Ελλαδα

Ποια σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα - Με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο το Δημόσιο

Τα μέτρα προστασίας ενόψει των πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καύσωνας: Κλειστά σχολεία και τηλεργασία στο δημόσιο - Τα μέτρα προστασίας ενόψει πολύ υψηλών θερμοκρασιών

Ξεκινά σήμερα το πρώτο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός και εφιστά την προσοχή των πολιτών για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών.

Καύσωνας: Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα προστασίας

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε εγκύκλιο σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και αναφέρεται σε σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν για να προστατευθούν οι μαθητές από τον καύσωνα.

Τα μέτρα απευθύνονται τόσο προς τους εκπαιδευτικούς όσο και προς τους γονείς, έχοντας στόχο να μην προκύψουν προβλήματα υγείας από την έκθεση των παιδιών σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο  στη διάρκεια των διαλειμμάτων ή/και του μαθήματος της γυμναστικής.

Καύσωνας: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Υγείας -Τα μέτρα προστασίας

Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη πραγματοποίηθηκε για τα μέτρα προστασίας των πολιτών ενόψει του επερχόμενου καύσωνα.

Γενικές οδηγίες προφύλαξης:

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με
  • την κατάστασή τους καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.
  • Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες, κατά προτίμηση οροφής, και σε κάθε περίπτωση φυσικό αερισμό των χώρων. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα, που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Καύσωνας: Ποια σχολεία θα κλείσουν - Πού θα λειτουργήσουν με ειδικό ωράριο

Δήμος Μετεώρων

«Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν» αναφέρει ανακοίνωση.

Δήμος Χαλκιδέων

«Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου» σημειώνει ο δήμος Χαλκιδέων και προσθέτει:

«Οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική».

Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

«Με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω του επερχόμενου καύσωνα».

Δήμος Ερέτριας

Με απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία για τον καύσωνα.

Ειδικότερα, «ο Δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου».

Δήμος Λαμιέων

«Με απόφαση του Δημάρχου Λαμιέων, μετά από επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, για το διάστημα από Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ.» τονίζει ο δήμος Λαμιέων.

Δήμος Θηβαίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου αποφασίζεται διακοπή των μαθημάτων λόγω καύσωνα σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δήμοι Ορχομενού και Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας

Επίσης, στους δήμους Ορχομενού και Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν έως τις 11:30.

Δήμος Νάουσας

«Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν αύριο, Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Υπουργείο Παιδείας: Τα μέτρα για τη διεξαγωγή των εξετάσεων ενόψει καύσωνα

Ως προς τη διεξαγωγή των εξετάσεων από τα πρώτα που συστήνονται,, είναι να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Να υπάρχει, προτείνεται, ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών/απολυτηρίων εξετάσεων και να αποφεύγονται οι δραστηριότητες στον ήλιο.



Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας:

Κατόπιν των ανακοινώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, που θα επικρατήσουν αυτή την εβδομάδα, κατά την
οποία διεξάγονται πανελλαδικές εξετάσεις, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Γυμνασίων, ΓΕ.Λ και ΕΠΑ.Λ, όπως, επίσης, και διδασκαλία μαθημάτων (νηπιαγωγεία,
δημοτικά, Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) ή άλλες δραστηριότητες, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους/στις Διευθυντές/ντριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να
συνδράμουν σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής τους, με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν τους/τις Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων, ώστε να ληφθούν τα
αναγκαία μέτρα για τη μείωση των συνεπειών από την ένταση της ζέστης, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε περιοχής. Ειδικότερα:

1) Διδασκαλία ή διεξαγωγή εξετάσεων

Να χρησιμοποιηθούν, όπου υπάρχει δυνατότητα, σκιερές και δροσερές αίθουσες, καθώς και αίθουσες που διαθέτουν κλιματιστικά, ανεμιστήρες δαπέδου, όπου υπάρχουν. Οι χώροι πρέπει να είναι καλά αεριζόμενοι και να γίνεται χρήση ηλιοπροστασίας στα παράθυρα (π.χ. κουρτινών και λοιπών προστατευτικών καλυμμάτων).

Να υπάρχει ευχέρεια στη διάθεση νερών και χυμών στους μαθητές/ μαθήτριες, με μέριμνα κυρίως των Σχολικών Επιτροπών.

Να καταβληθεί κάθε προσπάθεια από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις διαδικασίες των προαγωγικών / απολυτηρίων εξετάσεων.

Τέλος, σε περίπτωση υπερφόρτωσης του δικτύου παρακαλούνται οι ΠΔΕ και οι ΔΔΕ να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ελαχιστοποιούνται οι περιπτώσεις αυξομείωσης της τάσης του ρεύματος, να μη γίνονται διακοπές ρεύματος και να αποκαθίστανται άμεσα τυχόν βλάβες.

Με τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο το Δημόσιο - Πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις ανακοινώσεις των μετεωρολόγων για το κύμα καύσωνα που θα μας «επισκεφτεί» από σήμερα και κατόπιν συσκέψεως με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αποφασίστηκαν μέτρα προστασίας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

Για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.