Ελλαδα

Ολοκληρώθηκε ο τελικός της φετινής Οικονομικής Ολυμπιάδας

Ο θεσμός που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό ολοκληρώθηκε με επιτυχία και σημαντικές παρουσίες

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ελληνική Οικονομική Ολυμπιάδα: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τελικός του θεσμού που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό - Τα ονόματα των νικητών και οι παρουσίες.

Ο τελικός της Οικονομικής Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δέκα πρώτων νικητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος νικητής, Άγγελος-Διονύσιος Δεμπόνος, Γ' Λυκείου – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce (Αττική), πέρυσι είχε τερματίσει δεύτερος, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της επιμονής και της στοχοπροσήλωσης.

Όσο για τους μαθητές που κατέκτησαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση, ο Χρήστος Λούκας και ο Γιάννης Ναβροζίδης, προέρχονται από δημόσια σχολεία σε Μαγούλα και Αιγάλεω αντίστοιχα, τρανή απόδειξη ότι και η Δημόσια Εκπαίδευση έχει τη δύναμη να αναδείξει το ταλέντο των μαθητών της. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση, βρέθηκαν οι Αναστάσιος Βασιλειάδης και Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ακολούθησαν οι Χριστόφορος ΑηδονάςJacqueline MolhoΣταύρος ΖωγράφοςΠαρασκευή Συγγούνα και Παναγιώτης Μπουλούτας. Οι νικητές των τριών πρώτων θέσεων πήραν χρηματικά έπαθλα με τον πρώτο να λαμβάνει 3.000 ευρώ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Ηλιάνα Λαζανά, Senior Vice President of Administration & Pierce, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Νίκος Ρώμπαπας, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Σοφία Τακάογλου, Πρόεδρος ΕΟΕΔΕ, Αλέξανδρος Σκούρας, Executive Director of Economics Olympiad, Martina Bacik, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, Σπύρος Δουκάκης, Πρόεδρος ΙΕΠ, Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής – Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group & CEO Streem Global.

Τα βραβεία παρέδωσαν οι: Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής - Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group & CEO Streem Global.

Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group & CEO Streem Global τόνισε σχετικά: «Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια καταφέραμε να προσελκύσουμε 10.000 μαθητές. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας. Δυναμώνουμε τη φωνή τους ώστε να προτρέπουμε τους πολιτικούς να παίρνουν δράση για την ενίσχυση του οικονομικού εγγραμματισμού στην εκπαίδευση. Στηρίζουμε τα παιδιά, για να παράγουν αριστεία».



Ο Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής - Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε: «Η γνώση της οικονομίας είναι θωράκιση για τις οικονομικές κρίσεις. Είναι σημαντικό εργαλείο για τις στρατηγικές αποφάσεις που θα πάρουν οι νέοι άνθρωποι από τις σπουδές, το επάγγελμα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ενισχύσουμε τη χρηματοοικονομική παιδεία».

Ο Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά βλέπω την οικονομία να συγκινεί! Αυτό που πραγματικά συγκινεί, είναι οι προσπάθειες των καθηγητών και των παιδιών. Η οικονομική παιδεία, ο οικονομικός εγγραμματισμός, είναι απαραίτητος, για να μας διδάξει από το πού βάζουμε τις καταθέσεις μας, μέχρι τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές. Ένας πολίτης με οικονομική παιδεία μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Ευχαριστούμε που μας πιέζετε να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με την οικονομική παιδεία».

Μεταξύ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης, η Martina Bacik, Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, δήλωσε σχετικά: «Χρειάστηκε να βιώσω μία αποτυχία στην αρχή της καριέρας μου με ένα start-up που δεν πήγε όπως ήθελα, για να οδηγηθώ τελικά, μόλις στα 21 μου, στο όραμα και στην υλοποίηση της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Με σημείο εκκίνησης την Τσεχία, διευρύναμε την πορεία της οργάνωσης σε 24 χώρες. Η συμβολή των καθηγητών στο να αγαπήσεις ένα αντικείμενο, όσο και στο να απογοητευτείς από αυτό είναι καταλυτική και χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε καθηγητές να συνεργάζονται τόσο αρμονικά και να εμπνέουν τόσο ουσιαστικά τους μαθητές τους».

Άκρως ενδιαφέρον ήταν και το workshop «Το meet a mentor» που παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και προσήλωση οι μαθητές. Μέντορας, ήταν ο Κοσμάς Μαρινάκης, Senior Lecturer Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University) και δημιουργός του καναλιού Greekonomics  στο Youtube με 165.000 subscribers και μέσο όρο views των βίντεό του περίπου 200.000. Μέσα από τα βίντεό του, διδάσκει με απλό τρόπο σύνθετες οικονομικές έννοιες και προσπαθεί να δείξει στην πράξη ότι τα οικονομικά είναι ένα αντικείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. «Το να μπορείς να καταλαβαίνεις τα οικονομικά, σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις τον κόσμο. Ο καλός οικονομολόγος πρέπει να καταλαβαίνει την κοινωνία, πώς συντελούνται οι αλλαγές» τόνισε.