Ελλαδα

Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι της φράουλας»

Από πήρε το όνομά του

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι της φράουλας» - Από πήρε το όνομά του

Η Πανσέληνος Ιουνίου 2024 πλησιάζει και σύντομα το «φεγγάρι της φράουλας» - όπως αλλιώς ονομάζεται - θα φωτίσει τον καλοκαιρινό ουρανό. 

Οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι το «φεγγάρι της φράουλας» θα είναι ασυνήθιστα χαμηλά στον ουρανό, θα φαίνεται αρκετά μεγάλο και θα μπορούσε να είναι ακόμη και πολύχρωμο. Όπως σημειώνει το space.com, με δεδομένο ότι η πανσέληνος του Ιουνίου 2024 συμβαίνει κοντά στο ηλιοστάσιο, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια του έτους, τότε η πανσέληνος αυτού του μήνα είναι «η χαμηλότερη που έχουμε δει εδώ και χρόνια». Επειδή το φεγγάρι είναι τόσο χαμηλά, θα φαίνεται μεγαλύτερο από ποτέ. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως «Ψευδαίσθηση της Σελήνης».

«Το απόγευμα της 21ης ​​Ιουνίου - αμέσως μετά τη δύση του ηλίου - κοιτάξτε προς τα νοτιοανατολικά για να παρακολουθήσετε την πανσέληνο να ανατέλλει απαλά πάνω από τον ορίζοντα», συνιστά το Old Farmers Almanac και προσθέτει: «Εκεί, θα φαίνεται μεγάλο και χρυσαφένιο».

Πανσέληνος Ιουνίου 2024: Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι της φράουλας»

Η πανσέληνος του Ιουνίου φέρει το όνομα «φεγγάρι της φράουλας», αλλά η προέλευση της ονομασίας δεν έχει καμία σχέση με την απόχρωση ή την εμφάνιση της σελήνης. Οι φυλές Algonquin της Αμερικής που κατοικούν στις βορειοανατολικές ΗΠΑ – μαζί με τους λαούς Ojibwe, Dakota και Lakota – χρησιμοποίησαν την ονομασία «φεγγάρι της φράουλας» για να σηματοδοτήσουν την ώρα για τη συλλογή ώριμων φραουλών που έρχονται τον Ιούνιο. 

Πότε θα δούμε το «φεγγάρι της φράουλας»

Οι πολίτες μπορούν να δουν το «φεγγάρι της φράουλας» αν στρέψουν τα κεφάλια τους ψηλά στον ουρανό στις 22 Ιουνίου. Η πανσέληνος θα είναι ορατή σχεδόν για τρεις ημέρες.