Ελλαδα

Κούγιας για Λύτρα: Η παραδοχή της πράξης έχει ανδρικά χαρακτηριστικά - Απαράδεκτη η ποινική δίωξη

Ο ποινικολόγος εξηγεί γιατί ο συνάδελφός του αφέθηκε ελεύθερος

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Αλέξης Κούγιας για τον Απόστολο Λύτρα και την απόφαση ο ποινικολόγος να αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε σήμερα (18.6) για την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με δράστη τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα και θύμα τη σύζυγό του - επίσης δικηγόρο - Σοφία Πολυζωγοπούλου. Ο κ. Κούγιας σημείωσε ότι «ήταν υποχρεωτικό να αφεθεί ελεύθερος», καθώς πρόκειται για πλημμέλημα και όχι κακούργημα.

«Ήταν υπερβολική η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε εις βάρος του, η ενέργεια ήταν απαράδεκτη και την παραδέχτηκε και ο ίδιος, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά ο Αποστόλης και δεν είναι ένα τυχαίο παιδί. Παραδέχτηκε την πράξη, ενώ θα μπορούσε να επιμείνει στην αρχική του θέση», είπε ο Αλέξης Κούγιας για τον συνάδελφό του, Απόστολο Λύτρα.

Αλέξης Κούγιας: Απαράδεκτη η ποινική δίωξη σε βάρος του Απόστολου Λύτρα

Ο κ. Κούγιας σημείωσε ακόμη ότι από τη συγκεκριμένη υπόθεση «αναδείχθηκαν δύο πολύ σοβαρά νομικά θέματα». «Είναι απαράδεκτη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος του. Αυτά τα χτυπήματα δεν είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, είναι επικίνδυνη σωματική βλάβη, είναι πλημμέλημα, όχι κακούργημα», σημείωσε ο Αλέξης Κούγιας. Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτά τα χτυπήματα δεν χαρακτηρίστηκαν ποτέ βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι αυτά που του προκαλούν αναπηρία ή ακρωτηριασμό ή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέλος του το θύμα. Έπρεπε να του επιβληθεί δίωξη για επικίνδυνη βλάβη και για ενδοοικογενειακή βία, τα οποία δεν δικαιολογούν προσωρινή κράτηση».

Ο Αλέξης Κούγιας διευκρίνισε ακόμη ότι ο Απόστολος Λύτρας αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν είναι ύποπτος τέλεσης της πράξης, ούτε ύποπτος φυγής. «Κακές στιγμές στη ζωή των ανθρώπων υπάρχουν πάντα. Όταν κάνει κάποιος κάτι και το παραδέχεται ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ανδρικά χαρακτηριστικά. Είναι κακοποιητής 100%. Δεν είπε κανείς ποτέ ότι πρέπει να του δώσουμε βραβείο γι’αυτό που έκανε, ο άνθρωπος αυτός έχει καταστραφεί γιατί διέλυσε την οικογένειά του. Θα ήταν σκάνδαλο αν είχε προφυλακιστεί».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας

Κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειές τους στο στάδιο της προδικασίας σε ό,τι αφορά την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ζητεί η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με την υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας με κατηγορούμενο δικηγόρο, η Πρόεδρος και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξαν κατεπείγουσα προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα για τις ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικού και εισαγγελικού λειτουργού αναφορικά με τις ενέργειες τους στο στάδιο της προδικασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης που αφέθηκε ελεύθερος ο Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που επιμέτρησαν για να αφεθεί ελεύθερος ο γνωστός ποινικολόγος παρά το βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει, είναι:

Η κατάθεση της γυναίκας του ότι ο άγριος ξυλοδαρμός έγινε για πρώτη φορά και ουδέποτε είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν, καθώς και η κατάθεση της πρώην συζύγου του, που τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν, η οποία ανακάλεσε την καταγγελία της στην τότε δίκη.

Απόστολος Λύτρας: Ομολόγησα την πράξη μου – Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου

«Ομολόγησα την πράξη μου και ζήτησα συγγνώμη και από τη σύζυγό μου, την οποία υπεραγαπάω, και από τις κόρες μου», είπε ο γνωστός ποινικολόγος, μετά την απολογία του για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του και συμπλήρωσε:

«Πραγματικά βρέθηκα σε μία κατάσταση που έγινε αυτό το περιστατικό. Και εγώ ακόμα δεν μπορώ να δώσω εξήγηση. Όπως και η ίδια κατέθεσε δεν έχω υπάρξει ποτέ στη ζωή μου βίαιος. Θα κοιτάξω να δω με ποιον τρόπο αυτό το περιστατικό που έγινε, αν μπορώ να θεραπευτώ. Να ζητήσω βοήθεια. Πραγματικά, σας το λέω ότι έχω χτίσει μια καριέρα και μία οικογένεια έγινε με κόπο και από εμένα και τη σύζυγό μου. Η πράξη η οποία έγινε είναι για εμένα κάτι αδιανόητο όπως και για αυτή. Επαναλαμβάνω ότι θα αναζητήσω τις αιτίες και τις ψυχολογικές γιατί συνέβη αυτό το περιστατικό. Δεν είναι κάτι που μπορώ να συγχωρέσω στον εαυτό μου. Να μην βρεθεί κανένας άνθρωπος σε τέτοια κατάσταση. Είναι από τις περιπτώσεις που ακούω αλλού και βλέπεται πόσο αιχμηρός είμαι και το ίδιο αιχμηρός πραγματικά είμαι και με τον εαυτό μου. Ζητάω συγγνώμη από όλο τον κόσμο, πρωτίστως από τη Σοφία και τις κόρες μου. Πιστεύω το θέμα θα ξεπεραστεί με την κατάλληλη βοήθεια», κατέληξε ο Απόστολος Λύτρας.

Η κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου για τον ξυλοδαρμό από τον Απόστολο Λύτρα

Η κατάθεση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέσω από την εκπομπή T-LIVE της Τατιάνας Στεφανίδου στον Alpha. Στην κατάθεσή της φέρεται να έχει περιγράψει λεπτομερώς το πώς κατέληξε με βαριά τραύματα, το πώς ξεκίνησε η ένταση, το ξέσπασμα βίας αλλά και το πώς πήγαν στο νοσοκομείο με την ίδια να λέει ότι έπεσε από τις σκάλες.

«Όλα αυτά τα χρόνια είμαστε και συνεργάτες στο γραφείο. Χθες 15/06/2024 πήγαμε μαζί σε εστιατόριο στη Βουλιαγμένη στα νότια προάστια με μια μεγάλη παρέα. Κάποια στιγμή γύρω στις 23.30 λογομαχήσαμε για μια ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα γιατί εγώ κοίταζα το κινητό μου και ο σύζυγός μου δεν ξέρω τι θεώρησε πάντως μου έκανε σκηνή ζηλοτυπίας» φέρεται να είπε στην κατάθεσή της, τονίζοντας πως είναι παντρεμένοι από το 2015, έχοντας αποκτήσει μαζί μια κόρη.

«Η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλούσα με την αδερφή μου στην οποία είχα αφήσει το παιδί μου για να βγούμε και η οποία μου έστελνε βιντεάκια με τη μικρή μου. Μου ζήτησε επιτακτικά να φύγουμε αλλιώς θα έκανε φασαρία μέσα στο μαγαζί. Εγώ επειδή τον είδα σε κατάσταση άνευ λόγου έξαλλη τον ακολούθησα και φύγαμε για να μην εκτεθούμε μπροστά σε φίλους μας και στον υπόλοιπο κόσμο. Μόλις έβαλε μπροστά το αυτοκίνητο άρχισε να με βρίζει και μου έριξε την πρώτη μπουνιά» λέει στη συνέχεια.

«Άρχισε να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα και σε μικρή απόσταση σε ένα απόμερο μέρος δεξιά του δρόμου που είχε χώρο σταμάτησε το αυτοκίνητο και με χτύπησε στο πρόσωπο έχοντας τα χέρια του σε γροθιά. Σημειωτέον ότι όλη αυτή την ώρα μου είχε πάρει το κινητό. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Ούρλιαζα βοήθεια και τον παρακαλούσα να σταματήσει, ενώ το πρόσωπό μου ήταν γεμάτο αίματα και τα κατάπινα και ένιωθα ότι πνίγομαι» συνεχίζει στην περιγραφή.

«Κάποια στιγμή ένιωθα ότι χάνω τις αισθήσεις μου. Προφανώς με είδε σε αυτή την κατάσταση και σταμάτησε. Τον παρακαλούσα να με πάει σε κάποιο νοσοκομείο και να μου δώσει το κινητό μου προκειμένου να ειδοποιήσω την αδερφή μου ή κάποιον δικό μου. Ο ίδιος δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα από όλα αυτά παρότι του έλεγα ότι θα πεθάνω γιατί αιμορραγούσα πάρα πολύ! Ακόμα και τα ρούχα μου είχαν γεμίσει αίματα. Με οδήγησε στο σπίτι. Εγώ όταν μπήκα μέσα με όσες δυνάμεις είχα γιατί ζαλιζόμουν πολύ και ήμουν πολύ χτυπημένη του είπα ότι πάω να πλυθώ. Όταν ανέβηκα στο δωμάτιο προκειμένου να πάρω το κουμπί πανικού που είναι συνδεδεμένο με τον συναγερμό και χτυπάει κατευθείαν στην αστυνομία με πρόλαβε και το πήρε αυτός και συνέχιζε να κρατάει το κινητό μου» λέει η σύζυγος του Απόστολου Λύτρα.

«Μπήκαμε μαζί στην είσοδο της Ευρωκλινικής. Είπα ότι θέλω να με δει γιατρός στα επείγοντα επειδή έχω χτυπήσει στο κεφάλι. Με πήρε κατευθείαν ο γιατρός στο εξεταστήριο μόνη μου και δεν επέτρεψε στον σύζυγό μου να μπει. Μαζί ήρθε και μια νοσοκόμα. Μόλις με πλησίασε η νοσοκόμα της είπα αμέσως ότι με έχει χτυπήσει ο άνδρας μου. Ότι φοβάμαι και τον ίδιο και το είπα και στον γιατρό. Μου είπαν ότι θα ειδοποιήσουν την αστυνομία… Όπως πράγματι και έγινε» συνεχίζει για να προσθέσει: «Μου παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Όταν έκτοτε ο αστυνομικός, επειδή δεν ήθελα να καταλάβει κάτι ο άνδρας μου και να φύγει και δεν ήξερα αν εκείνη τη στιγμή έπρεπε να τον εμπιστευθώ, κυρίως δεν ήθελα να φύγει γιατί δεν είχα ειδοποιήσει την αδερφή μου για το τι είχε συμβεί γιατί κρατούσε την κόρη μου. Είπα στον αστυνομικό ότι είμαι δικηγόρος και δεν ήθελα να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή αλλά του είπα να πάρει την κατάθεση του γιατρού. Ενώ εγώ θα πήγαινα να εξεταστώ από ιατροδικαστή. Σημειωτέον ότι αμέσως μόλις είπα στον γιατρό τι είχε συμβεί έβγαλε φωτογραφίες με το κινητό του. Όταν έφτασε η αστυνομία ο σύζυγός μου έδωσε το κινητό μου στον γιατρό ο οποίος μου το έδωσε και έτσι έβγαλα φωτογραφίες με το δικό μου κινητό τις οποίες θα τυπώσω και θα σας τις προσκομίσω. Ο αστυνομικός επέμενε ότι έπρεπε να δώσω κατάθεση εκείνη τη στιγμή. Του είπα να γράψει ότι έπεσα από τις σκάλες και να μου δώσουν κουμπί πανικού έτσι ώστε οι αστυνομικοί να αντιληφθούν τι είχε συμβεί και όχι ο άνδρας μου» καταλήγει στην κατάθεσή της.