Ελλαδα

Έρευνα aboutpeople: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα έμφυλα ζητήματα

75,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρευνα aboutpeople για τα έμφυλα ζητήματα: Οι αντιλήψεις των Ελλήνων σε ζητήματα φεμινισμού, φύλου και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι γυναικοκτονίες.
Νέα έρευνα εξετάζει τις αντιλήψεις των Ελλήνων σε ζητήματα φεμινισμού, φύλου και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι γυναικοκτονίες © George Vitsaras/SOOC

Έρευνα aboutpeople για τα έμφυλα ζητήματα: Οι αντιλήψεις των Ελλήνων σε ζητήματα φεμινισμού, φύλου και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι γυναικοκτονίες.

Τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινής γνώμης γύρω από τα έμφυλα ζητήματα παρουσιάζει η νέα έρευνα της aboutpeople, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ινστιτούτου Eteron και του King’s College London.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε βασικά ζητήματα όπως η γυναικοκτονία, τα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την εργασία, αλλά και στην πρόσληψη κεντρικών εννοιών, όπως η πατριαρχία και ο φεμινισμός.  

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, οι Έλληνες εντοπίζουν πρόβλημα έμφυλης βίας, ενώ το 75,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική, έναντι του 22,2% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. 

Έρευνα για τις αντιλήψεις στα έμφυλα ζητήματα σε πάνω από 2000 άτομα

H έρευνα σχετικά με τις αντιλήψεις για τις έμφυλες σχέσεις διενεργήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου Eteron και του King’s College London. Συμμετείχαν 2.074 ατόμα και πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 6 Ιουνίου 2024.

Στο ερωτηματολόγιο υπάρχουν αρκετές κοινές ερωτήσεις με αντίστοιχη έρευνα του King’s College στη Μεγάλη Βρετανία, κάτι που δίνει την ευκαιρία στην ερευνητική ομάδα να προχωρήσει σε σύγκριση των δύο κοινωνιών για τα συγκεκριμένα θέματα.

Οι απαντήσεις ανά φύλο, ηλικία, κατοικία και μόρφωση, χρήζουν και αυτές περαιτέρω διεξοδικής ανάλυσης  και θα παρουσιαστούν σε ειδικά κείμενα των ερευνητών. 

Έρευνα aboutpeople για τις έμφυλες σχέσεις: Οι αντιλήψεις των Ελλήνων σε ζητήματα φεμινισμού, φύλου και κρίσιμα κοινωνικά φαινόμενα, όπως οι γυναικοκτονίες.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

 To 79,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να δεχτούν σεξουαλική παρενόχληση από άγνωστο έναντι του 19,5% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή. 

To 38,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας έναντι του 56,5% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 4,6% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.  Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, οι νεότεροι θεωρούν πιο πιθανό να φροντίζουν οι γυναίκες την οικογένεια.

To 58.4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού έναντι του 44,7% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ μόλις το 0,1% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.  Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή. 

To 66.34% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να ζήσουν περισσότερο έναντι του 26,8% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ μόλις το 1,3% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο. 

To 5,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να πάνε στο πανεπιστήμιο έναντι του 88,9% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 5% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές.  

To 9,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να έχουν καλή διάθεση έναντι του 73,3% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 13,5% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.  Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαφορές.  

To 10,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να έχουν παραπανίσια κιλά έναντι του 72,3% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 14,4% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.  Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν παραπανίσια κιλά.   

To 9,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να αρρωσταίνουν πιο εύκολα έναντι του 65,7% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 21% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.  Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή. 

To 79,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να δεχτούν σωματική κακοποίηση έναντι του 18,9% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ μόλις το 1% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να δεχτούν σωματική κακοποίηση.

To 18,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να αισθάνονται μοναξιά έναντι του 67,5% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 12,3% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο μεγαλύτερη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μοναξιά.

Μόλις το 0,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να είναι επιχειρηματίες έναντι του 52,5% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 46,4% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο μικρότερη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να είναι επιχειρηματίες. 

Μόλις το  1,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να δουλεύουν με πλήρη απασχόληση έναντι του 69,6% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 27,5% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, σημαντική διαφοροποίηση καταγράφεται μόνο στους 65+ που δίνουν αυξημένο ποσοστό στην απάντηση ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες.

To 66,7% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να δεχτούν μηνύματα ερωτικού περιεχομένου από άγνωστο έναντι του 31,2% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ μόλις το 0,6% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο  μικρότερη  ηλικία τόσο ισχυρότερη η εκτίμηση ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να δεχτούν ερωτικά μηνύματα από άγνωστο.

Μόλις το 1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να είναι διευθυντικά στελέχη έναντι του 42,4% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 56% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή. 

Μόλις το 0,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να έχουν μεγάλο εισόδημα έναντι του 47,7% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 49% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή.  

Μόλις το 0,4% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι είναι πιο πιθανό οι γυναίκες να μπουν φυλακή έναντι του 36,2% που θεωρεί ότι είναι το ίδιο πιθανό και για τα δύο φύλα, ενώ το 59,2% εκτιμά ότι αυτό ισχύει πιο πολύ για τους άντρες. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, η εικόνα είναι μεικτή. 

Tο 75,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κοινωνία είναι πατριαρχική έναντι του 22,2% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. 

Tο 79,9% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  οι γυναίκες στην ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζουν περισσότερες διακρίσεις σε σχέση με τους άντρες έναντι του 18,4% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.  

Tο 68,3% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  τα εγκλήματα βίας σε βάρος των γυναικών πρέπει να τιμωρούνται πιο αυστηρά  έναντι του 27,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η συμφωνία με την άποψη. 

Tο 15,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  οι γυναίκες στην Ελλάδα έχουν ευκολότερη ζωή από τους άντρες έναντι του 79,8% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. 

Tο 34,7% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  οι άντρες στην Ελλάδα δουλεύουν πιο σκληρά από τις γυναίκες για να βγάλουν πιο πολλά χρήματα έναντι του 61,5% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. 

Tο 57,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  o ο φεμινισμός μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή έναντι του 35,9% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. 

Tο 67,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  σήμερα είναι δύσκολο να ασπάζεται κανείς παραδοσιακές απόψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων έναντι του 23,4% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί. Σε ό,τι αφορά τις ηλικιακές κατηγοριοποιήσεις, όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η συμφωνία με την άποψη. 

Tο 35,8% των ερωτηθέντων συμφωνεί και μάλλον συμφωνεί με την άποψη ότι  οι γυναίκες υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τις αδικίες που υφίστανται λόγω φύλου   έναντι του 59,7% που διαφωνεί και μάλλον διαφωνεί.   Και σε αυτή την ερώτηση, όσο πιο μεγάλη η ηλικία τόσο ισχυρότερη η συμφωνία με την άποψη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.