζουν τη δράση τους με τραγικές συνέπειες
Πολλοί κακοποιοί αποφυλακίστηκαν ή δεν εξέτισαν ποτέ ποινή και συνεχίζουν τη δράση τους με τραγικές συνέπειες © Andy Li/Unsplash

5.000 κακοποιοί κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι ειδικοί του υπουργείου Δικαιοσύνης προσανατολίζονται στο να υπάρξει αποσυμφόρηση των φυλακών κατά 3.000 κρατούμενους κάθε χρόνο οι οποίοι εκτίουν ποινές για χαμηλής επικινδυνότητας αδικήματα, όπως οικονομικές υποθέσεις, που κατά γενική ομολογία θα αποτελούν μικρότερο κίνδυνο για την κοινωνία.

Οι αρχές βλέπουν έναν αριθμό 4.000-5.000 υπότροπων κακοποιών που αδικαιολόγητα δεν φυλακίζονται, λαμβάνουν αναστολές ποινών, δεν καταγράφεται ότι αθέτησαν τους όρους προσωρινής αποφυλάκισης, οι οποίοι πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πληρώσουν για τα βαριά τους εγκλήματα. Δυστυχώς, ένα σύνολο κακών ενεργειών κρατικών λειτουργών, δικαστικών αρχών αλλά και αστυνομικών υπηρεσιών έχουν λειτουργήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτοί οι 5.000 κακοποιοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσα μας.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με στοιχεία που προσκομίστηκαν στη Βουλή από τους αρμόδιους υπουργούς πως μόνο το 2017 εγκρίθηκαν 320 αποφυλακίσεις καταδικασμένων για ληστείες, 1.137 αποφυλακίσεις καταδικασμένων για κλοπές και 700 αποφυλακίσεις καταδικασμένων για εμπορία ναρκωτικών.

Αρκετοί από αυτούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα απασχόλησαν και πάλι το αστυνομικό δελτίο για δολοφονίες, μεταξύ αυτών και του γνωστού δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα στο γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και η περίπτωση νεαρού αλλοδαπού που είχε επιτεθεί σε νεαρή φοιτήτρια για να της αρπάξει την τσάντα, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει βαρύτατα. Ο 19χρονος αλλοδαπός, καταδικάσθηκε μεν σε 10ετή κάθειρξη, όμως, 30 μήνες αργότερα αποφυλακίστηκε και με περίσια ευκολία κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Γερμανία και συγκεκριμέναστο Φράιμπουργκ όπου συνελήφθη από τις τοπικές αρχές για τον βιασμό και τη μετέπειτα δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας.

Η σύνδεση με τις γυναικοκτονίες

Τα περιστατικά που έχουν εντοπίσει οι αστυνομικές υπηρεσίες και χαρακτηρίζονται απίστευτα, δεν είναι λίγα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δολοφονία της 41χρονης Γεωργίας που δολοφονήθηκε το 2023 στη Θεσσαλονίκη από τον 39χρονο σύντροφο της και ο οποίος προσπάθησε να κρύψει το πτώμα της σε ένα μπαούλο που πέταξε σε χαντάκι σε δασική έκταση. Σε βάρος του 39χρονου φερόμενου ως δολοφόνου είχαν σχηματισθεί συνολικά 49 δικογραφίες για διάφορα βαρύτατα αδικήματα, για τα οποία όμως ουδέποτε εξέτισε ποινές φυλάκισης.

Θύματα ενδοοικογενειακής βίας που είχαν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές τους θύτες στις αρχές, δολοφονήθηκαν, όπως συνέβη στην περίπτωση της μητέρας ανήλικων παιδιών που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύζυγο της στο Μενίδι. Από πολλές πλευρές επισημαίνεται το γεγονός ότι τα αντανακλαστικά των δικαστικών αρχών χρειάζονται άμεσα επαναπροσδιορισμό, καθώς επίσης ότι ζητούμενο είναι η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ξεκάθαρα έχει δώσει εντολές προς αυτή την κατεύθυνση: Ορθές αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικά για τις υποθέσεις υψηλού ενδιαφέροντος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.