Ελλαδα

Καύσωνας: Πώς να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό για περισσότερη δροσιά και χαμηλότερη κατανάλωση

Πόσο «καίει» μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καύσωνας: Tips για εξοικονόμηση ενέργειας στο κλιματιστικό  - Πόσο «καίει» μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Με το κύμα καύσωνα να μετατρέπει σε «καμίνι» ολόκληρη τη χώρα σήμερα και το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει ξανά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, το air condition έχει γίνει η αγαπημένη μας ηλεκτρική συσκευή αυτές τις μέρες.

Οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες να κατεβάσουν τις τέντες και τα ρολά στα σπίτια τους και ή να έχουν έχουν κλειστά τα παντζούρια κατά τις μεσημεριανές ώρες. Επίσης, καλό θα είναι να γίνεται αερισμός των δωματίων κατά τις νυχτερινές ώρες, ώστε να αποφορτιστεί ο εσωτερικός χώρος από το θερμικό φορτίο που έχει συγκεντρωθεί όλη την ημέρα. Επιπλέον, οι ειδικοί προτείνουν να καταβρέχετε τις βεράντες ή τις αυλές των σπιτιών σας, κατά τις απογευματινές ώρες.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία για το κλιματιστικό εν μέσω καύσωνα

Αναφορικά με την χρήση των κλιματιστικών και για μεγαλύτερη οικονομία, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η θερμοκρασία θα πρέπει να ρυθμίζεται στους 10 έως 14 βαθμούς κάτω από εκείνη του εξωτερικού χώρου. Για παράδειγμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία φθάνει τους 36 βαθμούς Κελσίου, τότε, θα πρέπει να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό στους 26 βαθμούς.

Καύσωνας: Τι κάνουμε με τις ηλεκτρικές συσκευές

Tι αποφεύγουμε όταν χρησιμοποιούμε το κλιματιστικό

  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.
  • Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.
  • Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Πόσο «καίει» το κλιματιστικό μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια 

Ανάλογα με το κλιματιστικό και την παλαιότητα ενός μηχανήματος που υπάρχει στον χώρο μας, η κατανάλωση σε χρήματα μπορεί να κυμαίνεται από 0,10 έως 0,15 ευρώ/ώρα. Άρα, αν έχουμε σε λειτουργία επί 24 ώρες ένα κλιματιστικό η ημερήσια χρέωση μπορεί να φτάνει ακόμη (24ώρες x 0,15 ευρώ) και τα 3,6 ευρώ.

Με τιμή 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που είναι η μέση τιμή Ιουνίου για οκτάωρη χρήση:

  • Κλιματιστικό χωρίς inverter 9.000 BTU: 0,21 ευρώ/ ώρα = 1,68 ευρώ
  • Κλιματιστικό χωρίς inverter 12.000 BTU: 0,29 ευρώ/ ώρα = 2,32 ευρώ
  • Κλιματιστικό χωρίς inverter 18.000 BTU: 0,43 ευρώ/ ώρα = 3,44 ευρώ
  • Κλιματιστικό χωρίς inverter 24.000 BTU: 0,57 ευρώ/ ώρα = 4,56 ευρώ