Ελλαδα

Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Πού οφείλεται η σαλμονέλα σε γεώτρηση

«Δεν είχε γίνει χλωρίωση στη δεξαμενή» - Τα στοιχεία μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χέρι κρατά μικρό ποτήρι με νερό ψηλά ώστε να διακρίνεται η διαύγεια του
Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Πού οφείλεται η σαλμονέλα στις γεωτρήσεις - Φωτογραφία αρχείου © Unsplash / Manki Kim

Μολυσμένο νερό στη Μαγνησία: Πού οφείλεται η σαλμονέλα στις γεωτρήσεις - Τα στοιχεία μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ

Νέα στοιχεία για το μολυσμένο νερό στον Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία ήρθαν στη δημοσιότητα μέσα από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα (6.6) ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου επιβεβαίωσε ότι ταυτοποίηθηκε η σαλμονέλα τόσο στο νερό, όσο και στα κλινικά δείγματα, επιπλέον εντοπίστηκε σε μια από τις τρεις γεωτρήσεις.

Μαγνησία: Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην ύπαρξη σαλμονέλας στο νερό

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκαν, η δεύτερη γεώτρηση είναι καθαρή και η τρίτη με μικροβιακό φορτίο με το αίτιο να είναι υπό διερεύνηση. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε ότι μετά από μια περίοδο μεγάλης ξηρασίας, όπως υπήρχε τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν πολλές διακοπές νερού και έγιναν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να συνέβαλε στην εισροή μόλυνσης από τα κτήματα, ενώ δεν υπήρχε χλωρίωση στη δεξαμενή.

«Το γεγονός αυτό είναι προς διερεύνηση. Προηγήθηκε μία περίοδος ξηρασίας, μετά είχαμε έντονες βροχοπτώσεις, βρέθηκε σαλμονέλα, η οποία φαίνεται να πήγε στη δεξαμενή, ενώ είχαμε και περιόδους με διακοπές στην ύδρευση και διακοπές ηλεκτροδότησης και δεν είχαμε αυτό το διάστημα και χλωρίαση του νερού. Όλοι αυτοί οι παράγοντες φαίνεται να συνέβαλαν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημειώνοντας ότι τώρα γίνονται ενέργειες να καθαρίσει όλο το δίκτυο και στόχος είναι στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως με τους συνεχόμενους ελέγχους πρέπει να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό θα καταρτιστεί πρόγραμμα ελέγχων και σε άλλες περιοχές για πρόληψη κινδύνου.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σχολίασε ότι εκτός από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου, έλεγχοι θα γίνουν επίσης στους Δήμους Αγιάς και Κιλελέρ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ενώ ανακοίνωσε πως θα γίνει συνολική μελέτη για τους τρεις δήμους και θα υποχρεωθούν οι ΔΕΥΑ να εφαρμόσουν σχέδιο εκτίμησης κινδύνου για το νερό.

Συνολικά έως την Τετάρτη (5.6) έχουν καταγραφεί 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου για τη μόλυνση του νερού σε χωριά της Μαγνησίας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.