Ελλαδα

Ευρωεκλογές 2024: Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω

Η διαδικασία από την άφιξη στο εκλογικό κέντρο μέχρι την κάλπη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παραβάν σε εκλογικό τμήμα με φόντο χάρτη της Ελλάδας
Ευρωεκλογές 2024: Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω © EUROKINISSI

Ευρωεκλογές 2024: Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου για να ψηφίσω - Η διαδικασία από την άφιξη στο εκλογικό κέντρο μέχρι την κάλπη

Οι Ευρωεκλογές του 2024 έφτασαν και όσοι δεν ψήφισαν με Επιστολική Ψήφο καλούνται να βρεθούν πίσω από τα παραβάν για να επιλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα μας εκπροσωπήσουν τα επόμενα 5 χρόνια στην Ευρωβουλή. Όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και σε αυτή, οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφα τα οποία θα πρέπει να επιδείξουν στο εκλογικό τμήμα για τον εντοπισμό τους στους καταλόγους. 

Ψήφος κατά την εκλογική διαδικασία
Ευρωεκλογές 2024: Πόσους σταυρούς βάζουμε στο ψηφοδέλτιο © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τι πρέπει να έχω μαζί μου για να ψηφίσω στις Ευρωεκλογές 2024

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας - ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα, ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, ή το διαβατήριό τους, ή την άδεια οδήγησης, ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Για να ψηφίσετε, θα πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο, τα οποία θα ελεγχθούν. Η ταυτοποίηση των ψηφοφόρων μπορεί να γίνει και με τη χρήση της εφαρμογής ψηφιακής ταυτότητας.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

  • αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος
  • αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν)

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ως ψηφοφόρος με αναπηρία, ψηφίζετε αυτοπροσώπως ως απόλυτη προτεραιότητα, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους σε κάθε εκλογικό κέντρο. Επιτρέπεται συνοδός ψηφοφόρος στην οθόνη, κατόπιν αξιολόγησης του προέδρου της εφορευτικής επιτροπής του εκλογικού τμήματος, με ευθύνη και υπό την παρουσία τους. Επιτρέπεται επίσης η συντροφιά σκύλου. Μπορείτε επίσης να ασκήσετε το δικαίωμα ψήφου σας μέσω ταχυδρομείου.

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές 2024 

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους, κατά το έτος των εκλογών, άρα οι γεννηθέντες ως τις 31/12/2007) είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική μόνο σε τέσσερα κράτη μέλη: Βέλγιο, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται με επιείκεια και δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε υψηλότερους αριθμούς. Το 2019, στην Ελλάδα σημειώθηκε συμμετοχή 58,69% και στη Βουλγαρία μόλις 32,64%.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα με το οποίο κατεβαίνουν έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο ποσοστό (3%) και τις αντίστοιχες έδρες.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.