Ελλαδα

Καθαρισμός οικοπέδων και πυρκαγιά: Πότε εκπνέει η προθεσμία

Πότε εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα πρόστιμα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οικόπεδα και πυρκαγιά: Πότε εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα πρόστιμα

Έχοντας μπει για τα καλά στο καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν το πρώτο δεκαπεθήμερο του Ιουνίου του 40 βαθμούς Κελσίου, οι πυρκαγιές ευδοκιμούν υπό αυτές τις συνθήκες.

Ένας άλλος βασικός λόγος που συμβάλλει στην εξάπλωση των πυρκαγιών είναι τα αμέτρηση ακαθάριστα οικόπεδα που λειτουργούν ως «βραδυφλεγείς βόμβες». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, μπάζα, σκουπίδια, σπασμένα μπουκάλια και εύφλεκτα πλαστικά, είναι πεταμένα σε οικόπεδα που συνορεύουν με κατοικημένες περιοχές, στον Γέρακα.

Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, το εν λόγο ρεπορτάζ εντόπισε τη δασική περιοχή, όπου πετιούνται παράνομα ξερά κλαδιά και χόρτα.

Στην Κάτω Κηφισιά, δίπλα στο εργοστάσιο που κάηκε, βρίσκονται πολλά ακαθάριστα οικόπεδα που αποτελούν κίνδυνο για τη βιομηχανική περιοχή.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς με τον τεράστιο όγκο υλικού που συσσωρεύεται δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν και να μεταφέρουν τα υλικά στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Πότε εκπνέει η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων και τα πρόστιμα

Έως τις 30 Ιουνίου έχει παραταθεί η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr. H νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για υποβολή αίτησης καθαρισμού οικοπέδων από τους Δήμους, αλλά και για καταγγελία των ιδιοκτητών που δεν έχουν καθαρίσει ακάλυπτους χώρους.

Ψευδής δήλωση οδηγεί σε πρόστιμα από 1.000 έως και 54.000 ευρώ.

Σε ένα μήνα, από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, από την 1η Μαΐου έως και τις 13 Ιουνίου, η Πυροσβεστική έχει πραγματοποιήσει 56 συλλήψεις και έχει επιβάλει 170 διοικητικά πρόστιμα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι κυρώσεις επιβλήθηκαν για την παράνομη καύση ύλης, όπως ξερά χόρτα, περιττώματα ζώων και απορρίμματα.