Ελλαδα

Νύχτα αγωνίας σε Ηλεία, Αχαΐα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

26 φορές ήχησε το 112 - Έπνεαν άνεμοι έως και 120 χλμ./ώρα στην Πελοπόννησο

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νύχτα αγωνίας σε Ηλεία, Αχαΐα - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο
Η φωτιά στην Ηλεία © ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΥΡΟΥΝΗΣ/ILIALIVE.GR/EUROKINISSI

Φωτιές σε Ηλεία και Αχαΐα: Νύχτα αγωνίας λόγω των μετώπων - 26 φορές ήχησε το 112 - Έπνεαν άνεμοι έως και 120 χλμ./ώρα

Μάχες με δύσκολες και επικίνδυνες φωτιές δίνουν σε όλη τη χώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις τις τελευταίες ώρες. Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους σε Ηλεία και Αχαΐα καθώς τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει να πετούν και η μάχη στα μέτωπα γίνεται μόνο από τις επίγειες δυνάμεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d25ul3g7xm5t)

 

Οι φωτιές σε Ηλεία και Αχαΐα

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από την Πυροσβεστική οι πιο δύσκολες φωτιές είναι αυτές σε Μαστραντώνη Αχαΐας, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας. Ειδικότερα η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στο Μαστραντώνη Αχαΐας κινείται πλέον στα διοικητικά όρια με την περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Στο σημείο επιχείρησαν 105 πυροσβέστες 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 38 οχήματα κι από αέρος 3 αεροσκάφη κι 1 ελικόπτερο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d25uvewaiovl)


Επιπλέον στην πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 15.25 στο Κρανίδι Αργολίδας επιχείρησαν 48 πυροσβέστες 21 οχήματα κι από αέρος 6 ελικόπτερα. Τέλος στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας γύρω στις 17.00 επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 19 οχήματα κι από αέρος 8 αεροσκάφη κι 3 ελικόπτερα.

Συνολικά σύμφωνα με την Πυροσβεστική το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

Φωτιά στην Ηλεία: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση

Στο νοσοκομείο του Πύργου μεταφέρθηκε πυροσβέστης που μετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πυροσβέστης εκτέθηκε στις φλόγες και οι συνάδελφοί του τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Δέχθηκε από τους γιατρούς τις πρώτες βοήθειες και αποχώρησε χωρίς να χρήζει νοσηλείας.

Σε κέντρα φιλοξενίας οι κάτοικοι που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d25wmom83dmp)

Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του Δήμου Πύργου.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Μεγάλη δυναμική έχει αναπτύξει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να την περιορίσουν, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε. Όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης «πολύ βελτιωμένη είναι η εικόνα αυτή την ώρα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 χλμ την ώρα κι επεκτάθηκαν σε οικισμούς σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλείας». Σε αυτές τις πυρκαγιές, όπως σημείωσε, οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας αλλά και οι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες.

Συνολικά όπως ανέφερε, έχουν αποσταλεί από το 112, 26 μηνύματα, εκ των οποίων τα 13 απ' αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας.

Με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ, όπως είπε, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Μαστραντώνη ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι επεκτάθηκε στην Π.Ε Ηλείας. «Έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα και περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως θα επιχειρούν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», υπογράμμισε.

Επιπλέον σημείωσε ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.

Τέλος υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και γι αύριο.

«Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Νεκρός 55χρονος από τη φωτιά στη Μυρτιά Ηλείας

Ακαριαίο θάνατο βρήκε ένας 55χρονος άνδρας που συμμετείχε στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς στη Μυρτιά Ηλείας, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι. Ο άτυχος άνδρας, ένιωσε μια δυσφορία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και κατέρρευσε. Ο θάνατος του ήταν ακαριαίος με τους διασώστες να φτάνουν στο σημείο και απλώς να διαπιστώνουν πως δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Τα ακριβή αίτια θανάτου του 55χρονου θα διαπιστωθούν κατά την ιατροδικαστική εξέταση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο στο νεκροτομείο της Πάτρας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d25uxbyqew01)

Πρόκειται για το πρώτο θύμα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που μαζί με δεκάδες εθελοντές και πυροσβέστες πάλευαν να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα των παθολογικών αιτιών, ένας συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, πολύωρης παραμονής στον ήλιο, η υπερπροσπάθεια και φυσικά η εισπνοή καπνού.

Κάηκαν σπίτια στον οικισμό Χωρέμη στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας

Επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν από νωρίς στη Μεγαλόπολη, καθώς, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, η φωτιά πέρασε γρήγορα στον οικισμό Χωρέμη και έκαψε σπίτια.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d25uyooryvnt)

Σε δηλώσεις του, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Χρήστο Λαμπρόπουλο σημείωσε, ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από τον οικισμό Χωρέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tουριστικά Λεωφορεία: Αντιδρά ο FedHATTA στην αλλαγή χώρου στάθμευσης
FedHAΤΤΑ: Αλλαγή χώρου στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων θα τινάξει στον αέρα την εξυπηρέτηση των τουριστών

Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού τάσσεται και κατά της «αναμονής των επιβατών στο δρόμο, στον ήλιο ή τη βροχή»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.