Ελλαδα

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άτομο συλλέγει ψηφοδέλτια στο εκλογικό τμήμα
Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο © ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εκλογείς

Λίγες ώρες απομένουν για να βρεθούμε μπροστά από τις κάλπες των Ευρωεκλογών 2024 και κάποιοι αναζητούν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη διαδικασία. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (9.6) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα. Οι εκλογείς θα αναδείξουν 21 ευρωβουλευτές, όπως και στις ευρωεκλογές του 2019, από ενιαία ψηφοδέλτια, με την ελληνική επικράτεια να αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια.

Παραβάν σε εκλογικό τμήμα με φόντο χάρτη της Ελλάδας
Ευρωεκλογές 2024: Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω © EUROKINISSI

Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες. Οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν σταυρό προτίμησης στο κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων που επιθυμούν.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές 2024 

Δικαίωμα ψήφου για την εκλογή ευρωβουλευτών έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής ή πολίτης κράτους μέλους της ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα καθορίζεται βάσει της διεύθυνσης κατοικίας του. Δικαιώμα ψήφου διαθέτουν και όσοι έχουν ήδη μεριμνήσει να κάνουν χρήση της πρόσφατα θεσμοθετημένης δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές με επιστολική ψήφο. 

Μπορείτε να αναζητήσετε την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών και να μάθετε πού ψηφίζετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Ποια έγγραφα χρειάζονται οι εκλογείς για να ψηφίσουν

Οι Έλληνες ψηφοφόροι για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου για τον απαραίτητο έλεγχο. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.