Ελλαδα

Motor Oil: Ηθική δέσμευση της εταιρείας ένα μέλλον πιο «πράσινο»

Eco friendly πρωτοβουλίες όπως η «υιοθεσία» του δασικού εκκοκκιστηρίου και φυτωρίου της Αμυγδαλέζας

Χαρά Αλεξανδροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 919
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Motoroil: Η αφοσίωση του ομίλου στην περιβαλλοντική φιλοσοφία του

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων και για να γίνει «σήμερα» το «αύριο» που ονειρευόμαστε, αρκεί να κάνει κάποιος το πρώτο βήμα. Κατά καιρούς η οικολογική ευαισθητοποίηση και οι «πράσινες» δράσεις ενισχύονται κι αποτελούν πρότυπο περιβαλλοντικής ηθικής για όλο και περισσότερους ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Ο Όμιλος της Motor Oil, κυρίαρχος στον ενεργειακό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εξελίσσεται με ένα ποικιλόμορφο, πολυενεργειακό μοντέλο που αφορά τόσο την κινητικότητα του retail, όσο και την κυκλική οικονομία, τη διύλιση, τον εφοδιασμό και την εμπορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα εναλλακτικά καύσιμα. Κατανοώντας τις ανάγκες του σήμερα, προσπαθεί ενεργά να συμβάλλει στη διατήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας εφαρμόζοντας eco friendly στρατηγικές και κινητοποιήσεις. Μία από αυτές είναι και η «υιοθεσία» του δασικού εκκοκκιστηρίου και φυτωρίου της Αμυγδαλέζας.

Με κεντρικό γνώμονα την αναγνώριση της σημασίας των δασών και της προσφοράς τους ως φυσικού μηχανισμού αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, ο Όμιλος Motor Oil φροντίζει να μεριμνά για τις φάσεις του κύκλου της ζωής τους ενισχύοντας και διατηρώντας έτσι την καλή ισορροπία στα επίπεδα της ομαλής βιοποικιλότητας. Το δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που ασχολείται με τη συλλογή, την εκκόκκιση, τη διατήρηση, τη διακίνηση και τον ποιοτικό έλεγχο δασικού πολλαπλασιαστικού υλικού από ολόκληρη τη χώρα, με σκοπό τη διάθεση ποιοτικών φυτωρίων, πρωτίστως σε δημόσια δασικά φυτώρια για την κάλυψη των αναγκών υλοποίησης αναδασωτικών προγραμμάτων, αλλά και στην περίπτωση που υπάρχουν αποθέματα.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Motor Oil «υιοθετεί» το εκκοκκιστήριο με τη δέσμευση να στηρίξει τη στελέχωση και την αναβάθμισή του με τον κατάλληλο εξοπλισμό, να συμμετάσχει από κοινού σε ερευνητικά προγράμματα και να συνεργαστεί στο κομμάτι των επισκέψεων-ξεναγήσεων. Έναν μήνα μετά, η συνεργασία εξελίσσεται με την πρωτοβουλία συνολικής αναδάσωσης 500 στρεμμάτων.

Την επόμενη χρονιά, ξεκίνησε η πιλοτική αναδάσωση της Κινέττας με drone, τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και που ελαχιστοποιεί τα περιθώρια σφάλματος. Για την καλύτερη μετάδοση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας, το Μάιο του 2022 πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά τρεις συναντήσεις - βιωματικά εργαστήρια μαθητών κι επιστημόνων ώστε να ενημερωθούν για τις δράσεις και το μετέπειτα περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Οι δράσεις αυτές συνεχίστηκαν τόσο το 2023 όσο και το 2024 με νέους «κύκλους» επισκέψεων μαθητών από σχολεία όλης της ευρύτερης περιοχής. Στόχος τους ήταν να μάθουν την αξία της δενδροφύτευσης, μέσω της συμβολικής και ουσιαστικής βιωματικής δράσης, φυτεύοντας 250 δενδρύλλια από το δασικό φυτώριο Αμυγδαλέζας, πάντα με την υποστήριξη της Motor Oil. Μια δράση για την ενίσχυση της ελληνικής βιοποικιλότητας που πραγματοποιήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους με την πρωτοβουλία της Motor Oil και του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων.

Περισσότεροι από χίλιοι επισκέπτες, μαθητές κι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την εμπειρία της αναδάσωσης έχοντας πραγματοποιήσει 3.000.000 νέες φυτεύσεις και να δώσουν πίσω στο περιβάλλον την αγάπη που έχουν πάρει από αυτό. Καθώς για το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων παράγονται συνολικά 700.000 δένδρα το μέγεθος της δράσης είναι τόσο μεγάλο που κινητοποιήσεις σαν κι αυτές είναι σημαντικό να ακούγονται.

Τα τελευταία δύο χρόνια η συγκέντρωση σπόρων στο δασικό εκκοκκιστήριο της Αμυγδαλέζας έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 49%, ενώ παράχθηκαν 1.165 kg δασικών ειδών τα οποία περιέχουν 98.490.641 σπόρους.

Δέσμευση της Motor Oil είναι να συνεχίζει τις δράσεις της υπέρ της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, ανοίγοντας έναν πιο «πράσινο» δρόμο για το μέλλον της φύσης που αποτελεί το μέλλον όλων μας.