Ελλαδα

Project Connect™: Πώς 122 σχολεία «υιοθέτησαν» ισάριθμα πλοία μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας

Ένας οργανισμός βοηθάει φοιτητές και αποφοίτους να βρουν το επαγγελματικό τους λιμάνι

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 919
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Project Connect™: Μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα που χτίζει γέφυρες ανάμεσα σε αποφοίτους και ναυτηλιακές

Ένας οργανισμός βοηθάει φοιτητές και αποφοίτους να βρουν το επαγγελματικό τους λιμάνι, ενώ συστήνει τους μαθητές στον μαγικό κόσμο της ναυτιλίας βάζοντας ένα πλοίο στην καθημερινότητά τους. Μια πρωτοποριακή διαδικτυακή πλατφόρμα προσφέρει, εννέα χρόνια τώρα, δωρεάν τις υπηρεσίες της σε προπτυχιακούς φοιτητές και πτυχιούχους πανεπιστημίων και ναυτιλιακών ακαδημιών συνδέοντάς τους με τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού ναυτιλιακών εταιρειών.

Οι δράσεις του δεν σταματούν όμως εκεί, καθώς, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Adopt a Ship™, σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν υιοθετήσει συνολικά 122 πλοία. Ο λόγος για την Project Connect: μια ΑΜΚΕ που στοχεύει στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση για όλα όσα αφορούν τη ναυτιλία, σε θάλασσα και ξηρά, στην ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων και στη βιωσιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα σε απόφοιτους και ναυτιλιακές
Η λειτουργία της πλατφόρμας βασίζεσαι σε μια απλή, αλλά αποτελεσματική λογική. Οι υποψήφιοι ανεβάζουν τα βιογραφικά τους υποβάλλοντας αίτηση είτε για πρακτική άσκηση είτε για κάποια από τις θέσεις εργασίας που έχουν σχεδιαστεί από τα Τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού. Σημειώνεται πως μέλη Project Connect είναι δεκάδες κορυφαίες εταιρείες του χώρου οι οποίες κατά καιρούς βρήκαν τα στελέχη που αναζητούσαν μέσα από το Online CV της Project Connect. Παράλληλα, η πλατφόρμα προσφέρει επιπλέον την εμπειρία μιας τρισδιάστατης εικονικής περιήγησης σε μια ναυτιλιακή εταιρεία και έναν εξατομικευμένο φάκελο ενημέρωσης για επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ παρέχει ένα στοχευμένο πρόγραμμα επαγγελματικών σπουδών που βοηθά τους νέους να προετοιμαστούν με μεγαλύτερη ευκολία για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.

Adopt a ship: 168 σχολικές τάξεις «υιοθέτησαν» 122 πλοία

Η καινοτόμος δράση της Project Connect επεκτείνεται και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το Adopt a Ship. To πρόγραμμα περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός πλοίου από μια τάξη για ένα σχολικό έτος. Κατά το διάστημα αυτό, οι μαθητές αλληλογραφούν με τον πλοίαρχο σε εβδομαδιαία βάση. Σύμφωνα με την Project Connect αυτή «η διαδραστική δραστηριότητα με το πλοίο, τη ναυτιλιακή εταιρεία και τη ναυτιλία, σε νεαρή ηλικία, ενθαρρύνει τη νέα γενιά να ακολουθήσει το ναυτικό επάγγελμα και γενικότερα μια καριέρα στη ναυτιλία».

Ανάμεσα στους παιδαγωγικούς στόχους του προγράμματος είναι η καλύτερη κατανόηση των μαθητών για τον κόσμο που τους περιβάλλει, η καλλιέργεια της παρατήρησης, της έρευνας, της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης και η συνεργασία για τη συλλογή στοιχείων για τη ναυτιλία και τη ζωή των ναυτικών. Στους γνωσιακούς στόχους του προγράμματος συγκαταλέγονται η εξοικείωση με το επάγγελμα των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη ναυτιλία, η γνωριμία με διαφορετικούς τύπους πλοίων και τις λειτουργίες τους, η συνειδητοποίηση της σημασίας της ελληνικής ναυτιλίας και η ανακάλυψη χωρών, λιμανιών, πολιτισμών, θαλασσών και ωκεανών.

«Οι μαθητές θέλουν να πάνε στο σχολείο γιατί ανυπομονούν να διαβάσουν το γράμμα του καπετάνιου». Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αγκαλιάσει το Adopt a Ship, καθώς το πρόγραμμα υλοποιείται από 168 τάξεις σε 122 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε συνεργασία με 122 πλοία από σαράντα οκτώ από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ελλάδας. Σημειώνεται πως φέτος, για πρώτη φορά, το πρόγραμμα υιοθετήθηκε και στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα από σχολεία της Φλόριντα.

*Επισκεφθείτε το εκθεσιακό περίπτερο της Project Connect στα Ποσειδώνια 2024 (Νο 2544) ή τη σελίδα της στο διαδίκτυο, project-connect.gr