Ελλαδα

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ηγείται στον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη

Καινοτόμες πρωτοβουλίες και έργα «πράσινης» αισιοδοξίας

Χαρά Αλεξανδροπούλου
Χαρά Αλεξανδροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 919
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
AIA

 Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ενεργές δράσεις με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος 

Εν έτει 2024 η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, δυστυχώς, δεν είναι ακόμη αυτονόητη για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, δράσεις με περιβαλλοντική ενσυναίσθηση και σκοπό την ηθική επιχειρηματικότητα αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι κι αυτό του Αεροδρομίου Αθηνών, το οποίο μέσα από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του, δείχνει το δρόμο για ένα πιο περιβαλλοντικά αισιόδοξο μέλλον.

Ήταν Μάρτιος του 2001 όταν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «άνοιξε τα φτερά» του προς την επακόλουθη επιτυχία. Με τις  υπηρεσίες που παρείχε δεν άργησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη εταιρειών, πελατών, συνεργατών και συμμετόχων του. Με περισσότερους από 370 εκατομμύρια επιβάτες και πάνω από 4 εκατομμύρια πτήσεις, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας εξακολουθεί να αποτελεί όλα αυτά τα χρόνια μια σταθερή αξία για την εθνική και τοπική οικονομία επιδιώκοντας συνεχώς την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας της Αθήνας, ως βιώσιμου προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειδικότερα το έτος που ολοκληρώθηκε, το δίκτυο του αεροδρομίου προσέφερε ταξίδια προς 156 προορισμούς και 57 χώρες με περισσότερες από 65 αεροπορικές εταιρείες.

Και σε συνάρτηση με τη φροντίδα για το περιβάλλον, ο ΔΑΑ ήδη από το 2016 αποτελεί το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα, ενώ με την τολμηρή πρωτοβουλία του «Route 2025»,  δεσμεύτηκε να καταφέρει το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα (NetZeroCarbon) μέχρι το 2025.

AIA

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Βιώσιμη πολιτική και δράσεις 

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί κεντρική και μακροπρόθεσμη φιλοσοφία του ΔΑΑ κι έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης σύμφωνα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs). Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Αεροδρομίου έχει υιοθετήσει στρατηγικές ηθικής επιχειρηματικής δραστηριότητας με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο εκπόνησης και με οφέλη τόσο κοινωνικά όσο και ατομικά για το ανθρώπινο δυναμικό της.

Μία από τις περιβαλλοντικές δράσεις του αεροδρομίου είναι η συμμετοχή του (από τη δημιουργία του, το 2009) στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών Άνθρακα των Αεροδρομίων (Airport  Carbon Accreditation) του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης (ACI Europe) όπου το 2023 η Εταιρεία πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» (το οποίο απαιτεί υπολογισμό εκπομπών από περισσότερες πηγές και σύνταξη σχεδίου δράσης για τρίτους φορείς της αεροδρομιακής κοινότητας, με στόχους και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τους.)

H πρωτοβουλία «Route 2025» της AIA

Το 2019 ο ΔΑΑ δεσμεύτηκε στην υλοποίηση του «Route 2025» για μηδενικές εκπομπές άνθρακα, καταναλώνοντας μόνο καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα παράγεται αποκλειστικά εντός των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου. Η υλοποίηση έχει στόχο να ολοκληρωθεί πολύ πριν το 2050, το οποίο αποτελεί στόχο για άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. 

Τον Απρίλιο του 2023 εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του ΔΑΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού. Μαζί με το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου, 8 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2011, και σε συνδυασμό με την επόμενη φάση του έργου -που εκτιμάται ότι θα είναι μια επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση εντός του 2025- ο ΔΑΑ θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή του συνόλου ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας, μεγιστοποιώντας την αυτοκατανάλωση μέσω της χρήσης αποθήκευσης με μπαταρίες 82,5 μεγαβατώρων.

AIA

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι σίγουρα μια σοβαρή πρωτοβουλία τόσο του αεροδρομίου Αθηνών όσο και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτό, κάτι που αποδεικνύεται από τις ενέργειες πρόληψης ή μείωσης, όπου είναι εφικτό, των επιπτώσεων στην Εταιρική Περιβαλλοντική Πολιτική και τις εταιρικές διαδικασίες. Σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συμμετόχους, εφαρμόζονται πρωτοβουλίες οι οποίες βασίζονται σε διεθνείς βέλτιστες πρακτικές με σκοπό τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης. Έτσι, πραγματοποιούνται συνεχώς προσπάθειες για αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των εργαζομένων, των μελών της αεροδρομιακής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) είναι πιστοποιημένο με βάση το διεθνές περιβαλλοντικό πρότυπο ISO:14001 από το 2000. Ο ΔΑΑ απαιτεί τη συμμόρφωση όλων των μείζονων τρίτων μελών που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο, με την πιστοποίηση του δικού τους ξεχωριστού Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης το καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του προτύπου ISO:14001 και/ή του Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS).

Η διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας είναι στο χέρι όλων μας και το αεροδρόμιο της Αθήνας δημιουργεί στρατηγικές και στόχους ώστε να ηγείται στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργώντας βέλτιστες πρακτικές που εξασφαλίζουν την επόμενη ημέρα στον τομέα της φροντίδας για το περιβάλλον. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.