Ελλαδα

Εικαστική παρέμβαση της Γεωργίας Λαλέ για το θέμα της έμφυλης βίας

Αφιερωμένη στην Κυριακή Γρίβα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Europride 2024: Εικαστική παρέμβαση της Γεωργίας Λαλέ για το θέμα της έμφυλης βίας

Η εικαστικός Γεωργία Λαλέ, δημιουργός της Ροζ Σημαίας, συνεχίζει να παρεμβαίνει, μέσω της τέχνης, στο θέμα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.

Το νέο της έργο με τίτλο «April Fools» είναι αφιερωμένο στην Κυριακή Γρίβα, που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων και παρουσιάζεται στο ινστιτούτο Goethe της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Europride. έως τις 28 Ιουνίου.

Η δημιουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης. Στη διάρκεια της τελετής, προβλήθηκε το εμβληματικό έργο της Ροζ Σημαία, πάνω στο κτίριο του ινστιτούτου Goethe.

Γεωργία Λαλέ: Το έργο «Apri Fools»

«Το εικαστικό έργο της Γεωργίας Λαλέ διαπραγματεύεται τα φαινόμενα της γυναικοκτονίας και της έμφυλης βίας στην Ελλάδα, και τη συστηματική αμέλεια και αδυναμία των κρατικών δομών να προστατεύσουν τους πολίτες της χώρας. Το έργο “Ροζ Σημαία” της Λαλέ, που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, έγινε το σύμβολο κατά των γυναικοκτονιών, μετά τη λογοκρισία που υπέστη από τον Υπουργό Εξωτερικών κατά την διάρκεια της έκθεσης “Η Ενοχή της Γειτονιάς” στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.  

Το γλυπτό “April Fools” είναι ένας φόρος τιμής στην Κυριακή Γρίβα, 28 ετών, που την Πρωταπριλιά του 2024 δολοφονήθηκε μπροστά από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων από τον πρώην σύντροφό της. Η Κυριακή μάταια προσέφυγε στην αστυνομία για βοήθεια, καθώς το τμήμα απέτυχε να την προστατέψει. Το έργο είναι φτιαγμένο από σεντόνια που παραχώρησαν στην καλλιτέχνιδα γυναίκες και θηλυκότητες που ζουν στην Ελλάδα, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την δημιουργία έργων που καταγγέλλουν το φαινόμενο της έμφυλης βίας και διεκδικούν ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου, ικανό να προστατέψει όλους τους πολίτες του ανεξάρτητα από το φύλο τους και την σεξουαλική τους ταυτότητα.  

Η μόνη προϋπόθεση για τη συλλογή των σεντονιών ήταν να τα έχουν χρησιμοποιήσει γυναίκες και θηλυκότητες για να ξεκουραστούν και να ονειρευτούν έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης, στον οποίο δεν θα φοβούνται να διεκδικήσουν τις ζωές που επιθυμούν. Η έκθεση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στα πλαίσια του EuroPride 2024 και την Πορεία Υπερηφάνειας στην Θεσσαλονίκη, υπό την επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπετάνου» αναφέρει η ιστοσελίδα της διοργάνωσης.

Η εικαστική δημιουργός προσκαλεί το κοινό να επισκεφθεί την ιστοσελίδα της για να συμμετέχει στην έρευνά της για το θέμα των γυναικοκτονιών, η οποία συνεχίζεται.

Πηγή: ΕΡΤ