Ελλαδα

Οι εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ - Πέντε νεκροί τον Ιούνιο

Αγωνία για την τύχη τριών ακόμη ατόμων

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί και τρεις αγνοούμενοι τον Ιούνιο - Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις για τις υποθέσεις εξαφάνισης τουριστών που καταγράφηκαν τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα, πέντε τουρίστες έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τρεις - δύο γυναίκες από τη Γαλλία και ένας 59χρονος Αμερικανός - παραμένουν αγνοούμενοι. Τα διεθνή ΜΜΕ επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για τα ζητήματα που αψηφούν οι περιπατητές όταν ακολουθούν μία διαδρομή σε δυσπρόσιτα πολλές φορές μονοπάτια νησιών. 

Όπως σημειώνουν, οι τουρίστες δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από τις υψηλές θερμοκρασίες, με αποτελέσματα συχνά μοιραία για τους ίδιους. Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται σε όλες τις εξαφανίσεις τουριστών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα, με πρώτη εκείνη του παρουσιαστή του BBC, Μάικλ Μόσλεϊ στη Σύμη. Οι άλλες εξαφανίσεις τουριστών καταγράφηκαν στη Σάμο, στο Μαθράκι, στην Αμοργό, στη Σίκινο και την Κρήτη. 

Εξαφανίσεις τουριστών στην Ελλάδα: Πέντε νεκροί τον Ιούνιο

Ο Μάικλ Μόσλεϊ βρέθηκε νεκρός στη Σύμη λίγες ημέρες μετά την εξαφάνισή του στις 5 Ιουνίου. Στις 5 Ιουνίου είχε εξαφανιστεί ο 67χρονος Ολλανδός στο Ρέθυμνο, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε νεκρός. Ο Έρικ Κάλιμπετ, Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός παραμένει αγνοούμενος στην Αμοργό από τις 11 του μήνα. Τραγική, όμως, ήταν η κατάληξη για τον 70χρονο τουρίστα που αναζητείτο στο Μαθράκι. Νεκρός εντοπίστηκε στην Κρήτη ο 80χρονος Βέλγος που είχε εξαφανιστεί στις 13 Ιουνίου. Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» είναι η αγωνία για την τύχη δύο Γαλλίδων στη Σίκινο. Οι τουρίστριες 73 και 64 ετών εξαφανίστηκαν στις 14 Ιουνίου. 

Εξαφάνιση 59χρονου Αμερικανού στην Αμοργό

«Θα μείνω εδώ μέχρι να βρουν τον έρωτα της ζωής μου» δηλώνει από την Αμοργό η σύντροφος του 59χρονου τουρίστα που είναι εξαφανισμένος από την περασμένη Τρίτη (11.06).  Αν και όσο περνούν οι μέρες οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο Albert Calibet λιγοστεύουν η σύντροφός του, που βρίσκεται στο νησί, ξεσπά κατά των ελληνικών Αρχών. «Είμαι εντελώς αηδιασμένη με τον τρόπο που μας έχουν φερθεί» δήλωσε η Debbie Leshane στην εφημερίδα «The New York Post».

Η γυναίκα ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές δεν κάνουν σχεδόν τίποτα για να βρουν τον άνθρωπό της, αναγκάζοντας έτσι τους οικείους του να σπεύσουν στην Αμοργό και να οργανώσουν τη δική τους αποστολή διάσωσης. «Όλοι αξίζουν να αναζητηθούν. Ήταν ένας έμπειρος πεζοπόρος, αξίζει πραγματικά να αναζητηθεί» δήλωσε.

Όπως καταγγέλλει η σύντροφος του εξαφανισμένου τουρίστα οι υποσχέσεις των ελληνικών αρχών για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και σκύλων-ανιχνευτών έμειναν ανεκπλήρωτες, ακόμα και όταν η οικογένειά του προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα έξοδο. Στο μόνο που περιορίστηκαν, όπως λέει, ήταν να πετάξουν τα ελικόπτερα για μόλις δύο ώρες την ημέρα που εξαφανίστηκε ο 59χρονος. Οι φίλοι του ξεκινούν τις έρευνές τους κάθε μέρα στις 5 το πρωί και τελειώνουν αργά το βράδυ με τη χάραξη στρατηγικής για την επόμενη πεζοπορία έρευνας και διάσωσης.

Αλλά, όπως είπε η σύντροφός του, οι ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να εργάζονται μετά τη δύση του ηλίου. «Ας πάμε για ύπνο και ας αφήσουμε τον Albert να κοιμηθεί έξω, αυτή είναι η στάση τους» είπε η Debbie Leshane. 

«Σβήνουν» οι ελπίδες για τις δύο τουρίστριες στη Σίκινο

«Σβήνουν» οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανές οι δύο τουρίστριες από τη Γαλλία που εξαφανίστηκαν στη Σίκινο. Η 64χρονη και η 73χρονη αγνοούνται από τις 14 Ιουνίου και έως σήμερα οι έρευνες για τον εντοπισμό τους παραμένουν άκαρπες. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σικίνου, Βασίλη Μαράκη, η μία από τις δύο γυναίκες έστειλε την περασμένη Παρασκευή από το κινητό της μήνυμα στον ιδιοκτήτη του καταλύματος στο οποίο έμενε, μία φωτογραφία της πεσμένη στο έδαφος, που έλεγε «έχω πέσει, δεν αισθάνομαι καλά». Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει τις συντεταγμένες του σήματος του κινητού, παρά μόνο να συμπεράνουν απλώς ότι κινείτο στην ευρύτερη νότια περιοχή του νησιού. Οι έρευνες για τον εντοπισμό εστιάζουν στα μονοπάτια. 

Την ίδια ώρα, μία ακόμη γυναίκα - τουρίστρια από τη Γαλλία επίσης - έχει εξαφανιστεί. Οι αρχές δεν αποκλείουν οι δύο γυναίκες, οι οποίες διέμεναν σε καταλύματα σε κοντινή απόσταση, να γνωρίστηκαν και να χάθηκαν μαζί, με πιθανότερο να τους συνέβη κάτι σε κάποιο δύσβατο σημείο μονοπατιού.

«Την ημέρα που βγήκαν για πεζοπορία επικρατούσε ακραία ζέστη... Κάποια από τα μονοπάτια του νησιού μας είναι χαρτογραφημένα, κάποια άλλα όμως όχι. Δεν γνωρίζουμε καν αν οι δύο πεζοπόροι βγήκαν για περίπατο μαζί ή χώρια. Πάντως, χτενίζουμε αδιάκοπα την περιοχή και στις έρευνες συμμετέχουν πυροσβέστες από τη Σύρο, αλλά και εθελοντές» δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος του νησιού, ενώ σε δηλώσεις του στο Mega επεσήμανε ότι οι έρευνες γίνονται και με drone, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις που «χτενίζουν» τα μονοπάτια.