Ελλαδα

Φωτιά Βάρη - Κορωπίου: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Τα στοιχεία για τον εμπρησμό

Βίντεο με τον δράστη να προκαλεί την φωτιά στα χέρια των Αρχών

Γιώργος Σόμπολος
Γιώργος Σόμπολος
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
πυροσβεστες, φωτια
Πυροσβέστες και εθελοντές προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά στη Βάρη - Κορωπίου © ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Φωτιά Βάρη - Κορωπίου: Σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις - Τα στοιχεία για τον εμπρησμό

Μπιτόνι με εύφλεκτο υγρό και στουπιά βρέθηκαν στον παράδρομο της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου, όπου ξέσπασε η φωτιά σήμερα το μεσημέρι στο ύψος του Κορωπίου, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της πυροσβεστικής.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d244asu03qdd)

Βίντεο δείχνει τον δράστη να προκαλεί τη φωτιά

Οι αρχές, εντόπισαν μάλιστα και οπτικό υλικό από κάμερα ασφαλείας επιχείρησης στην οποία φαίνονται οι κινήσεις του δράστη να προκαλεί την φωτιά που προξένησε σημαντικές καταστροφές σε περιουσίες πολιτών αλλά και σε μεγάλη δασική έκταση.

«Υπάρχουν τεκμηριωμένες ενδείξεις ότι η αιτία δεν ήταν μόνο οι καιρικές συνθήκες. Οι ανακριτικές Αρχές της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει εμπρηστή να βάζει ξεκάθαρα φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου», ανέφερε σε δήλωση του πριν από λίγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Μάλιστα, εκτίμησε πως όταν δοθεί η άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής φωτογραφίες του εμπρηστικού μηχανισμού θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Πώς ξέσπασε η φωτιά - Ζημιές σε επιχειρήσεις 

Η φωτιά ξέσπασε από τον παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου από οικόπεδο πίσω από μια επιχείρηση σκαφών με αποτέλεσμα να μεταδοθεί σύντομα λόγω των ανέμων σε παρακείμενες επιχειρήσεις και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από επιχειρήσεις κι έχει προκαλέσει ζημιές. Νωρίτερα υπήρχαν πράγματι αναφορές ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από ξερά χόρτα και επεκτάθηκε σε επιχείρηση, ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ξεκίνησε από ένα πάρκινγκ σκαφών, όταν ένα σκάφος ανεφλέγη.

Καλύτερη η εικόνα του μετώπου

Η φωτιά στο Κορωπί έχει οριοθετηθεί και πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Ωστόσο, για τις επόμενες ώρες ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αυτήν τη στιγμή, στο σημείο βρίσκοναι 145 πυροσβέστες με 45 οχήματα, 4 πεζοπόρα της 1ης Ομάδας Δασοκομάντος και 17 εναέρια μέσα (6 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων το 1 του ΓΕΕΘΑ) μαζί με πλήθος εθελοντών, δυνάμεις των ΟΤΑ αλλά και την Ελληνική Αστυνομία που συνέδραμε στις ασφαλείς εκκενώσεις και από αέρος συνδράμουν 6 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα. Οι προσπάθειες των εναέριων μέσων στο σημείο είναι συνεχείς, με τα Καναντέρ να επιχειρούν συνεχώς, ενώ από τη φωτιά απειλούνταν σπίτια και επιχειρήσεις.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d242214lsxb5)

Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στα εξής σημεία:

1. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και Ηρακλειδών,

2. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και Λεωφόρου Αγίας Μαρίνας,

3. Έξοδο Αττικής Οδού προς Κορωπί,

4. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου από τη λεωφόρο Αναργυρούντος,

5. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου από την οδό Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί,

6. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και Λεωφόρο Κορωπίου – αεροδρομίου, στο ρεύμα προς παραλία,

7. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου από το ύψος της οδού Καλύμνου,

8. Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και λεωφόρο Ποσειδώνος,

9. από τη συμβολή των οδών Άνδρου και Ασημάκη Παλαιστού.

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Πολύ δύσκολη η κατάσταση, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν

Κάτοικοι με τις μάνικες ανά χείρας και όποιο πρόσφορο μέσο προσπαθούν να προστατεύσουν σπίτια τους και να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης. «Η φωτιά κατέβηκε το βουνό σε 5 λεπτά. Από το σπίτι του γείτονα πέρασε η φωτιά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ κάτοικος στο Κίτσι. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d23xv67kwdgp)

Το γεγονός που προβληματίζει τις αρχές είναι - σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ - ότι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δύο εστίες φωτιάς στον παράδρομο της Βάρης - Κορωπίου κοντά στο πάρκινγκ σκαφών. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d23yz9omhe21)

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βάρη

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει θέσει 10 υδροφόρα οχήματα και τρία μηχανήματα έργου στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε σειρά μηνυμάτων στους κατοίκους γύρω περιοχών για να είναι σε ετοιμότητα ενώ κάλεσε όσους είναι στους οικισμούς Λαμπρίκα και Κίτσι να απομακρυνθούν προς Βάρη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.