Ελλαδα

Φωτιά στη Βάρη - Κορωπίου: Μέσα στον οικισμό Κίτσι οι φλόγες - Ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις - Πέφτουν οι άνεμοι

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Φωτιά στη Βάρη Κορωπίου: Ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις - Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στην περιοχή της λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου. Τη φωτιά συντηρούν οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και ήδη έχει προκαλέσει ζημιές σε επιχειρήσεις και κάποιες διάσπαρτες κατοικίες της περιοχής. Τα εναέρια μέσα πετούν πάνω από το μέτωπο, πραγματοποιούν ρίψεις νερού, ενώ σε πιο μεγάλο ύψος πετούν τα επιβατικά αεροσκάφη που βρίσκονται σε διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η φωτιά ξέσπασε από τον παράδρομο της Λεωφόρου Βάρης – Κορωπίου από οικόπεδο πίσω από μια επιχείρηση σκαφών με αποτέλεσμα να μεταδοθεί σύντομα λόγω των ανέμων σε παρακείμενες επιχειρήσεις και σε έκταση με χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έχει περάσει μέσα από επιχειρήσεις κι έχει προκαλέσει ζημιές. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι η φωτιά ξεκίνησε από εργασίες που γινόνοτυσαν στο συγκεκριμένο οικόπεδο. 

Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Εκκενώθηκε ο ιππικός όμιλος και τρία σχολεία

Στην εκκένωση τριών σχολείων και του Ιππικού Ομίλου Βάρης προχώρησε η αστυνομία. Τα άλογα του Ιππικού Ομίλου μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της Ομοσπονδίας στο Μαρκόπουλο. Νωρίτερα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα irafina.gr οι κάτοικοι λίγο μετά τις 14.20 έλαβαν τρίτο μήνυμα από το 112 το οποίο τους καλούσε να απομακρυνθούν από το Κίτσι προς τη Βάρη.

«Σχεδόν κάθε 10 λεπτά ξεσπά μία πυρκαγιά»: Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

«Κάθε δέκα λεπτά έχουμε μία νέα φωτιά, πολύ δύσκολη η σημερινή μέρα», τόνισε στο πλαίσιο ενημέρωσης των ΜΜΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης. Έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις υπογράμμισε ο κ. Βαθρακογιάννης.


Σχετικά με τη φωτιά στη Βάρης – Κορωπίου είπε ότι άρχισε από χαμηλή βλάστηση κοντά στη Σχολή Ευελπίδων.Η φωτιά επεκτάθηκε ταχύτατα λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έφτασαν τα 8 μποφόρ. Γι' αυτό και κρίθηκε αναγκαίο να εκδοθεί προειδοποιητικό 112 και στη συνέχεια άλλα δύο μηνύματα, για την εκκένωση των δύο περιοχών Λαμπρικά και Κίτσι.Έκανε γνωστό ότι όπου χρειάζεται η ΕΛΑΣ βοηθά στην απομάκρυνση κατοίκων από την περιοχή. «Προέχει η ασφάλεια των κατοίκων, οι δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς», ανέφερε. 

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε σε μία ακόμα επικίνδυνη πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στο Κρανίδι ενώ τόνισε τη σημασία του να επιδείξουν όλοι προσοχή.

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: Πολύ δύσκολη η κατάσταση, οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν

Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση κάνει λόγο ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν», είπε ο κ. Κωνσταντέλλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη συνέχεια τόνισε:

«Η πυρκαγιά μαίνεται και έχει δοθεί εντολή εκκένωσης σε Λαμπρικά και Κίτσι με κατεύθυνση προς το νότο. Η βλάστηση που καίγεται είναι χαμηλή, όμως η φωτιά βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχουν κατοικίες και επιχειρήσεις, έστω και αραιοκατοικημένα. Όλος ο μηχανισμός του δήμου μας βρίσκεται στο πόδι και επιχειρεί. Έχουν συνδράμει στο Κορωπί και με τις δικές τους δυνάμεις όλοι οι γύρω δήμοι».

Ο κ. Κωνσταντέλλος είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια πληροφόρηση για καταστροφές σε σπίτια ή επιχειρήσεις.

Φωτιά στη Βάρης Κορωπίου: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Κορωπίου, προχώρησε η Αστυνομία.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της Αγίας Μαρίνας προς την οδό Θερμοπυλών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου και Ηρακλειδών
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αγίας Μαρίνας
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από την λεωφόρο Αναργυρούντος
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου από το ύψος της οδού Τσαγκαράκη στο ρεύμα προς Κορωπί
  • Λεωφόρος Βάρης-Κορωπίου στη συμβολή της με την λεωφόρο Κορωπίου-αεροδρόμιου προς την παραλία.

Παράλληλα κλειστή είναι η έξοδος της Αττικής Οδού προς Κορωπί, Αγία Μαρίνα και Βάρη.

Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: «Η φωτιά κατέβηκε το βουνό σε 5 λεπτά»

Κάτοικοι με τις μάνικες ανά χείρας και όποιο πρόσφορο μέσο προσπαθούν να προστατεύσουν σπίτια τους και να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης. «Η φωτιά κατέβηκε το βουνό σε 5 λεπτά. Από το σπίτι του γείτονα πέρασε η φωτιά», δήλωσε στον ΣΚΑΪ κάτοικος στο Κίτσι. 

Το γεγονός που προβληματίζει τις αρχές είναι - σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ - ότι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα δύο εστίες φωτιάς στον παράδρομο της Βάρης - Κορωπίου κοντά στο πάρκινγκ σκαφών. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 6 με 7 μποφόρ 

Η Περιφέρεια Αττικής συνδράμει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Βάρη

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για να συνδράμει με κάθε μέσο στις προσπάθειες του Πυροσβεστικού Σώματος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε, το μεσημέρι, σε κατοικημένη περιοχή του Δήμου Βάρης – Κορωπίου.

Από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσης της πυρκαγιάς, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει θέσει 10 υδροφόρα οχήματα και τρία μηχανήματα έργου στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα για να συνδράμει στην εκκένωση της περιοχής, εφόσον αυτό ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες και τα στελέχη της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας είναι σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Περιφέρειας και ενημερώνονται για τις εξελίξεις. Όπως επισημαίνεται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μας βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να συνδράμουν άμεσα με κάθε δυνατό τρόπο σε ό,τι τους ζητηθεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων στο πεδίο.

Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε σειρά μηνυμάτων στους κατοίκους γύρω περιοχών για να είναι σε ετοιμότητα ενώ κάλεσε όσους είναι στους οικισμούς Λαμπρίκα και Κίτσι να απομακρυνθούν προς Βάρη.