Ελλαδα

Athens Pride 2024: Εξηγώντας γιατί ένας νόμος δεν αρκεί

Οι διεκδικήσεις του Athens Pride 2024, όσα έγιναν και οσα ακόμη καθυστερούν

Χριστίνα Γαλανοπούλου
Χριστίνα Γαλανοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 920
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Athens Pride
Athens Pride © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/Eurokinissi

Το Athens Pride 2024 έχει ένα σύνθημα που εξηγεί γιατί ακόμη έχουμε δρόμο μέχρι την πλήρη ισότητα και συμπερίληψη

«Ένας νόμος δεν αρκεί». Αυτό είναι το γενικό σύνθημα του Pride 2024 και όσοι ζουν στην Ελλάδα, προνομιούχοι ή όχι, gay, straight, trans άτομα γνωρίζουν από πού εμπνέεται και πόσους μήνες πίσω φτάνει.

Εκεί στα μισά του περασμένου Φλεβάρη, όταν το Athens Pride και η LGBTQI+ Κοινωνία των Πολιτών ναι μεν γιόρταζαν τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο και την τεκνοθεσία για ομόφυλα ζευγάρια  (Ν.4089/2024), όμως κάποιοι έλειπαν από αυτήν τη γιορτή. Ακόμα χειρότερα: πολλά ενεργά μέλη της κοινότητας θεωρούν αυτήν τη νίκη  μισή.

Athens Pride 2024
Athens Pride 2024 © Athens Pride

Η Δήμητρα Κυρίλλου, πολιτικός μηχανικός, συγγραφέας & μέλος του σωματείου των Proud Seniors Greece, της πρώτης συλλογικότητας που αυτοοργανώθηκε στην Ελλάδα με μέριμνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα 50 ετών και άνω, μου εξηγεί: «Όση η χαρά εκείνο το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, τόση και η αίσθηση και η σιγουριά ότι επρόκειτο για μισή νίκη. Είχαμε συμφωνήσει σε αυτό σε εκείνη τη μικρή συγκέντρωση, πως κανείς δεν πανηγυρίζει με το γεγονός ότι μας επέστρεψαν ένα κλεμμένο μας δικαίωμα και ότι όλο αυτό το κλίμα στα media δεν ήταν παρά η αναπαραγωγή της κυρίαρχης άποψης».

Τι απέγινε με τον Ξενώνα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και η ενημέρωση από τον Χάρη Δούκα

Ποιες είναι τώρα, όμως, οι διεκδικήσεις και πέρα από το ευρύτερο πολιτικό αφήγημα που λέει ότι αυτός ο Νόμος (Ν.4089/2024), αποτελεί μια εν γένει προστατευτική ασπίδα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα;

Η Κυρίλλου επανέρχεται ολόσωστα σε μερικά φλέγοντα ζητήματα που ο Νόμος αφήνει απ’ έξω: «Έχει μεγάλες τρύπες ο Νόμος. Δεν ξεχνάμε τα τρανς άτομα! Δεν ξεχνάμε το διαρκές αίτημα για συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή στα σχολεία. Δεν ξεχνάμε όσα ακούμε δυο χρόνια τώρα για τον Ξενώνα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, αλλά δεν τον βλέπουμε. Τουλάχιστον, η παρούσα δημοτική αρχή είχε την πρόνοια να μας ενημερώσει για τη μελέτη αναπαλαίωσης του κτιρίου στην Ακομινάτου και για το πότε είναι να δημοπρατηθεί η ανακαίνιση του κτιρίου. Και πάλι, όμως, μιλάμε για κάτι απολύτως αναγκαίο για τα ευάλωτα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που ακόμη το περιμένουμε».

Οι διεκδικήσεις του ATHENS PRIDE 2024

Όλα αυτά, σε μια χρονική συγκυρία όπου η... φιλο-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική εξασφάλισε αρκετές ψήφους στην παρούσα δημοτική αρχή, ωστόσο επί της ουσίας έργο δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται και από τη διοργάνωση του Pride Athens, διαχρονικά εντοπίζονται ανεπάρκειες στους διάφορους νόμους που αφορούν τη LGBTQI+ κοινότητα, ενώ σχεδόν ποτέ δεν εξαλείφονται συνολικά «τα εμπόδια στην κοινωνική ένταξη που τα LGBTQI+ άτομα αντιμετωπίζουν συστηματικά στην οικογένεια, στον εργασιακό και στον δημόσιο χώρο, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε όλες τις πτυχές του καθημερινού βίου».

Athens Pride
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/Eurokinissi

«Παρά τους νόμους που διασφαλίζουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (Ν.4491/2017), την ισότητα (Ν.4604/2019) και την απαγόρευση ιατρικά μη αναγκαίων χειρουργικών επεμβάσεων σε ίντερσεξ παιδιά (Ν.4958/2022), η απουσία της τρίτης καταχώρισης φύλου –που εφαρμόζεται ευρέως στην Ευρώπη– έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική, σωματική και κοινωνική ευημερία, και δημιουργεί γραφειοκρατικά εμπόδια για τα άτομα που δεν ταυτίζονται με το δίπολο άνδρας γυναίκα. Αν και τα τρανς άτομα μπορούν να αλλάξουν επίσημα τα ονόματα και τους δείκτες φύλου τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή. Μεταξύ των πολλών εμποδίων για την τεκνοθεσία στον νέο νόμο περί γονικής μέριμνας, η μη αναγνώριση της τρανς γονεϊκότητας διατηρεί τα νεκρά προσωπικά στοιχεία του γονέα στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο φετινό μήνυμα του Athens Pride.

Athens Pride
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/Eurokinissi

Πέρα από την προσέγγιση τρανς ατόμων, την έλλειψη ολοκληρωμένης και συμπεριληπτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης και τα κενά στο υγειονομικό σύστημα που επιτρέπει ακόμη τον στιγματισμό ατόμων με ΗΙV, ο αντιρατσιστικός νόμος (Ν.4285/2014) δεν καταφέρνει να αποτρέψει τις βίαιες επιθέσεις ή τη ρητορική μίσους στον δημόσιο λόγο «ακόμα και από ισχυρά πρόσωπα της πολιτικής και του κλήρου».

Πρόγραμμα και μια εκδήλωση που σπάει τα ταμπού

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση «ακόμα και με τη φετινή νίκη του LGBTQI+ κινήματος, είναι πολλά ακόμα όσα χρειάζονται να γίνουν για να δημιουργηθεί το ασφαλές κλίμα σεβασμού και συμπερίληψης που αξίζει σε κάθε μέλος της κοινωνίας».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των event του Athens Pride 2024: athenspride.eu/athens-pride-events-2024/

Ο χάρτης των διεκδικήσεων: athenspride.eu/diekdikiseis/

Στο πλαίσιο του Athens Pride 2024, αξίζει να παρακολουθήσετε την εκδήλωση «Κόβεται το Σεξ», με τη σφραγίδα των Proud Seniors Greece (Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ+Ατόμων 50 και Άνω) για τον ηλικιακό ρατσισμό στη σεξουαλική επαφή, ακόμα και μέσα στην Κοινότητα. Προσωπικά βιώματα, επιστημονικά στοιχεία, εικόνες, βίντεο και ένας διαδραστικός τρόπος με τον οποίο όλ@ θα μπορούν να παρεμβαίνουν κρατώντας την ανωνυμία τους.

Athens Pride 2024 - Ένας Νόμος Δεν Αρκεί

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις:

Σοφία Αντωνιάδου, Κλινική Ψυχολόγο (BSc), Σεξολόγο (MSc), Ψυχοδυναμική (GSRD) Ψυχοθεραπεύτρια

Μαρίνα Αρβανιτάκη, Κλινική Επόπτρια (GSRD), Ψυχολόγος, Sex Therapist Sex Positive προσέγγισης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.