Ελλαδα

Μόλις 2 στους 100 συλληφθέντες για ενδοοικογενειακή βία οδηγούνται στη φυλακή

Από την αρχή του 2024 έχουν γίνει πάνω από 5.000 συλλήψεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα που κλαίει κρατά το πρόσωπό της ενώ βρίσκεται στο ημίφως - Εικόνα που παραπέμπει σε κακοποίηση και ενδοοικογενειακή βία
Ενδοοικογενειακή βία: Στη φυλακή 2 στους 100 συλληφθέντες © Unsplash / Melanie Wasser

Ενδοοικογενειακή βία: Στη φυλακή 2 στους 100 συλληφθέντες - Από την αρχή του 2024 έχουν γίνει πάνω από 5.000 συλλήψεις

Αύξηση παρατηρείται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται από τις αστυνομικές αρχές και καταγγέλλονται από τα θύματα. Όμως, δεν είναι αντίστοιχη η αύξηση και στα ποσοστά των δραστών που οδηγούνται στη φυλακή, αφού - σύμφωνα με «Τα Νέα» από τις 5.303 συλλήψεις που έγιναν από τις αρχές του 2024, περίπου 120 δράστες έχουν οδηγηθεί στη φυλακή.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που κάνει αναφορά σε στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του 2024 έχουν συλληφθεί 5.303 άτομα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας – αριθμός αυξημένος κατά 70% σε σχέση με το 2023. Το 20%-30% των δραστών έχουν προκαλέσει σωματικές βλάβες σε συζύγους, συντρόφους ή άλλους συγγενείς τους, ενώ στους υπόλοιπους αποδίδονται κατηγορίες για εξυβρίσεις ή απειλές, χωρίς χειροδικίες.

Οι δράστες οδηγούνται ενώπιον των δικαστικών αρχών, αλλά ελάχιστοι από αυτούς προφυλακίζονται. Όπως αναφέρει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ορισμένοι από τους 120 προφυλακισθέντες είχαν κατηγορηθεί και για άλλα αδικήματα, τα οποία συνεκτιμήθηκαν για την απόφαση να προφυλακιστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δράστες καταδικάζονται σε μικρές ποινές και αφήνονται ελεύθεροι ή οι δίκες αναβάλλονται επ’ αόριστον. Πρόκειται για ένα γεγονός που είδαμε ότι ανοίγει νέο διάλογο για τις προφυλακίσεις και την επίσπευση των διαδικασιών για την εκδίκαση υποθέσεων, μετά από τη γυναικοκτονία της 40χρονης στο Μενίδι, όπου εκκρεμούσε η δίκη για ενδοοικογενειακή βία, αλλά και έπειτα από τη δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής στη Μυρτιά Ηλείας, όπου ο 37χρονος θείος και δολοφόνος της θα δικαζόταν σε δεύτερο βαθμό για βιασμό ανήλικης

Ενδοοικογενειακή βία: Ο Γ. Φλωρίδης προανήγγειλε διατάξεις για την ενίσχυση του πλαισίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, προανήγγειλε την ανακοίνωση πλέγματος διατάξεων για την ενίσχυση του υφιστάμενου πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία. Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ στον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου από τον σύζυγό της και γνωστό ποινικολόγο, Απόστολο Λύτρα. 

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, οι ενισχυτικές διατάξεις θα ορίζουν πιο συγκεκριμένα το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. «Αν δεν είχαμε το πλέγμα προστασίας, ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που εξέτασε τη σύζυγο του Απόστολου Λύτρα, που ξυλοκοπήθηκε, σε μια ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, θα βρίσκονταν με χειροπέδες. Δάσκαλοι και μαθητές που αναφέρουν τέτοια περιστατικά βίας έχουν χτυπηθεί». 

Ο κ. Φλωρίδης έκανε λόγο για μεγάλη αλλαγή στον νέο ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας, παρά το γεγονός - όπως είπε - ότι το σχετικό νομοσχέδιο δέχτηκε σφοδρή κριτική από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d23r5agrioeh)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.