Ελλαδα

«Καμπανάκι» από διεθνή ΜΜΕ για τις απώλειες τουριστών εν μέσω καύσωνα σε ελληνικά νησιά

Ο θανατηφόρος συνδυασμός πεζοπορίας και ακραίων θερμοκρασιών

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μονοπάτι με άμμο που καταλήγει σε παραλία στη Γαύδο
Πολλοί τουρίστες αγαπούν να κάνουν πεζοπορία στα νησιά © Alexandros Michailidis / SOOC

Διεθνή ΜΜΕ ενημερώνουν τους τουρίστες για τις οδηγίες προφύλαξης εν μέσω καύσωνα και ζητούν τη λήψη μέτρων για τα μονοπάτια πεζοπορίας

Πληθαίνουν οι αναφορές στον διεθνή Τύπο για τους τουρίστες που αγνοούνται ή έχουν χάσει τη ζωή τους σε νησιά της χώρας μας τις τελευταίες 15 ημέρες.

Η αρχή έγινε με τον Βρετανό παρουσιαστή Μάικλ Μόσλεϊ. Το γεγονός ότι εργαζόταν στο BBC και ήταν ευρύτερα γνωστός έστρεψε τους προβολείς στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Σύμη, όπου είχε εξαφανιστεί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Η είδηση ότι τελικά εντοπίστηκε νεκρός κυριάρχησε στα βρετανικά ΜΜΕ. Με αφορμή τον θάνατο του Μόσλεϊ, οι ανταποκριτές των βρετανικών μέσων άρχισαν να αναφέρονται και σε άλλες εξαφανίσεις. Το κοινό στοιχείο είναι πως πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που θέλησαν να περπατήσουν στα ειδικά μονοπάτια, αλλά που το έκαναν μέσα σε ακραίες συνθήκες, δηλαδή εν μέσω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που βίωσε δύο φορές η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι τουρίστες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους από τον καύσωνα

Ο Guardian έκανε ρεπορτάζ για το θέμα πριν από λίγα 24ωρα, επισημαίνοντας στον τίτλο του άρθρου: «Οι τουρίστες της Ελλάδας εμφανίζονται να έχουν ελλιπή πληροφόρηση για τους κινδύνους από τον καύσωνα, προειδοποιούν οι διασώστες».

«Η Ελλάδα πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και αυξάνονται οι φόβοι ότι οι ξένοι επισκέπτες δε γνωρίζουν ή δεν ενημερώνονται σωστά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερπροσπάθεια εν μέσω καύσωνα» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Mosley είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 5 Ιουνίου υπό υψηλές θερμοκρασίες για έναν περίπατο. Την προηγουμένη, είχαν καταγραφεί θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Ελευσίνα με 39,3 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον θάνατο του 67χρονου Mosley, σημειώνει ο Guardian.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει με αναφορά στην αναζήτηση που εξελισσόταν στη Σάμο για τον εντοπισμό ενός Ολλανδού τουρίστα ο οποίος εξαφανίστηκε σε μονοπάτι πεζοπορίας. Ο 74χρονος Ολλανδός εντοπίστηκε νεκρός το Σάββατο (15/6) σε μικρή χαράδρα, κοντά σε μια σπηλιά, στην περιοχή του Λιμνιώνα. Είχε ξεκινήσει την Κυριακή 9 Ιουνίου για πεζοπορία ακολουθώντας μια απαιτητική διαδρομή, του μονοπατιού «13» προς Κλήμα – Αγία Κυριακή. Υπάρχουν αναφορές ότι εθεάθη στο Κλήμα στις 14:00 και έδειχνε ταλαιπωρημένος. Το γεγονός ότι εντοπίστηκε υπό αυτές τις συνθήκες νεκρός επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Guardian που γινόταν ενώ ακόμα βρισκόταν σε εξέλιξη η αναζήτηση στη Σάμο.

Ο Δημήτρης Κατατζής, επικεφαλής της ομάδας διάσωσης της Σάμου, είχε δηλώσει ότι οι αποστολές γίνονται πιο δύσκολες επειδή οι τουρίστες, που συχνά δεν γνώριζαν τους κινδύνους, «ξεφεύγουν από το δρόμο» για να δουν τοποθεσίες και στη συνέχεια χάνονται. «Χθες είδαμε ένα ζευγάρι (αλλοδαπών) να περπατάει σε ένα μονοπάτι στους 41 βαθμούς Κελσίου χωρίς καπέλα», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Αψηφά τη λογική».

Πόσοι τουρίστες έχουν χαθεί στα νησιά

Εκτός από τον Μόσλεϊ και τον Ολλανδό τουρίστα, νεκρός εντοπίστηκε την Κυριακή (17/6) και ένας 55χρονος Αμερικανός που αγνοούνταν στο Μαθράκι Κέρκυρας. Η σορός του βρέθηκε στην παραλία. Στις αρχές του μήνα ακόμη δύο τουρίστες είχαν χάσει τη ζωή τους σε διαφορετικές περιοχές της Κρήτης. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η αγωνία για τις δύο Γαλλίδες τουρίστριες ηλικίας 64 και 73 ετών, τα ίχνη των οποίων χάθηκαν την Παρασκευή (14/06), στη Σίκινο. Τις ίδιες ημέρες εξαφανίστηκε επίσης ένα ζευγάρι Ισραηλινών στη Βυτίνα της Πελοποννήσου.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου είχε αναφέρει σχετικά: «Όλοι αυτοί φαίνεται ότι έχουν κινηθεί μέσα σε μονοπάτια. Η αναφορά που έχουμε είναι ότι έχουν αποχωρήσει από το κατάλυμα στο οποίο έμεναν για να διασχίσουν ένα μονοπάτι. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στα νησιά, ιδιαίτερα από τουρίστες που δεν έχουν ξαναεπισκεφτεί την πατρίδα μας».

Η αναζήτηση για τον Eric Calibet

Την ίδια ώρα ένας 59χρονος Αμερικανός εξακολουθεί να αγνοείται στην Αμοργό. Πρόκειται για τον Eric Calibet, συνταξιούχο αστυνομικό από το Λος Άντζελες και τακτικό επισκέπτη της Αμοργού. Εθεάθη για τελευταία φορά την Τρίτη (11/6) να κάνει μόνος της πεζοπορία στο κυκλαδίτικο νησί. Είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί για πεζοπορία τεσσάρων ωρών, σε μια ημέρα που η θερμοκρασία επρόκειτο να ξεπεράσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι αργά την Πέμπτη (13/6), σχεδόν 48 ώρες αφότου ο φίλος με τον οποίο έμενε μαζί ειδοποίησε την αστυνομία για τη μη επιστροφή του, ο Calibet εξακολουθούσε να αγνοείται. Η τελευταία γνωστή επαφή του πιστεύεται ότι ήταν ένα μήνυμα που έστειλε από το κινητό του τηλέφωνο στην αδελφή του. Λόγω του αξιώματος που είχε ο 59χρονος Αμερικανός, συνάδελφοί του από το Λος Αντζελες έχουν κινητοποιηθεί -δύο από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες.

«Καμπανάκι» από διεθνή ΜΜΕ για τις απώλειες τουριστών εν μέσω καύσωνα σε ελληνικά νησιά

Προειδοποιήσεις από αμερικανικά μέσα ενημέρωσης

Με τον θάνατο του παρουσιαστή του BBC Μάικλ Μόσλεϊ να έχει λάβει ιδιαίτερη δημοσιότητα, η κινητοποίηση που υπάρχει για τον Eric Calibet έχει αρχίσει να παίρνει χώρο και χρόνο στις ειδήσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Οι New York Times και η Washington Post δημοσίευσαν ρεπορτάζ το Σαββατοκύριακο υπογραμμίζοντας ότι καταγράφονται απώλειες τουριστών στα ελληνικά νησιά εν μέσω καύσωνα.

Οι New York Times επισημαίνουν το γεγονός ότι εκείνοι που εξαφανίστηκαν ή εντοπίστηκαν νεκροί είχαν πάει για πεζοπορία υπό υψηλές θερμοκρασίες και ενώ το ένα κύμα καύσωνα διαδέχεται το άλλο τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι παγίως οι Αρχές εκδίδουν οδηγίες για την προφύλαξη των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών και εκείνων που έχουν προβλήματα υγείας, μεταξύ άλλων συστήνοντας να παραμείνουν μέσα σε δροσερούς χώρους και να ενυδατώνονται, ωστόσο δεν απαγορεύονται δραστηριότητες όπως η πεζοπορία. Τονίζεται, δε, ότι για τον λόγο αυτό έκλεισε η Ακρόπολη για τις μεσημβρινές ώρες, τα προηγούμενα 24ωρα εν μέσω καύσωνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ερυθρός Σταυρός κινητοποιήθηκε για να μοιράσει μπουκαλάκια με νερό σε τουρίστες που περίμεναν στην ουρά για να επισκεφθούν την Ακρόπολη τις προηγούμενες ημέρες, καθώς καταγράφηκαν ακόμη και περιστατικά λιποθυμιών.

Την ίδια στιγμή, η Washington Post επισημαίνει στο ρεπορτάζ της, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοσή της, ότι υπάρχουν αγνοούμενοι τουρίστες σε ελληνικά νησιά εν μέσω καύσωνα. Στο άρθρο γίνεται εκτεταμένη αναφορά στα περιστατικά καθώς και σε οδηγίες προφύλαξης ώστε οι Αμερικανοί και άλλοι τουρίστες που ίσως δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, να παραμείνουν ασφαλείς καθώς κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. 

«Καμπανάκι» από διεθνή ΜΜΕ για τις απώλειες τουριστών εν μέσω καύσωνα σε ελληνικά νησιά
Ανάγκη λήψης μέτρων στα περιπατητικά μονοπάτια

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει πληθώρα δημοσιευμάτων που επισημαίνουν τον κίνδυνο του συνδυασμού καύσωνα και πεζοπορίας, την ώρα που ο περιπατητικός τουρισμός στα νησιά βρίσκεται σε άνοδο. Το ρεπορτάζ του Guardian κατέληγε υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης μέτρων για τα μονοπάτια που έχουν χαραχθεί και σημανθεί για πεζοπορία.

«H Ελλάδα βιώνει όλο και πιο υψηλές θερμοκρασίες, με ρεκόρ τους 48C που καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι. […] Η ακραία ζέστη και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί έχουν προκαλέσει αιτήματα για καλύτερη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. «Θα ήθελα να δω περισσότερες κάμερες και καλύτερο φωτισμό αυτών των μονοπατιών» δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Ελευθέριος Παπακαλοδούκας στον Guardian. «Αν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την τραγωδία του θανάτου του Mosley, είναι ότι αυτά τα μονοπάτια πρέπει να φροντίζονται καλύτερα, ώστε να μην χάνονται οι άνθρωποι».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τοπικοί αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης την καλύτερη ενημέρωση των τουριστών, ενώ άλλοι επισήμαναν ότι οι πεζοπορικοί σύλλογοι σε απομακρυσμένες περιοχές που έχουν την τεχνογνωσία και την ικανότητα να βελτιώνουν τα μονοπάτια θα πρέπει να υποστηρίζονται καλύτερα οικονομικά και τεχνολογικά, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα μονοπάτια είναι λιγότερο επικίνδυνα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.