Ελλαδα

Κλειστά σχολεία στην Αθήνα λόγω καύσωνα

Με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Προαύλιο σχολείου
Προαύλιο σχολείου © Dimitris Kapantais / SOOC

Καύσωνας: Δεν θα λειτουργήσουν Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στην Αθήνα - Με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα

Κλειστά θα παραμείνουν και τα Δημοτικά, πέρα των Νηπιαγωγείων, λόγω του καύσωνα στην πρωτεύουσα την Τετάρτη (12/06), με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Ειδικότερα, αύριο, Τετάρτη 12 Ιουνίου, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων θα παραμείνουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών από τις αυξημένες θερμοκρασίες που θα επικρατούν καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα Γυμνάσια όσο και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά και ανεμπόδιστα για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελληνίων 2024 και των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων.

Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ για τον καύσωνα

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού επικαιροποίησε η ΕΜΥ, λόγω του επικείμενου κύματος καύσωνα.

Ειδικότερα, εξαιρετικά θερμές αέριες μάζες από την Αφρική, θα προκαλέσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή.

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Καιρού της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10-06-2024/1130 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αναλυτικά:

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή (14-6-2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (11-6-2024) η θερμοκρασία θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Δήμος Αθηναίων: Κλιματιζόμενες αίθουσες, φύλαξη λόφων και «Γραμμή Καύσωνα»

Έκτακτα μέτρα λαμβάνει ο Δήμος Αθηναίων για τον καύσωνα, ανοίγοντας για το κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες όπου οι πολίτες μπορούν να βρουν λίγη δροσιά τις ημέρες του καύσωνα, που αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα 24ωρα. 

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι πολίτες και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210 3638049, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για να λάβουν συμβουλές και οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας εξαιτίας του καύσωνα.

Δήμος Αθηναίων: Οι κλιματιζόμενες αίθουσες ενόψει καύσωνα

Για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, οι επτά Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα λειτουργούν 9 π.μ. – 9 μ.μ., ως κλιματιζόμενοι χώροι. Αναλυτικά:

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου, Μαμούρη 22 & Δύμης

Τηλέφωνο: 210 8223946

  • Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15

Τηλέφωνο: 210 9240403

  • Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4

Τηλέφωνο: 210 3423716

  • Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους

Τηλέφωνο: 210 5140877

  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372

Τηλέφωνο: 210 2012334

  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης, Σκύρου & Καυκάσου

Τηλέφωνο: 210 8815877

  • Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος

Τηλέφωνο: 210 6459890

Κοντά στους άστεγους οι ομάδες Streetwork του ΚΥΑΔΑ

Επιπλέον, για την προστασία των αστέγων από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι ομάδες Streetwork του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), θα βρίσκονται επί ποδός 8.00 π.μ. – 3 μ.μ. και 4 μ.μ. – 10 μ.μ.. Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και ψυχολόγοι θα επιχειρούν στον δρόμο με δύο κλιμάκια, προσφέροντας πλήρη γεύματα, μπουκαλάκια με δροσερό νερό, καφέ και ένα kit προστασίας με είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικά για τις ημέρες του καύσωνα, ο ΚΥΑΔΑ θα προμηθεύσει τις Λέσχες Φιλίας, το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και το Κέντρο Ημέρας με νερό, καφέ και το ειδικό kit προστασίας. Οι ενδιαφερόμενοι αλλά και όσοι πολίτες θέλουν να αναφέρουν άτομα που είναι εκτεθειμένα στη ζέστη και χρειάζονται υποστήριξη, μπορούν να καλούν στο 1595 όλο το 24ωρο (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο).

Σήμερα το πρωί, από τις 9 π.μ. έως τις 11:30 π.μ., οι Κινητές Μονάδες Υγείας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, θα βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα λειτουργεί σταθμός ενυδάτωσης για τους πολίτες. Παράλληλα, θα διεξάγουν μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη, διανέμοντας φυλλάδια με οδηγίες και πληροφορίες για πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις θερμοπληξίας.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αθηναίων, η Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκεται από σήμερα, σε αυξημένη ετοιμότητα διαθέτοντας εποχούμενες περιπολίες εντός και περιμετρικά Λόφων και Αλσών, και μέσω Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ - Drone) ελέγχοντας και επιτηρώντας από αέρος. Σημειώνεται ότι η θερμική κάμερα, η οποία επιτρέπει την ανίχνευση των μεταβολών της θερμοκρασίας, θα κατοπτεύει τους μεγάλους χώρους πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Το κέντρο επιχειρήσεων της Υπηρεσίας θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση για την ενημέρωση άλλων υπηρεσιών (Πυροσβεστική υπηρεσία κ.λπ.) αν παραστεί ανάγκη έγκαιρης επέμβασης.

Η Δημοτική Αστυνομία θα φυλάσσει λόφους και άλση

Θα φυλάσσονται προληπτικά από τη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας, οι κάτωθι Λόφοι και Άλση:

• Λόφος Λυκαβηττού (φύλαξη με drones και περιπολία),

• Λόφος Φιλοπάππου (περιπολία),

• Λόφος Λαμπράκη (περιπολία).

Η πρόληψη για τα αδέσποτα ζώα της Αθήνας

Για τα αδέσποτα ζώα της πόλης, η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων έχει τοποθετήσει περισσότερες από 150 ποτίστρες στις γειτονιές της πρωτεύουσας. Παράλληλα, υπάρχουν οδηγίες φροντίδας για τους ιδιοκτήτες, ή όσους φροντίζουν ζώα στον δρόμο, για τις ημέρες του καύσωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστικής Πανίδας. Το Δημοτικό Κτηνιατρείο παραμένει διαθέσιμο από τις 8.30 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και μπορείτε να επικοινωνείτε στο 210 7483967.

Παράκληση στις επιχειρήσεις να μην βγάζουν τα σκουπίδια συγκεκριμένες ώρες

Με δεδομένες τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, παρακαλούνται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να μην βγάζουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 5 μ.μ., καθώς η αποκομιδή τους θα πραγματοποιείται μόνο τις πρωινές και νυκτερινές ώρες, αφού βάσει εγκυκλίων κρίνεται αναγκαία η τροποποίηση των προγραμμάτων και στις επτά (7) Δημοτικές Κοινότητες κατά τη διάρκεια δυσμενών συνθηκών καύσωνα. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.