Ελλαδα

Καύσωνας: Μικρός οδηγός επιβίωσης για τη θερμική εξάντληση

Γιατροί των επειγόντων περιστατικών εξηγούν τι να κάνετε και τι να αποφύγετε

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Καύσωνας: Τι να αποφεύγουμε και τι να κάνουμε για να προστατευτούμε από τη ζέστη - Γιατροί των επειγόντων περιστατικών εξηγούν

Με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν σήμερα τους 43 βαθμούς Κελσίου και τον πρώτο μεγάλο καύσωνα του καλοκαιριού να κάνει αισθητό την παρουσία του σε ολόκληρη τη χώρα, τα ποσοστά των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά για καταστάσεις που σχετίζονται με τη ζέστη ενδέχεται να αυξηθούν.

Καύσωνας: Γιατροί των επειγόντων περιστατικών απαντούν τι πρέπει να γνωρίζουμε

Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη κυμαίνονται από ελαφρές έως απειλητικές για τη ζωή. Οι ήπιες ασθένειες λόγω ζέστης περιλαμβάνουν εξάνθημα λόγω ζέστης, πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, μυϊκές κράμπες και θερμοπληξία, ή λιποθυμικό επεισόδιο μετά από πολύωρη ορθοστασία ή απότομο σήκωμα. Τα άτομα με θερμική εξάντληση έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και ζάλη.

Ο Dr. Hany Atallah, ιατρός επειγόντων περιστατικών και επικεφαλής ιατρός του νοσοκομείου Jackson Memorial στο Μαϊάμι, δήλωσε ότι η θερμική εξάντληση είναι η πιο κοινή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη που βλέπει στα επείγοντα περιστατικά.

Η θερμοπληξία, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε υπερβολική ζέστη ή την έντονη άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες, είναι λιγότερο συχνή αλλά πολύ πιο επικίνδυνη. Τα χαρακτηριστικά σημάδια είναι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος πάνω από 104 βαθμούς και η σύγχυση, οι επιληπτικές κρίσεις ή άλλες αλλαγές στη διανοητική κατάσταση στο πλαίσιο της έκθεσης σε ακραία θερμότητα. «Η ικανότητα του σώματος να ψύχεται από μόνο του είναι μειωμένη», δήλωσε ο Δρ Atallah. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή διάσπαση και νεφρική ανεπάρκεια.

«Όταν αυτοί οι ασθενείς έρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, όλοι πρέπει να βγάλουν τα ρούχα τους, να τους δροσίσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, να τους δώσουν ενδοφλέβια υγρά και κάθε άλλου είδους υποστήριξη», δήλωσε ο Δρ Atallah.

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι ασθενείς που βιώνουν θερμοπληξία μπορεί να χρειαστούν την υποστήριξη ενός μηχανήματος που αναλαμβάνει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, δήλωσε η Δρ Jacquelyn Bowers, διευθύντρια των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στο Ochsner L.S.U. Health System of North Louisiana.
Η ψύξη και τα υγρά είναι απαραίτητα.

  • Εάν εμφανίζετε οποιαδήποτε σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με τη ζέστη, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρεθείτε σε δροσερό περιβάλλον και να ενυδατωθείτε - γρήγορα. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο, να ανοίξετε το κλιματιστικό και να πιείτε μερικά δροσερά υγρά. «Όλα αυτά τα πράγματα θα βοηθήσουν», δήλωσε ο Dr. Atallah.
  • Βγάλτε οποιοδήποτε περιοριστικό ρούχο. Αν είστε σε πεζοπορία ή στην παραλία, βρείτε σκιά ή μπείτε στο νερό.

«Το να μπαίνετε βαθιά στο κρύο νερό θα σας κάνει να κρυώσετε πιο γρήγορα», δήλωσε ο Dr. Jose Burgos, νοσοκομειακός ιατρός στο University Medical Center of El Paso.

  • Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, κάντε ένα κρύο ντους ή ένα κρύο μπάνιο και ανοίξτε έναν ανεμιστήρα. Ο αέρας που φυσάει στο βρεγμένο δέρμα θα βοηθήσει τον ιδρώτα να εξατμιστεί και το σώμα σας να κρυώσει, δήλωσε η Δρ Ρόνα Κάμπελ, γιατρός επειγόντων περιστατικών στην Κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
  • Εάν είστε πραγματικά αφυδατωμένοι και αισθάνεστε άρρωστοι, είπε ο Δρ Μπάουερς, τα αθλητικά ποτά ή το νερό με ταμπλέτες αλατιού θα σας βοηθήσουν να αποκαταστήσετε ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο που χάνετε με την εφίδρωση και που είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών.

Καύσωνας: Γιατί ακόμη και τα λεπτά έχουν σημασία

Εάν έχετε προσπαθήσει να δροσιστείτε και να πιείτε υγρά, αλλά τα συμπτώματα δεν έχουν βελτιωθεί σε μισή ώρα ή χειροτερεύουν, πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά, δήλωσε ο Δρ Bowers.
Οι ειδικοί είπαν επίσης να αναζητήσετε άμεση φροντίδα εάν εσείς ή κάποιος γνωστός σας έχει συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη και δεν μπορεί να βγει από τη ζέστη, φαίνεται αποπροσανατολισμένος ή έχει επιληπτικές κρίσεις.
Εάν η θερμοπληξία δεν αναγνωριστεί και δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, «μπορεί να προκαλέσει ταχεία επιδείνωση, μέσα σε λίγα λεπτά», δήλωσε ο Dr. Bowers. «Πρέπει πραγματικά να το αντιμετωπίσουμε ως επείγον περιστατικό».

Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στον καύσωνα

Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο σε συνθήκες ακραίας ζέστης, δήλωσαν οι γιατροί. Έχουν την τάση να θερμαίνονται ταχύτερα, αλλά δεν διαθέτουν μηχανισμούς αντιστάθμισης επειδή τα συστήματά τους είναι ανώριμα. Ιδρώνουν λιγότερο, για παράδειγμα, δήλωσε ο Δρ Κάμπελ. Και μπορεί να μην ενυδατώνονται αρκετά. «Διασκεδάζουν και ξεχνούν ότι πρέπει να πίνουν», είπε.
Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο. Είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνιες ιατρικές παθήσεις όπως διαβήτη, νεφροπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια που επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και να εξισορροπεί τα υγρά, δήλωσε ο Δρ Burgos. Και οι θεραπείες για ορισμένες από αυτές τις παθήσεις, όπως τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που κρατούν τον καρδιακό ρυθμό χαμηλά ή τα διουρητικά που απομακρύνουν τα υγρά από το σώμα, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να αντισταθμίζει την ακραία ζέστη. Τα άτομα με κατάθλιψη ή άνοια μπορεί επίσης να μην αντιλαμβάνονται ότι διψάνε και να ξεχνούν να πίνουν νερό, δήλωσε ο Δρ Burgos.
Οι ασθενείς με αυτές τις παθήσεις θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τον καρδιολόγο ή τον νεφρολόγο τους για το πώς να προσαρμοστούν στην ακραία ζέστη, δήλωσε ο Δρ Burgos.

«Πρέπει να τους εκπαιδεύσουμε σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζουν τους περιορισμούς των υγρών και τα φάρμακά τους και να παρακολουθούν τα συμπτώματα», είπε.

  • Προσαρμόστε τη ρουτίνα σας κατά τη διάρκεια της ακραίας ζέστης.
  • Όταν οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται, οι έξυπνες επιλογές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, είπαν οι γιατροί. Αποφύγετε τη σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του πιο ζεστού μέρους της ημέρας, αν μπορείτε. (Ελέγξτε την τοπική πρόγνωση του καιρού σας για να κάνετε ένα σχέδιο.) Πηγαίνετε σε ένα σταθμό ψύξης ή σε ένα εμπορικό κέντρο, έστω και μόνο για μερικές ώρες, αν δεν έχετε κλιματισμό στο σπίτι.
  • Όταν βγαίνετε έξω ή γυμνάζεστε στη ζέστη, να φοράτε φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα, τα οποία θα απορροφούν λιγότερη θερμότητα και θα βοηθούν να διατηρείται το σώμα σας δροσερό. Μείνετε ενυδατωμένοι, ακόμη και όταν δεν αισθάνεστε διψασμένοι. Αποφύγετε το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να σας αφυδατώσει και να μειώσει την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε αν κάτι δεν πάει καλά.
  • Δώστε προσοχή στον καιρό. Σε πολύ υγρά μέρη όπως η Νότια Φλόριντα ή η Λουιζιάνα, η ζέστη είναι πιο επικίνδυνη ακόμη και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ο ιδρώτας εξατμίζεται λιγότερο γρήγορα από το δέρμα, «οπότε είναι πιο δύσκολο για το σώμα να δροσιστεί», δήλωσε ο Δρ Κάμπελ.
    Αντίθετα, στην έρημο όπου ο Dr. Burgos ασκεί το ιατρείο του, οι ξηρές συνθήκες, η έλλειψη φυσικής σκιάς και η έντονη, άμεση έκθεση στον ήλιο θα σας κάνουν να αισθάνεστε «σαν να βρίσκεστε σε φούρνο», είπε. Οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να υπερθερμανθούν.
  • Αν γνωρίζετε ότι πρόκειται να βρεθείτε σε ακραία ζέστη και να κάνετε επίπονη εργασία ή άσκηση, είναι σημαντικό να έχετε ένα σχέδιο για να εγκλιματιστεί το σώμα σας με ασφάλεια με την πάροδο του χρόνου. Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορείτε να συνηθίσετε το σώμα σας στη θερμοκρασία αυξάνοντας σταδιακά τη δραστηριότητά σας σε ένα ζεστό περιβάλλον σε διάστημα μίας έως δύο εβδομάδων και κάνοντας διαλείμματα για να δροσιστείτε και να ενυδατωθείτε σωστά.

Πηγή: New York Times